"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Navigeren door het ESG-landschap: Kansen en verplichtingen voor (staffing)bedrijven

Environmental, Social, en Governance (ESG) is een ‘moetje’ vol met verplichtingen. Maar ook vol perspectieven voor bedrijven die streven naar compliance, innovatie en een positieve bijdrage aan de samenleving. Een podcast.

Door de ESG richtlijnen ter harte te nemen, kunnen staffing bedrijven niet alleen voorkomen dat ze een “speelbal” worden van klanten en leveranciers, maar kunnen ze zich ook positioneren als leiders in duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. Tot dat advies kwamen Maudie Derks, CEO van Acture, en Wim Davidse, econoom en hoofdredacteur van FlexNieuws, in een aflevering van ZiPtalk.

Ze gingen met Narada Bouwland in gesprek over de impact van de ESG-rapportage (Environmental, Social, en Governance) die verplicht wordt voor grote en middelgrote bedrijven. Ze bespraken de rol van accountants in het waarborgen van compliance, en de strategische kansen die ESG biedt voor bedrijfsinnovatie en een grotere maatschappelijke bijdrage.

ESG: Een nieuwe horizon voor bedrijfsverantwoordelijkheid

“ESG staat voor Environmental, Social, en Governance, wat betekent dat er een aantal richtlijnen zijn waar bedrijven aan moeten voldoen, variërend van klimaatuitstoot tot sociale aspecten en governance”, zo legt Maudie Derks uit. Deze aanstaande rapportageverplichtingen voor bedrijven vanaf boekjaar 2025, moeten transparantie en vergelijkbaarheid tussen bedrijven bevorderen.

Een cruciaal aspect van ESG-compliance is de rol van de accountant. Derks verduidelijkt: “De controlerend accountant moet aftekenen op je ESG-rapportage. Dit legt een duidelijke verplichting neer bij bedrijven om ervoor te zorgen dat hun rapportage aftekenbaar, controleerbaar en verifieerbaar is.” Deze vereiste benadrukt de noodzaak voor bedrijven om hun ESG-inspanningen serieus te nemen en adequaat te documenteren.

Kansen en uitdagingen van ESG

Ondanks de initiële zorgen over de complexiteit en lasten van ESG-wetgeving, zien zowel Derks als Davidse de kansen die ESG biedt. Davidse: “Mijn eerste reactie was precies dezelfde als die bij oude wet- en regelgeving. Maar als je de eerste schrik van je afzet, dan zie je dat ESG eigenlijk de core business van flexbedrijven is. Wij gaan over mensen, doen het met en voor mensen, en die willen we zo goed mogelijk tot hun recht laten komen, laten floreren.”

Strategische benaderingen voor ESG-Compliance

Derks legt uit hoe Acture ESG zelf heeft benaderd: “Door te denken vanuit ESG, kunnen we makkelijk aantonen dat we meer doen dan het noodzakelijke. Dit werkt uiteindelijk ondersteunend voor onze core business en creëert waarde voor onszelf en onze klanten.” Dus, stelt ze, zie ESG niet alleen als een reeks van beperkingen, maar als een kans om bedrijfsprocessen te innoveren en maatschappelijke waarde te vergroten.

Voorbij compliance: ESG als drijfveer voor innovatie

Davidse en Derks benadrukken in de podcast beiden dat ESG bedrijven de kans biedt om voorbij compliance te kijken en het als drijfveer te zien voor innovatie en positieve maatschappelijke impact. Davidse merkt op: “Deze [ESG] geeft ons een soort van wettelijk fundament om aan goed werkgeverschap te gaan doen,” wat suggereert dat ESG de basis legt voor een meer verantwoordelijke en duurzame bedrijfsvoering.

Conclusie: het belang van proactieve ESG-strategieën

Zo biedt ESG niet alleen een kader voor bedrijven om hun sociale en ecologische impact te beheren, maar opent het ook de deur naar innovatie en competitief voordeel. Bedrijven worden aangemoedigd om proactief ESG-strategieën te ontwikkelen die zowel aan de wettelijke vereisten voldoen als de kernwaarden en missie van het bedrijf versterken.

Door de richtlijnen van ESG ter harte te nemen, kunnen (staffing) bedrijven niet alleen voorkomen dat ze een “speelbal” worden van klanten en leveranciers, maar kunnen ze zich ook positioneren als leiders in duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. In de woorden van Derks: “We hebben meer gekeken naar hoe we van de enorme berg aan ESG-informatie een kans kunnen maken.” Dit sentiment wordt gedeeld door Davidse, die de potentie van ESG benadrukt om “betere werkgevers te zijn, met aandacht voor het welzijn en de ontwikkeling van hun werknemers.”

Meer weten: luister het gehele gesprek over de overgang naar een meer duurzame en verantwoordelijke bedrijfswereld terug in deze podcast.


Of bekijk de video-opname op YouTube

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *