"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Weg met dat cv! Selecteer op skills

Is de sollicitant met het beste cv ook de beste kandidaat? Nee, klinkt het steeds vaker. Om een goeie match te maken kun je beter kijken naar skills. Waarom we minder moeten screenen op cv’s en meer selecteren op skills hoor je in deze podcast-aflevering van Werkverkenners.

In deze aflevering van de BNR/Brainnet podcast-serie Werkverkenners zijn te gast:

  • Hafid Ballafkih, lector arbeid en human capital in transitie aan de HvA
  • Max Boodie, mede-oprichter en ceo PlaytoWork
  • Bas van de Haterd, helpt bedrijven met beter personeel vinden

Kan het cv de prullenbak in?

In de zoektocht naar talent klampen we ons vast aan cv’s en sollicitatiegesprekken. Uiteraard kun je met deze ‘traditionele’ criteria een aardig beeld krijgen van wat iemand in zijn mars heeft. Toch kan dit ervoor zorgen dat de meest geschikte kandidaat niet naar voren komt. Bas van de Haterd: “Een cv vertelt wat je gedaan hebt, voor wie en hoe lang. Tijdens het sollicitatiegesprek zijn we vooral bezig om onze vooroordelen op basis van dat cv te bevestigen.”

Van de Haterd zegt dat je in een cv níét leest waar het echt om gaat: Hoe goed heb je jouw werk gedaan? En onder welke omstandigheden?

Moeten we naar een arbeidsmarkt die vooral oog heeft voor skills in plaats van diploma’s? 

Skills, wat zijn dat?

Allereerst: wat zijn skills? Precies definiëren blijkt lastig. Hafid Ballafkih, lector arbeid en human capital in transitie aan de HvA: “Neem sociale vaardigheden. Iedere organisatie, iedere branche heeft daar andere ideeën bij. Voor de ene organisatie is dat mondelinge communicatie, voor de andere is het kunnen schrijven en weer een ander bedrijf definieert het als goed om kunnen gaan met mensen. Iedereen ziet het nét even anders.”

Skillspaspoort

Ballafkih heeft meegewerkt aan een onderzoek naar het ‘skillspaspoort’. Dat is een digitaal format met competenties van een werknemer. Volgens hem kan het paspoort veel arbeidsmarktproblemen van dit moment oplossen.

Want door te denken in skills ontstaat een bredere kijk op de arbeidsmarkt en komt er een betere match tussen vraag en aanbod. Zo kan iemand gematcht worden op een functie waar hij in eerste instantie niet aan had gedacht of voor was opgeleid. Het blijkt namelijk dat je voor enorm uiteenlopende beroepen dezelfde vaardigheden nodig hebt.

Van de Haterd: “De kans op een baan die past bij wie je bent wordt op deze manier groter. Daardoor word je weer succesvoller in je functie én productiever. Max Boodie, medeoprichter en ceo PlaytoWork: “Kijken naar skills geeft een veel bredere kijk op mensen: waar zit je talent? En welke vaardigheden kunnen we (her)gebruiken?”

Beter uitgerust op banen voor de toekomst

Het skillspaspoort geeft volgens Ballafkih bovendien veel actuelere informatie dan een cv. Zeker nu loopbanen steeds flexibeler worden verliezen diploma’s sneller hun waarde. “Een cv werk je – waarschijnlijk – alleen bij als je gaat solliciteren. Dan schrijf je toe naar de vacature waarop je wilt solliciteren. Het skills paspoort ontwikkel je en vul je continu aan met nieuwe skills en competenties.”

Boodie: “We weten nog niet welke beroepen er volgend jaar of volgend decennium zijn. Daarom kunnen we beter kijken naar ‘ontwikkelbaarheid’ van mensen. Dan kun je ze voor iedere functie opleiden.”

Durven werkgevers het aan? Zullen ze denken: hij of zij heeft het nog nooit gedaan maar zal het waarschijnlijk wel kunnen want hij heeft de juiste skills in huis? Boodie: “Er zijn nog weinig werkgevers die geloven in Pippi Langkous: ik heb het nog nooit gedaan dus  ik zal het wel kunnen. Maar zo ver hoeft het ook weer niet te gaan. Veel HR-professionals zijn al bezig met skills, de uitdaging is om ook de hiring manager te overtuigen.”


Meer weten? Beluister de podcast Kijk liever naar Skills van Brainnet (nu Magnit) /BNR Werkverkenners


 

Een goed ingericht inhuurproces kan naast tijd- en kwaliteitswinst ook forse kostenbesparingen opleveren. Bij strategische personeelsplanning hoort een professioneel ingerichte flexibele schil. Magnit (voorheen: Brainnet) adviseert organisaties bij het inrichten van hun flexibele schil. Wij ontzorgen organisaties volledig als het gaat om het zoeken en vinden van de juiste professionals, het opstellen en beheren van inhuurcontracten, de facturatie, realtime management informatie, leveranciersmanagement en het minimaliseren van inhuurrisico’s. Wij geloven in transparante samenwerkingsverbanden waarbij talent waarde toevoegt aan ondernemingen. Bekijk alle berichten van Magnit