"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Coöperatie biedt zzp’ers vangnet voor arbeidsongeschiktheid tot aan AOW-leeftijd

Zelfstandig ondernemers aangesloten bij SharePeople kunnen sinds kort kiezen voor een financieel vangnet bij arbeidsongeschiktheid tot aan hun AOW-leeftijd. Tot nu toe bood de coöperatie alleen inkomensdekking voor maximaal twee jaar.

Bij deelname aan SharePeople Lang vangen zzp’ers het risico op arbeidsongeschiktheid onderling op tot aan de AOW-leeftijd. SharePeople bood tot nu toe zo’n vangnet voor maximaal twee jaar. De coöperatie is daarmee naar eigen zeggen de eerste niet-verzekeraar die zo’n lange dekking bij arbeidsongeschiktheid aanbiedt.

Crowdsurance

De oplossing van SharePeople is geen verzekering maar een peer-to-peer oplossing voor ondernemers, ook wel crowdsurance genoemd. Naast de maandelijkse deelnamekosten doneert een deelnemer maximaal één keer per maand een percentage van de gekozen inkomensdekking. Met die donatie wordt een zieke of arbeidsongeschikte SharePeople deelnemer direct ondersteund.

Dekking tot AOW-leeftijd

Cosmas Blaauw, oprichter van SharePeople: “Vanaf onze start in 2017 krijgen we al vragen van onze deelnemers om ook een dekking tot AOW-leeftijd te introduceren. Nu we 10.000 deelnemers hebben voor SharePeople Kort, kunnen we dit doen. Doordat ondernemers het onderling regelen is het veel goedkoper dan een traditionele AOV. We zien het als grote doorbraak om iets te kunnen doen aan dit maatschappelijke probleem.”

Eigen onafhankelijke arbodienst

SharePeople start ook met een eigen arbodienst voor zzp’ers met de naam SharePeople Crowdability. Blaauw: “Zzp’ers zijn ondernemers en die willen werken. Het biedt ze plezier en inkomen. Met SharePeople Crowdability helpen we zelfstandig ondernemers om te voorkomen dat ze langdurig ziek worden. We willen samen gezond ondernemen. En mocht het zover komen dat iemand bijvoorbeeld zijn beroep niet meer kan uitoefenen? Dan gaan we helpen bij het ontdekken van andere mogelijkheden op de arbeidsmarkt om zelf weer eigen inkomen te verdienen.”

Verplichte aov voor zzp’ers

Zelfstandig ondernemers noemen de hoge premies van traditionele aov’s als belangrijkste reden om zich niet te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. De politiek ziet het als een maatschappelijk probleem dat veel zelfstandigen niet verzekerd zijn voor arbeidsongeschiktheid.

Minister Van Gennip wil daarom een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen (zzp-aov) introduceren. De wet die deze verplichte aov regelt, moet er 1 januari 2025 zijn. Hoe de zzp-aov eruit gaat zien, is nog niet bekend. De minister heeft beloofd daarover in december meer duidelijkheid te verschaffen.

Wel bleek uit een reactie van het UWV en uit het recentste commissiedebat Arbeidsmarktbeleid dat die aov nog lang op zich laat wachten: Een eenvoudige aov kan de Belastingdienst invoeren per 2027, maar als de regeling complexer is, kan dat pas per 2029.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie