"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Sem Overduin en Paul Oldenburg (HeadFirst): ‘We nemen verantwoordelijkheid voor de intermediaire sector’

HR-dienstverlener HeadFirst Group is een van de nieuwste leden van Bovib. Paul Oldenburg en Sem Overduin vertellen over het belang van lidmaatschap en hun rol in de vereniging. “Als grote partij heb je ook een grotere verantwoordelijkheid.”

Deze zomer interviewt branchevereniging Bovib nieuwe leden over actuele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. HeadFirst is één van de nieuwste leden van Bovib, maar het is alsof de grote HR-dienstverlener er altijd al bij was. In zekere zin is dat ook zo, want Paul Oldenburg is met Staffing Management Services (Staffing MS) vanaf het begin betrokken bij Bovib. Staffing MS bleef ook lid toen het in 2018 werd overgenomen door HeadFirst Group.

Eind vorig jaar besloot de directie om met de hele groep aan te sluiten.

Samen volwassen worden

“We zien dat je als branche meer voor elkaar krijgt dan als individuele organisatie”, legt Sem Overduin uit. Hij is public affairs officer bij HeadFirst Group. Voor lobby in Den Haag is samen optrekken als branche heel waardevol, weet hij. “Je vertegenwoordigt als branchevereniging tientallen bedrijven, heel veel werkenden en behoorlijk wat economische activiteit. Dat maakt je een waardevolle gesprekspartner voor de politiek.”

Maar lobby was niet de enige reden om aan te sluiten, benadrukt Paul Oldenburg (business development director bij Staffing MS). “Samen kunnen we ervoor zorgen dat onze branche volwassen wordt, bijvoorbeeld met keurmerken en opleidingen.”

Jonge sector

Ontwikkeling binnen de branche is enorm belangrijk, vindt Oldenburg. “Onze sector is relatief jong in vergelijking met andere personeelsdiensten en heeft een rappe ontwikkeling meegemaakt. Intermediairs en vooral MSP-dienstverleners zijn verantwoordelijk voor steeds meer delen van het inhuurproces. Als opdrachtgevers afhankelijker worden van dienstverleners, moeten zij de garantie hebben dat ze zakendoen met serieuze, legitieme partijen. Dat is in het belang van ons allemaal.”

De branchevereniging speelt een belangrijke rol als het gaat om die garantie. “Het Bovib-keurmerk laat zien dat een bedrijf aan de wet voldoet en zorgvuldig met gegevens omgaat. Bovib-leden zijn partners waarmee je met een gerust hart in zee kunt gaan. Zo’n sterk, professioneel imago kun je alleen als branche creëren.”

Groei van HeadFirst

HeadFirst is de laatste jaren flink gegroeid. In 2018 begon de groeistrategie met overnames van Staffing MS en Myler. Daarmee versterkte HeadFirst zijn positie als intermediair en voegde tegelijkertijd MSP-activiteiten toe. Daarna volgde de overname van Between en groeide de omzet van 1 miljard naar 1,5 miljard euro. De laatste ontwikkeling is de overname van Sterksen, waardoor HeadFirst Group ook Total Talent Management kan bieden.

“Verder groeien we ook internationaal”, vertelt Oldenburg. “Zo hebben we klanten in België, Frankrijk, Duitsland, Scandinavië en Polen. En door de overname van ProUnity hebben we in België nu een volwaardige organisatie.”

Klantvraag verandert

Terwijl HeadFirst in het begin vooral werkte als intermediair voor zelfstandig professionals in de IT, denkt het bedrijf nu mee over veel meer klantvragen. “Opdrachtgevers hebben steeds meer behoefte aan advies”, merkt Oldenburg. “Hoe richt je het inhuurproces in, welke rol kan technologie spelen? Door schaarste willen ze weten hoe zij een boeiende opdrachtgever en werkgever kunnen worden.”

HR-thema’s die voorheen alleen voor vast personeel waren, worden nu ook belangrijk voor het aantrekken en vasthouden van zzp’ers. Denk aan diversiteit en inclusie.

 De keuze tussen vast en flex vinden klanten steeds minder relevant, merkt Oldenburg. ”Opdrachtgevers willen gewoon dat het project gedaan wordt. Verder worden meer HR-thema’s die voorheen alleen voor vast personeel waren, nu ook belangrijk voor het aantrekken en vasthouden van zzp’ers. Denk aan diversiteit en inclusie.”

Grote verantwoordelijkheid

Om antwoord te geven op alle klantvragen, gebruikt HeadFirst Group data. “We verzamelen overal informatie over”, zegt Oldenburg. “Hoe beweegt talent zich? Welke leveranciers zijn goed? Hoe ontwikkelen de tarieven? Op basis van al die data geven wij adviezen. Ook brengen we vier keer per jaar de Talentmonitor uit, samen met Intelligence Group. In die rapporten staan veel interessante data over vast en flex.”

HeadFirst deelt zijn expertise graag met anderen. Het bedrijf neemt zijn rol binnen de Bovib serieus. “Als grote partij voelen we ook een grote verantwoordelijkheid”, zegt Overduin. “Wij hebben de middelen en expertise om onze branche verder te helpen, dus daar willen we dan ook aan bijdragen. We willen onze expertise en kennis delen met andere leden en een sparringpartner zijn.”

Tijd voor de volgende stap

Bovib zit ook steeds vaker met beleidsmakers en politici om tafel, vertelt Overduin. Daar draagt hij zelf als public affairs professional en lid van de lobbywerkgroep graag zijn steentje aan bij. “De discussie rondom de vervanging van de wet DBA, de eventuele doorontwikkeling van de webmodule, het handhavingsmoratorium: het zijn zaken die ons allemaal raken”, zegt hij. “Het is essentieel om de discussie niet alleen te volgen, maar ook invloed uit te oefenen en onze belangen en zorgen voor het voetlicht te brengen. Daarnaast werken we graag samen met de politiek en ambtenarij, zodat wij als branche een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de uitvoerbaarheid van beleidsvoorstellen en in de toekomst aan veranderde wetgeving blijven voldoen.

De Bovib is op een interessant punt beland, zegt Overduin. “Er is hard gewerkt en je ziet het resultaat: de onderlinge relaties zijn goed, de basis is gelegd. Ik heb het gevoel dat leden van de Bovib zin hebben om een volgende stap te zetten: de vereniging verder professionaliseren, het belang van de branche sterker aan de buitenwereld laten zien en de samenwerking met andere brancheverenigingen intensiveren. Dit is een belangrijk moment om er extra energie in te steken en vooruit te gaan.”

Lees ook de andere interviews met nieuwe Bovib-leden:

Bovib, de vereniging en branche-organisatie van de onafhankelijke inhuur-intermediairs in Nederland. Bekijk alle berichten van Bovib