SLUIT MENU

Ondernemen in tijden van structurele schaarste aan mensen

Nu een tijd aanbreekt van een structureel, langdurig tekort aan arbeidskrachten, in alle sectoren en alle delen van het land, zullen bedrijven echt de werknemer centraal moeten zetten, zegt Han Mesters van ABN AMRO. Het rapport ‘Ondernemen in tijden van structurele schaarste aan mensen’ geeft daarvoor aanbevelingen.

Nu een tijd aanbreekt van een structureel, langdurig tekort aan arbeidskrachten in alle sectoren en alle delen van het land, wordt het tijd om eens te kijken welke best practices er zijn binnen de belangrijkste HR-functies. Bedrijven zullen nu echt de werknemer centraal moeten zetten.

HR wordt een kernactiviteit

In het in december 2007 verschenen rapport van de commissie Bakker, Naar een toekomst die werkt, komt de commissie met de volgende conclusie: “(…) de arbeidsmarkt in Nederland staat aan de vooravond van een fundamentele verandering: 1) we krijgen de komende decennia te maken met meer werk en minder mensen en 2) door de globalisering nemen de eisen aan het kennisniveau en aanpassingsvermogen van de beroepsbevolking toe. Nederland heeft snel iedereen nodig en iedereen moet voortdurend inzetbaar zijn”. Door de kredietcrisis in 2008 en de oplopende werkeloosheid als gevolg hiervan, zijn we de lessen van de commissie Bakker vergeten.

Instroom, doorstroom, uitstroom

De kritieke stappen in het HR-proces bestaan uit instroom, doorstroom en uitstroom. In het rapport ‘Ondernemen in tijden van structurele schaarste aan mensen’ geven we aanbevelingen hoe een bedrijf verbeteringen kan aanbrengen bij het vinden van nieuwe medewerkers, het behouden van bestaande medewerkers en het op juiste wijze begeleiden van medewerkers die de organisatie, al dan niet op basis van vrije wil, verlaten. In elk van de drie genoemde HR-processen zullen we stilstaan bij relevante trends en technologische ontwikkelingen.

Instroom

Werving en selectie speelt een belangrijke rol bij de instroom van nieuwe medewerkers. Vaak zijn bedrijven onvoldoende geëquipeerd om dit zelfstandig te doen en wordt gebruik gemaakt van externe bureaus. Toch is er veel wat een bedrijf zelf kan doen in deze tijd. Denk aan het opstellen van een purpose verklaring, het optuigen van een SPP-proces (strategische personeelsplanning), het denken in termen van competenties en het op juiste wijze gebruik maken van zogeheten recruitment marketing instrumenten.

Doorstroom

Het ontwikkelen van medewerkers, zowel persoonlijk als ook vaktechnisch, vraagt andere competenties van management dan die we in het verleden gewend waren. Intermenselijke communicatie, het creëren van een veilige omgeving en empathisch vermogen spelen daarbij een belangrijke rol.

Uitstroom

In tijden van structurele tekorten van medewerkers neemt het verloop toe omdat er meer keuze is. Het is daarom belangrijk om van elke medewerker een ambassadeur te maken zodat zij ook nieuwe medewerkers kunnen aanbrengen en wellicht ook later weer terugkomen mochten zij het bedrijf verlaten.


Onderzoek naar HR-beleid onder zestig accountantskantoren

In het rapport Ondernemen in tijden van structurele schaarste aan mensen  bespreekt ABN AMRO welke strategische initiatieven bedrijven kunnen ontplooien om aantrekkelijker te zijn voor talent en hoe bedrijven de belangrijke HR-functies kunnen versterken om succesvol te zijn in de ‘war for talent’.De adviezen zijn vooral van toepassing op bedrijven in de professionele dienstverlening.

In hoofdstuk 6 presenteren de auteurs de resultaten van een onderzoek naar het HR-beleid onder zestig accountantskantoren.

Download het volledige rapport [PDF].


 

Han Mesters is Sector Banker bij ABN AMRO. Hij is binnen de afdeling Sector Advisory van ABN AMRO verantwoordelijk voor de Zakelijke Dienstverlening. Han geeft regelmatig presentaties over trends in zijn sector en is een actieve gebruiker van social media. Hij heeft een aantal rapport geschreven over human capital omdat dat onderwerp het bindende element is in zijn sector. Han is bedrijfskundige en economisch historicus en heeft als specialisatie strategie. Bekijk alle berichten van Han Mesters