"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Nieuw onderzoek naar motivatie voor ondernemerschap: passie is reden nummer één

Ondernemers beginnen vooral met een eigen bedrijf om eigen baas te zijn en van hun passie hun beroep te maken. Bedrijfsopvolging is een emotioneler proces dan gedacht, maar hier kan een ondernemer zich op voorbereiden.

Wie begint met ondernemen, doet dit vooral vanuit de wens om eigen baas te zijn en van zijn passie zijn beroep te maken. Het valt op dat mannen vooral eigen baas willen zijn en vrouwen vaker van hun passie hun werk maken als ondernemer.

Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Direct Research in opdracht van Curi, een marktplaats voor de verkoop en overname van bedrijven.

De onderzoekers vroegen ondernemers ook naar de nadelen van eigen baas zijn. Terwijl de meesten het als voordeel zien dat ze hun eigen tijd kunnen indelen als ondernemer, is gebrek aan vrije tijd het meest genoemde nadeel. Ook noemen ze de administratie van een eigen bedrijf vaak als nadeel.

Emoties bij bedrijfsovername

Het onderzoek gaat ook over bedrijfsovername. Vaak is bedrijfsovername een emotioneel proces, schrijven de onderzoekers. Zij zien dat de meeste ondernemers het lastig vinden afstand te nemen.

Steven Donselaar, directeur van Curi, geeft als tip op tijd te starten met het voorbereiden van de verkoop. “Ondernemers twijfelen vaak of er geïnteresseerden zijn voor hun bedrijf, juist als het bedrijf vooral om hun eigen kennis en kunde gaat. Het kiezen van je eigen opvolger geeft ondernemers dan ook een goed gevoel. Dat is wat we ook als feedback krijgen van onze gebruikers.”

De tevredenheid van ondernemers

Tot slot ging de enquête over de tevredenheid van ondernemers over hun eigen bedrijf. De resultaten hiervan zijn positief: 65% van de ondervraagde ondernemers geeft hun eigen bedrijf het rapportcijfer 8 of hoger. Ondanks de negatieve gevolgen voor ondernemers tijdens de coronapandemie, zijn de meeste ondernemerspositief over het hebben van hun eigen bedrijf.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. Huh, wat? zijn ze dan niet gedwongen om zelfstandig te worden? Nou, dat willen ze in Den Haag niet horen, liever doorgaan met die plank voor de kop.