"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De Staffing Groep wil als Circle8 zp’ers aan zich blijven binden

De Staffing Groep heet voortaan: Circle8. De pay-off: Total Talent Flow. Wat houdt dat in en hoe gaan zij hiermee de inhuurmarkt veroveren? ZiPconomy spreekt drie directieleden over de ‘nieuwe’ koers.

Vanwaar deze naamsverandering en waar staat Circle8 voor?

Wouter Waaijenberg (CCO Circle8): “De Staffing Groep was opgebouwd uit diverse labels op het moment dat het bedrijf in 2021 werd verkocht aan Axiom Partners (Zwitserse investeerder, red.).

“Wat wij troffen was een solide bedrijf, maar ook een bedrijf dat niet bezig was met de toekomst. Er moest iets gebeuren. Wij willen nieuwe energie in het bedrijf brengen, mensen activeren en toekomstgericht laten zijn. Een bedrijf zijn dat professionals ondersteunt in de hele flow van hun carrière, een bedrijf van het vinden, binden, boeien en (laten) doorstromen van zelfstandige professionals. Wij spreken dan ook van Total Talent Flow en daar past de naam bij Circle8 bij (als in: circulate). Want je kunt het zien als het circuleren van onze kandidaten van de ene naar de andere opdracht. Wij willen de hele carrière van onze zelfstandig professionals volgen en hen op elk moment van dienst zijn. Dus richten wij ons op jonge mensen aan het begin van hun carrière, maar zeker ook op meer ervaren professionals die in het midden of later in hun carrière zitten.”

Onze oude merknaam sloot onvoldoende aan op hoe wij naar de markt kijken

“Als organisatie vinden wij geschikte mensen, verbinden hen aan organisaties, zorgen ervoor dat zij de juiste groei doormaken en continu op de juiste plek zitten”, zo vat Gert-Jan Schellingerhout (CEO van Circle8) het samen. “Onze oude merknaam, en de voorloper IT-Staffing, sloot onvoldoende aan op hoe wij naar de markt kijken. Deze strategie en visie hebben we al langer, maar met de rebranding en de term Total Talent Flow geven we daar nu handen en voeten aan.”

Gert-Jan Schellinghout

In welk opzicht is die marktbenadering anders dan andere staffing bedrijven?

Schellingerhout: ‘Veel staffing bedrijven richten zich op jonge mensen, de zogenoemde talenten. Maar iedereen heeft talent, ook de ervaren, wat oudere professionals. Om die te laten doorstromen willen we samen hun talenten ontdekken en verder ontwikkelen.
“Hoe vaak gebeurt het niet dat iemand van in de twintig een bepaald talent heeft en daarmee aan de slag gaat? Als hij 45 jaar oud is kan hij met zijn ervaring zo aan de slag bij elke volgende opdracht en uren factureren, maar die professional wil ook wel eens iets anders. Daarin wordt de zp’er vaak belemmerd. Wij willen de ruimte creëren voor zo’n professional zodat ook hij zich kan doorontwikkelen. Bijvoorbeeld door iets minder uren facturabel te zijn zodat er tijd vrijkomt voor het volgen van een opleiding. Of door coaching, loopbaanbegeleiding. Uiteindelijk is het beter voor iedereen als die professional op z’n plek zit en happy is – voor hemzelf, maar ook voor de opdrachtgever.”

De vijver wordt niet vanzelf groter in deze schaarse arbeidsmarkt

Volgens Waaijenberg kijkt Circle8 dus veel breder. “De vijver wordt niet vanzelf groter in deze schaarse arbeidsmarkt, dus moet je op een slimme manier ervoor zorgen dat mensen binnenkomen. Denk bijvoorbeeld aan zij-instromers, die willen wij ook graag in de flow van de business brengen. Daarvoor gaan wij samenwerkingsverbanden aan met partners die hen begeleiden naar opdrachten en wij gaan in gesprek met klanten om ervoor te zorgen dat deze mensen de mogelijkheid krijgen om in te stromen.”

Dus jullie willen ook die 45-jarige professionals aan Circle8 binden. Hoe doen jullie dat?

“Juist, ik denk dat dat een van de belangrijkste doelgroepen is”, zegt Mike Korenvaar (bestuurder Circle8 en partner bij investeerder Axiom). Maar eigenlijk geldt dit voor alle zp’ers. “Iemand die in loondienst is krijgt vaak opleidingen aangeboden of mag eens op een andere afdeling kijken, terwijl een zp’er jarenlang zijn ding doet en niet aan zijn ontwikkeling of loopbaan wordt gedacht. Waarom zou je dat voor een zelfstandige professional niet doen? Hen helpen een volgende stap te maken. En niet om hen maar te kunnen blijven plaatsen. Want als iemand na vijf jaar besluit een fantastische vaste baan ergens aan te nemen, zijn wij trots. Dan hebben wij het ook goed gedaan. Wij willen niemand aan de ketting leggen en hebben geen concurrentie- of relatiebeding in onze contracten. We willen wel graag binding blijven houden met die zp’er.”

Schellingerhout: Wij moeten ervoor zorgen dat die professionals via ons bemiddeld willen worden. Dan moet je er zijn voor die mensen, zaken voor hen regelen, aandacht aan hen schenken. Wij moeten het vertrouwen van de opdrachtnemer en opdrachtgever verdienen.”

Grenzen dienstverleningsconcepten vervagen

Die benadering vraagt ook meer flexibiliteit van jullie klanten, de opdrachtgevers?

Wouter Waaijenberg

Waaijenberg: “Jazeker. Voorheen was het zo dat de opdrachtgever aangeeft ‘ik zoek een broker’, of ‘het moet via een detavast-opdracht’. Maar er komen steeds meer contractvormen bij en de klant is steeds meer op zoek naar een partner (in plaats van een leverancier) die creatief meedenkt en zoekt naar de beste oplossing.  “Of je het nou MSP-, intermediair- of brokerdienstverlening noemt, dat maakt eigenlijk niet meer uit. De grenzen tussen deze termen vervagen. Het gaat erom die dienstverlening aan te bieden die professionals en opdrachtgevers wensen. Wij moeten het vertrouwen creëren dat wij hen op de beste manier aan elkaar kunnen verbinden. Het gaat er uiteindelijk om dat die professional op een plek komt waarop hij voor die opdrachtgever zijn werk goed kan doen. Op een manier dat hij zich er happy bij voelt.”

Schellingerhout vult aan: “Het is niet zo dat werving en selectie en de MSP-, intermediair- en brokerdienstverlening verdwijnt. Integendeel, wat wij willen doen is juist iets aan die dienstverlening toevoegen, de professionals verder helpen in de flow.”


Arbeidsbemiddelaar De Staffing Groep (voorheen IT-Staffing) heet sinds 1 december jl. Circle8. Dat is het hoofdlabel van de nieuwe holding Circle8 Group, waar ook de bestaande labels Kwiik en People for Office onder vallen. Bij Circle8 (jaaromzet circa 550 miljoen euro) werken momenteel ruim 100 werknemers en zij bedienen 5.000 professionals en bijna 200 opdrachtgevers. Circle8 biedt alle soorten contractvormen, van werving en selectie, detavast, detachering, MSP, zzp, et cetera. Het bedrijf is sinds 2021 in handen van investeerder Axiom Partners.


Klinkt goed, maar is de markt daar zelf wel aan toe? Zijn organisaties al zo ver dat zij op die manier naar de inhuur van externen kijken?

“Misschien niet overal, maar er is wel een verschuiving”, ziet Mike Korenvaar. “Men heeft het al langer over Total Talent (Flow) Management – het combineren van vast en flex – maar veel bedrijven zijn nog niet zo ver. Je ziet nog steeds dat vast (personeel) bij HR ligt en externe inhuur bij Inkoop of de business. Wij vinden dat het inhuurdossier van flex ook bij HR zou moeten liggen. Het gaat ten slotte om de hele flow van human capital. Dat is belangrijk en hoort dus op de agenda van de board.”

In Den Haag heeft men geen connectie met de business waarin wij werken

Verschillende contractvormen, de grenzen in intermediaire dienstverlening vervagen – maar ondertussen kondigt Den Haag strengere wetgeving en strakkere kaders voor flex aan. Hoe gaan jullie daarmee om?

Waaijenberg: “Dat is politiek versus de realiteit. In Den Haag heeft men geen connectie met de business waarin wij werken.” Korenvaar: “Uiteindelijk gaat het om geld en de pot voor het sociale stelsel. Twee jaar geleden waren er een miljoen zzp’ers, in denk dat dat er over twee tot drie jaar anderhalf miljoen zijn. Dan dreigt het sociale vangnet niet meer te werken. Dus is er echt hervorming van de arbeidsmarkt nodig, maar dat durft geen politicus aan.” De oplossing? “Je moet de zzp-markt differentiëren; de onderkant van de markt beschermen en de bovenkant de vrijheid geven om te ondernemen. Via de Bovib proberen wij die realiteitszin in Den Haag bij te brengen.”

“De flexschil van bedrijven blijft nodig en wij willen de partner zijn die helpt bij het invullen daarvan”, zegt Schellingerhout. ‘En wij zijn geen volgers, maar pioniers. We willen echt iets toevoegen aan de markt.” Korenvaar vult zijn collega aan: “Natuurlijk zijn wij ondernemers, een commercieel bedrijf. Maar wij voelen ook een verantwoordelijkheid. Er zijn dagelijks 5.000 professionals via ons aan het werk, dat zijn 5.000 gezinnen. Als grote partij heb je een verantwoordelijkheid richting deze markt. Dat geldt overigens ook voor andere grote spelers op de markt. Samen moeten we het belang van de branche naar de politiek duidelijk maken.”

Internationale ambities

De markt van MSP/intermediairs/brokers kenmerkt zich door consolidaties en de internationalisering. Bij het bekendmaken van jullie nieuwe naam spreken jullie ook over een ‘internationale buy-en-build strategie’ en over gesprekken die gaande zijn met buitenlandse partijen. Gaat Circle8 internationaal?

Korenvaar: “Het is zeker zo dat wij internationale ambities hebben. Momenteel zitten we al in België en we zijn in gesprek met enkele buitenlandse partijen.

Mike Korenvaar

Nederlandse klanten met internationale vertakkingen vragen ons of wij onze dienstverlening ook voor hen in het buitenland kunnen verzorgen. En hoogopgeleide professionals, zoals IT’ers, hebben ook de behoefte om zich internationaal te ontplooien. Dus de grenzen vervagen.” Schellingerhout: “Natuurlijk kijken wij naar mogelijke overnames naast autonome groei. We zijn al een belangrijke speler in de markt en ook wij zitten niet stil. Je moet een volumespeler zijn om in deze branche mee te kunnen blijven doen.” Korenvaar: “Door groei wordt de pool van professionals én de pool van aantrekkelijke opdrachtgevers groter. Dat maakt je zowel voor professionals als opdrachtgevers aantrekkelijker.”

Investeringsmaatschappij Axiom Partners, eigenaar van Circle8, heeft ook branchegenoeten Fixed Today  en onlangs Seven Stars overgenomen. Wat betekent dit voor jullie organisatie?

Korenvaar: “De labels FixedToday en Seven Stars staan op zichzelf. Dat houden we voorlopig gescheiden. Vooralsnog vaart Circle8 zijn eigen koers. Natuurlijk wordt wel gekeken naar samenwerking om onze dienstverlening als groep verder te optimaliseren.”