"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Radboud van Hal (Human Capital Group): ‘Klanten stellen andere vragen door de krapte op de arbeidsmarkt’

Human Capital Group is één van de nieuwste leden van Bovib. Directeur Radboud van Hal en zijn team hebben een heldere visie op flexibele arbeid en weten alles van beloningsbeleid. “Organisaties willen nu weten: hoe bieden we voldoende perspectief?”

Deze zomer interviewt branchevereniging Bovib nieuwe leden over actuele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Human Capital Group is een van de nieuwe leden.

Wie wil weten hoe het zit met functiewaardering en belonen, moet bij Human Capital Group zijn. Dit nieuwste lid van brancheorganisatie Bovib helpt organisaties met hun HR-strategie, vertelt directeur Radboud van Hal. Zijn 100 vaste en flexibele medewerkers werken als consultants op het gebied van beloning en organisatie en bieden daarnaast interim-HR.

“Onze interim-opdrachten zijn meestal veranderopdrachten”, vertelt Van Hal. “Klanten zoeken HR-experts, bijvoorbeeld voor een reorganisatie of om de HR-data op orde te brengen. Soms gaat dat via detachering en soms werken we met zelfstandig professionals. De vorm van arbeidsrelatie is ondergeschikt aan de dienst die we leveren.”

De vorm van de arbeidsrelatie is ondergeschikt aan de dienst die we leveren.

Human Capital Group bestaat ruim 70 jaar. Het bedrijf staat onder andere bekend om het Nationaal Beloningsonderzoek. Op basis van actuele trends en cijfers adviseert Human Capital Group klanten over beloning en arbeidsvoorwaarden. Dat doet het team voor uiteenlopende sectoren en functies: van bestuurders tot CAO-personeel.

Invloed van de economie

Met de enorme krapte op de arbeidsmarkt verandert de vraag van klanten, vertelt Van Hal. “De economie heeft grote invloed”, legt hij uit. “Gaat het minder goed, dan zijn we vaker betrokken bij reorganisaties. Op dit moment komen steeds meer bedrijven bij ons met de vraag: hoe worden we een aantrekkelijke werkgever?”

Verstandig, vindt hij. “Recruitment alleen is tenslotte geen duurzame oplossing voor het tekort aan personeel. Dat weten opdrachtgevers en daarom focussen ze nu meer op duurzame ontwikkeling en behoud van personeel.”

Loopbaanpaden

Beloning en functiehuis zijn belangrijke onderdelen daarvan, benadrukt hij. Met een goed functiehuis weten junioren beter wanneer ze overgaan naar een mediorfunctie en welk salaris daarbij hoort. Ook ontwikkelt Human Capital Group loopbaanpaden met klanten.

“Daarbij kunnen medewerkers niet alleen een stap omhoog maken, maar ook naar links of rechts”, vertelt hij. “De mogelijkheid om je breder te ontwikkelen past namelijk zowel bij de wensen van personeel als de behoefte van organisaties.”

Human Capital Group geeft inzicht in een passende beloning. Daarbij draait het niet alleen om een goed salaris, maar ook om secundaire en tertiaire voorwaarden. Denk aan pensioen, de mogelijkheid om thuis te werken en de bedrijfscultuur. Van Hal: “De relatie tussen mens en organisatie is essentieel om personeel te behouden en aan te trekken.”

Eerlijk belonen van vast en flex

Bovib kan bij Human Capital Group terecht als het gaat om kennis over zulk relatiebeheer en faire beloning van werknemers en zzp’ers. Van Hal heeft een heldere visie: beloning moet eerlijk zijn. “Voor zelfstandig professionals betekent dit dat je niet alleen een bedrag bepaalt op basis van expertise, maar ook de risico’s vergoedt. Een zelfstandige heeft tenslotte meer onzekerheid dan iemand in loondienst.”

Ondertussen zijn flexibele arbeidskrachten onmisbaar voor veel bedrijven. “Daar waar je organisatie onvoorspelbaar is of tijdelijke expertise nodig hebt, wil je flexibiliteit in je arbeidsschil. Daar heb je mensen voor nodig die er bewust voor kiezen om steeds weer nieuwe opdrachten uit te voeren. Zij kunnen de smeerolie zijn voor je organisatie. Die toegevoegde waarde en het risico vertaal je dan ook in het tarief.”

Bovib en politieke beeldvorming

Op dit moment hebben politici nog geen goed beeld van de intermediaire sector, merkt Van Hal. “Dat Bovib hier een positieve invloed op uitoefent, is zowel in het belang van bemiddelaars als de zzp’ers”, zegt hij. “We moeten schijnzelfstandigheid voorkomen zonder dat organisaties en zelfstandigen die wel een gelijkwaardige relatie hebben daar last van hebben. Bovib kan daar een belangrijke rol in spelen.”

Toen Bovib-bestuurslid Arno Pronk aan Van Hal vroeg of hij lid wilde worden van de vereniging, nam hij die uitnodiging graag aan. “Het is belangrijk om positief bij te dragen aan de context waarin je werkt. Ik ben bijvoorbeeld ook lid van de Nederlandse vereniging voor Personeelsbeleid en actief in de lokale politiek. Via het Bovib-lidmaatschap hoop ik bij te dragen aan een gezonde branche en een juiste beeldvorming over arbeidsbemiddeling.”

Bovib, de vereniging en branche-organisatie van de onafhankelijke inhuur-intermediairs in Nederland. Bekijk alle berichten van Bovib