"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

WEC 2022 brengt drie werelden bij elkaar: ‘Unieke mix van business en beleid’

Wat wil de werknemer, wat wil de werkgever en hoe kunnen die behoeftes beter op elkaar aansluiten? Die vraag probeert Menno Bart (The Adecco Group) te beantwoorden tijdens de World Employment Conference 2022.

Werknemers hebben bijscholing nodig, maar wie is daarvoor verantwoordelijk? Verwachtingen en verantwoordelijkheden op de arbeidsmarkt veranderen, vertelt Menno Bart. Hij is arbeidsmarkt- en lobbyexpert bij The Adecco Group, het grootste uitzendconcern ter wereld.

“Hoe werkgevers, werknemers en overheden omgaan met bij- en herscholing is één van de voorbeelden daarvan”, zegt hij. “Terwijl ondernemers er lang van uitgegaan zijn dat opleidingen studenten kant-en-klaar afleveren, verwachten overheid en werkenden juist meer initiatief van bedrijven.”

Ongeschreven contract

Overheden, ondernemers en werknemers hebben een ongeschreven sociaal contract, vertelt Bart. “Dat bestaat uit verwachtingen en verplichtingen. Die zijn de afgelopen jaren flink veranderd. Om de arbeidsmarkt goed te laten functioneren, moeten we het contract dus aanpassen.”

Dat is het centrale thema van de World Employment Conference 2022 (WEC) op 31 mei in Brussel. WEC is een jaarlijks evenement waar werkgevers, HR-experts en beleidsmakers samenkomen om te praten over de internationale arbeidsmarkt.

Het onderwerp dit jaar is ‘Bridging the Gap: Connecting Worker and Employer Expectations’. Vrij vertaald: wat wil de werknemer, wat wil de werkgever en hoe kunnen die behoeftes beter op elkaar aansluiten?

Wat wil de werknemer?

Zo presenteert Bart namens The Adecco Group de eerste resultaten van een groot onderzoek naar de wensen van werknemers. Wat voor baan willen zij? Willen ze thuiswerken of juist weer naar kantoor? En hoe belangrijk is scholing?

“Werknemers hebben tijdens de coronacrisis namelijk goed nagedacht over wat zij willen”, zegt hij. “In de Verenigde Staten zie je het sterkste effect daarvan. In Europa valt het mee, maar ook hier hebben bepaalde bedrijven en sectoren meer moeite personeel te behouden.”

Salaris, vrijheid en reputatie

Op een krappe arbeidsmarkt is het logisch dat werkgevers meer moeten bieden om werknemers aan zich te binden. “Denk aan salaris, maar ook aan thuiswerken en autonomie. Word je betutteld of krijg je de vrijheid om je te ontwikkelen? Daar kijken werknemers naar.”

Ook reputatie en cultuur zijn belangrijk. “Laat zien hoe jouw bedrijf diversiteit en duurzaamheid stimuleert”, zegt de arbeidsmarkt- en lobbyexpert. “Zorg dat het meer is dan een marketingpraatje, daar prikken werknemers doorheen. Unilever wordt bijvoorbeeld alom geprezen als duurzaamheidskampioen. Daar willen mensen bij horen.”

Imago en uitzendwerk

Ook The Adecco Group werkt hard aan zijn werkgeversmerk, vertelt Bart. Als het gaat om verantwoord ondernemen, zet de Group in op sociale impact. “Als bedrijf in de dienstensector is dat logisch: de kern van onze bedrijfsvoering is mensen aan goed werk helpen.”

Samen met de WEC zet hij zich ook in voor het imago van uitzendwerk in het algemeen. “We zijn al een stuk verder dan vijf jaar geleden, maar het kan beter. In heel Europa besteden we vooral aandacht aan gelijke beloning en waardering van uitzendkrachten.”

Spontane ontmoetingen en onverwachte gesprekken

Samenwerking tussen alle partijen is belangrijk voor een goed functionerende arbeidsmarkt, benadrukt hij. “Conferenties zoals de WEC spelen daarbij een grote rol”, zegt Bart. “Zo’n conferentie brengt mensen bij elkaar uit diverse werelden. De WEC is uniek, want het is het enige event waar business en beleid samenkomen om ideeën uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik kijk vooral uit naar spontane ontmoetingen en onverwachte gesprekken met beleidsmakers. ”

Dat heeft hij in coronatijd wel gemist. In een paneldiscussie tijdens de WEC deelt hij ook zijn tips en ervaringen met lobbyen op afstand. “Zoom-meetings zijn effectief, maar ook vermoeiend”, merkte hij. “Om relaties te bouwen en creatieve ideeën uit te wisselen, is het fijn om weer bij elkaar te komen.”

De World Employment Conference 2022 (WEC) vindt op 31 mei plaats in Brussel. Meer weten? Bekijk het (voorlopige) programma.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie