"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Stop de oorlog van ambtenaren tegen zelfstandigen”

Roos Wouters van de Werkvereniging roept in een opinieartikel de Tweede Kamer op om te leren van de toeslagenaffaire en bij het zzp-beleid niet dezelfde fouten te maken. ‘Pas als je gaat luisteren naar wat mensen echt beweegt, kan je gedragen beleid maken”

Vorige week is de voortgangsbrief over ‘werken als zelfstandige’ verschenen. In deze voortgangsbrief melden minister Van Gennip en staatssecretaris Van Rij dat de Belastingdienst handhavend gaat optreden bij mensen die werken als zelfstandige terwijl zij volgens de wet werknemer zouden zijn. En dat zij dat wettelijke onderscheid tussen zelfstandige en werknemer gaan verduidelijken.

Zelfde werkwijze als bij toeslagenaffaire

Uit deze brief maak ik op dat de Haagse ministeries nog net zo opereren als toen zij de toeslagenaffaire veroorzaakten. In de reactie op die affaire stelde het kabinet drie dingen:

 1. De overheid ging beter luisteren naar kritische geluiden uit de maatschappij.
  Dergelijke kritische geluiden geven wij als Werkvereniging al sinds onze oprichting af. Ook de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) doet dat. Begin november nog tijdens de stakeholders bijeenkomst ZZP. De dienstdoende ambtenaar vertelde, nadat ik hier een kritisch stukje over op LinkedIn had geplaatst, dat ik ze dwong volgende keer met meel in de mond te moeten praten.
 2. De overheid ging signalen over problemen sneller oppakken.
  Nou en of modern werkenden op problemen wijzen! Bewezen problemen, want SZW en Financiën hebben rond zelfstandigen bijna elke denkbare fout in het verleden al eens gemaakt. SZW en Financiën halen hun schouders op en doen niks.
 3. De overheid ging ingewikkelde regels op de schop nemen. Niet de burger die de regels niet kan begrijpen.
  De regels waar de voortgangsbrief over gaat zijn “niet begrijpelijk” voor burgers, constateerde de commissie Borstlap. Ook hier doen Van Gennip en Van Rij echter het tegenovergestelde van wat is beloofd. Zij sturen handhavers op mensen af, terwijl hun beoogde verduidelijking de regels helemaal niet begrijpelijker maakt. Het resultaat voor zelfstandigen kennen we van 2016 toen de Wet Deregulering Arbeidsrelaties werd ingevoerd.

Tweede Kamer: stop de oorlog tegen zelfstandigen

Gelukkig hebben we in dit land de Tweede Kamer. Die vertegenwoordigt het volk. En was eerder al ontevreden omdat er na de toeslagenaffaire zo weinig veranderde. Ik roep de Tweede Kamer dan ook op: stop de oorlog tegen zelfstandigen!

Spoor het kabinet in plaats daarvan aan om te doen wat wél nodig is zoals:

 • in gesprek gaat met zelfstandigen om te ontdekken hoe zij willen werken en waarom
 • inbreng uit de praktijk, waaronder die van modern werkenden, serieus nemen
 • met partijen in gesprek gaan over toekomstbestendig beleid waarin iemand als zelfstandig werkende mag bestaan. Het land zal daar profijt van ondervinden.
 • samen met betrokken partijen andere, écht heldere invullingen van het criterium ‘in dienst van een ander’ uit werken. In ieder geval de invulling die in België in de wet staat. Die regels houden rekening met wat mensen zelf willen. En zijn kenbaar voor Belgische burgers.
 • expliciet maken wat het verstaat onder fiscaal gelijke behandeling van werknemers en zelfstandigen en hoe ver we daar met de huidige fiscale regels van verwijderd zijn. Volgens de Werkvereniging betalen zelfstandigen minimaal evenveel belasting als werknemers; en komt het kabinet tot verkeerde conclusies omdat haar ambtenaren onterecht belasting en werknemerspremies op één hoop gooien.

Pas als je kijkt en luistert naar wat mensen echt beweegt kan je gedragen beleid maken. Daar is nu geen sprake van.

