"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Platform WorkFlow geeft zorgmedewerkers in loondienst de flexibiliteit van zzp’ers

Rotterdamse ziekenhuizen doen er alles aan om medewerkers te behouden nu de arbeidsmarkt kampt met chronisch personeelstekort. Én om te voorkomen dat te veel medewerkers uit dienst gaan en als zzp’ers aan de slag gaan. Via het platform WorkFlow willen zij de ‘ondernemende zorgprofessional’ de vrijheid van het zzp-schap bieden én de voordelen het werknemerschap.

In september is een pilot gestart op de OK-afdelingen van negen deelnemende ziekenhuizen. OK-assistenten en anesthesiemedewerkers kunnen via een online tool hun eigen rooster samenstellen en dus zelf kiezen waar en wanneer zij willen werken. De eerste ‘flowers’ zijn inmiddels aan de slag.

WorkFlow is een initiatief van zorgorganisaties uit de regio Rijnmond. Regionale werkgeversorganisatie deRotterdamseZorg – waarin zorg – en onderwijsorganisaties samenwerken aan een ‘gezonde’ arbeidsmarkt – faciliteert en managet WorkFlow.

Voordelen van werknemerschap én zzp’er

“Het grootste voordeel voor de WorkFlowers is dat zij zelf meer de regie kunnen nemen over hun werk. Voor veel zorgmedewerkers is het vinden van een goede werk/privébalans belangrijk”, zegt Robert Vossen (senior projectleider bij deRotterdamseZorg). Waar zorgmedewerkers normaal gesproken door de planning worden ingeroosterd, hebben WorkFlowers de flexibiliteit om zelf hun roosters samen te stellen; zij kunnen online invullen wanneer zij in welk ziekenhuis willen werken. Dit geeft hen de vrijheid – die zpp’ers ook hebben – om zelf te bepalen waar en wanneer zij werken.

Werkgever regelt verzekering, pensioen en opleiding

Voorwaarde is overigens wel dat zij minimaal de helft van hun tijd werken in één van de ziekenhuizen, namelijk het ziekenhuis waar zij daadwerkelijk in loondienst zijn. Want de Workflower is feitelijk ‘gewoon’ werknemer. Hun werkgever regelt voor hen de verzekeringen (ziekte, arbeidsongeschiktheid), pensioen en opleiding. Iets wat een zzp’er zelf maar moet zien te regelen. In dat opzicht profiteren de flowers dus van de voordelen van het werknemerschap. De flower krijgt daarnaast een toeslag bovenop het salaris, wat natuurlijk ‘mooi meegenomen’ is.

Voorsorteren op Wet DBA

Het is nog te vroeg om iets te zeggen over de resultaten van de pilot. Vossen: ‘Wij zijn 1 september gestart nadat we het platform uitgebreid hebben getest. Alles moet kloppen, de roosters, de uitbetaling. Ook wettelijk. Wat we eigenlijk doen is het zzp-schap in dienst van (een van de) ziekenhuizen stoppen. Want WorkFlow is opgezet met het handelen volgens de Wet DBA in het achterhoofd”, stelt Vossen. Ook al vindt handhaving pas op z’n vroegst vanaf 1 januari 2025 plaats, de deelnemende zorgorganisaties willen alvast voorsorteren op de Wet DBA. Slaagt de pilot, dan is het de bedoeling dit initiatief breder uit te rollen in de nabije toekomst.

Alternatief voor detachering en zzp

De medewerker die ervoor kiest voortaan semi-flex via WorkFlow te gaan werken, krijgt dus een toeslag op het salaris. Dat leidt uiteraard tot (iets) hogere kosten voor de ziekenhuizen, maar veel minder dan externe inhuur, stelt Vossen. “Wij willen voorkomen dat we te veel gebruik moeten maken en afhankelijk zijn van detachering, daarvan zijn de prijzen veel hoger. Incidenteel, voor ziek en piek is dat prima, maar voor inzet op structurele basis zijn die kosten echt te hoog.”

Wij zien de zzp’ers als ondernemende zorgprofessionals. Die willen we behouden en verbinden aan de Rijnmondse ziekenhuizen.

Dat geldt natuurlijk ook voor zzp’ers. Niets ten nadele van zzp’ers, voegt Vossen daaraan toe. “Wij zien de zzp’ers als ondernemende zorgprofessionals. Die willen we behouden en verbinden aan de Rijnmondse ziekenhuizen.” Zijn collega Sophie Veraart (communicatieadviseur) valt hem bij. “Op dit moment worden heel veel zzp’ers ingehuurd. Die zijn nu ook echt nodig om ons uit de brand te helpen, maar dit is een praktijk die op termijn niet meer houdbaar is.”

Derde propositie, naast werknemer en zzp’er

Workflow kun je zien als een vorm van regionaal werkgeverschap, juist bedoeld om te voorkomen dat deze (schaarse) professionals uit dienst gaan en zich vervolgens als zzp’er (tegen een hoog) tarief weer laten inhuren. Vossen: “Wij zien het als derde propositie, naast werknemer en zzp’er. We hopen dat medewerkers die overwegen uit loondienst te gaan en voor zichzelf willen beginnen, kiezen voor WorkFlow als alternatief.”

Veraart vult aan: “Én hiermee willen we voorkomen dat mensen de zorg verlaten. Hopelijk kunnen we hen behouden voor de sector door hen de flexibiliteit van WorkFlow te bieden. Want we hebben iedereen nodig. Er blijft ook in de toekomst een chronisch personeelstekort in de zorg.”


Kamervragen over WorkFlow

GroenLinks heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van een recent artikel over WorkFlow in Trouw. De parlementariërs vragen zich af of hier sprake is van schijnzelfstandigheid. Onterecht in dit geval, omdat de werkenden via WorkFlow in dienst zijn van één van de ziekenhuizen en dus voor de wet werknemers zijn. Maar het geeft aan hoe groot de vrees voor schijnzelfstandigheid is in Den Haag. Initiatieven als deze, om de gewenste flexibiliteit van werkgevers en werkenden mogelijk te maken, worden door de politiek met argusogen bekeken. GroenLinks heeft de verantwoordelijke ministers (Sociale Zaken, Onderwijs en Volksgezondheid) gevraagd hoe om te gaan met ‘dergelijke initiatieven’. Het antwoord laat nog op zich wachten.


 

Eén reactie op dit bericht

  1. De worsteling van de zorgbestuurders blijft maar voortduren….
    En dus worden dit soort “gedrochten” gecreëerd….hierdoor ontstaan enorme tegenstellingen binnen Zorgondernemingen en daarnaast heb je feitelijk gelijkblijvende kosten en een groter risico….
    Accepteer dat mensen niet in loondienst willen werken….en er daarnaast voor kiezen om risico’s te willen nemen…..