Roos Wouters
Roos Wouters (1974) is spreker, dagvoorzitter en aanjager bij de Werkvereniging, het belangenplatform voor Modern Werkenden. Daarnaast spreekt, adviseert en inspireert ze het bedrijfsleven en de overheid op het gebied van arbeid- en organisatievernieuwing. Vernieuwingen die leiden tot minder werkstress en betere prestaties van de organisatie en de medewerker, nu en in de toekomst. Bekijk alle berichten van Roos Wouters

8 reacties op dit bericht

 1. de Tweede Kamer oproepen om te leren van de toeslagenaffaire en bij het zzp-beleid niet dezelfde fouten te maken, is bij dit waardeloze en (na maart 2023) kansloze kabinet vol leugenaars en bedriegers aan dovemansoren gericht.
  Hoezeer je (inhoudelijk en procesmatig) ook gelijk hebt.
  Dhr. Borstlap heb je zelf geinterviewd en betrokken; je ziet wat de 2e (slaap)kamer met 77 coalitie(s)laven er van gemaakt heeft: ze blijven zzp-ertje pesten.

 2. Dag mevrouw Wouters,

  1) Ik krijg de indruk dat u boos bent. Maar is, denkend aan de gebeurtenissen in Oekraïne, het begrip ‘oorlog’ hier op zijn plaats?
  2) Is het een strijd tegen zelfstandigen? Of een poging de – mede door de VAR-leringen van 2001 tot mei 2016 – grenzen te stellen een de grote groei aan schijn- of twijfelachtige zelfstandigen? Dat veroorzaakte toch de invoering van de wet DBA: een einde aan de VAR-bescherming vanaf 2001?
  3) De vergelijking met de kinderopvangtoeslagen begrijp ik nog niet geheel, gelet op de rapporten van Donner en de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag.
  Overigens, ter nuancering er zijn voor alle toeslagen vanaf 2005 volgens CBS ongeveer 4.000.000 terugvorderingen van toeslagen geweest.
  4) Dat door de aard en omvang van het zelfstandigheidsprobleem er veel partijen bij zijn betrokken maakt het niet eenvoudiger. Dus denk ik aan vereenvoudiging.

  Hoe te vereenvoudigen?
  * Ik kan me voorstellen dat door eendrachtige samenwerking van de belangenbehartigers zoals u er ruimte komt voor mediation. En dat mediation een echte, duurzame en dus gedragen oplossing dichterbij kan brengen.
  * Vermoedelijk is dan handig dat allen betrokkenen zich kwetsbaar opstellen.
  * En alle betrokkenen bereid zijn om uit de ‘loopgraven’ te komen.
  * En allen de intentie én moed hebben om daadwerkelijk knopen door te hakken.

  Waarom?
  Omdat ze met elkaar een oplossing willen na ruim 20 jaar ‘gedoe’ over dit onderwerp, waarvan ruim 6,5 jaar handhavingsmoratorium.

  Verandering
  Wat zou er veranderen als jullie als belangenhartigers echt sámen-werken. En via een mediator samen met de ‘tegenpartij’ (O.a. Fiscus, MinSZW en MinVZW en anderen) daadwerkelijk een billijke en redelijke oplossing willen?

  Zou het parlement dan niet redelijk snel duidelijker wettelijke grenzen kunnen aangeven door een gedragen wetgeving, als vervolg op de wet DBA? Daar zouden rechters ook blij van worden.

  • Terry, je meent dit serieus?
   De polder, cq vasthouders van de status quote horen het wel maar luisteren niet.
   Hebben het ‘vaste contract’ als heilige graal. Misschien goed eens in het onderwerp te verdiepen.

  • Beste Terry, ik ben sinds 2005 bezig om tot een constructieve dialoog te komen. Ik heb met mijn eigen spaargeld de Werkvereniging opgericht omdat ik sinds ik werk last van de goedbedoelde regelgeving uit Den Haag heb. Het heeft mij telkens alleen maar meer inkomenszekerheid opgeleverd. Deze boodschap hebben ze echt gehoord. Maar als er niet geluisterd wordt moet je wel gaan schreeuwen. Veel liever ga ik de dialoog aan maar na zoveel jaar mijn best doen kan ik echt niet anders dan constateren dat er van een dialoog geen sprake is. Vandaag heb ik een afspraak met de DG van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om dit te bespreken. Ik zal heel beleefd zijn. Maar ik meen wel serieus dat er wel sprake van een dialoog moet zijn.

 3. “en komt het kabinet tot verkeerde conclusies omdat haar ambtenaren onterecht belasting en werknemerspremies op één hoop gooien.”

  Exact!