"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Slechts tienduizenden van 1,2 miljoen zzp’ers werken voor uurtarief onder 20 euro

Meer dan de helft van alle zzp’ers in Nederland heeft een uurtarief van €35,- of hoger. Zzp’ers werkzaam als winkelverkoper, kinderverzorger, onderwijsassistent, kelner of  barman/-vrouw werken in Nederland gemiddeld tegen de laagste uurtarieven. Dat blijkt uit de Talent Monitor van HR-dienstverlener HeadFirst Group en arbeidsmarktdata specialist Intelligence Group.

Zzp’ers werkzaam als winkelverkoper, kinderverzorger, onderwijsassistent, kelner of  barman/-vrouw werken in Nederland gemiddeld tegen de laagste uurtarieven. Zij kennen daarnaast een relatief lage schaarste-indicatie, wat voorspelt dat het uitzicht op tariefstijging beperkt is. Daartegenover staat dat in deze beroepsgroepen relatief weinig zzp’ers actief zijn, ten opzichte van het totaal van bijna 1,2 miljoen. Deze inzichten zijn gepubliceerd in de Talent Monitor van HR-dienstverlener HeadFirst Group en arbeidsmarktdata specialist Intelligence Group.

Focus op basis van de arbeidsmarkt

De handhaving op de wet DBA kreeg vorige week aandacht door een rapport van de Algemene Rekenkamer. De conclusie: de Belastingdienst is niet in staat schijnzelfstandigheid effectief te bestrijden. Marion van Happen, CEO HeadFirst Group: “De meest acute problemen met schijnzelfstandigheid doen zich voor aan basis van de arbeidsmarkt, waar uurtarieven laag zijn. We kijken daarom met interesse naar het MLT-advies van de SER, dat voorstelt om een ‘rechtsvermoeden van werknemerschap’ te laten gelden bij een tarief onder het maximumdagloon (30,- á 35,- euro per uur).”

De Talent Monitor zoomt in op deze groep zzp’ers. Hieruit blijkt dat schilders en schoonmakers van bouwwerken en bouwarbeiders ruwbouw een gemiddeld uurtarief van €30,- of hoger hebben en zeer schaars zijn. Zij hebben daardoor financieel een rooskleurig perspectief op de arbeidsmarkt.

Ook scheppende en uitvoerende kunstenaars zijn schaars, al is hun gemiddelde uurtarief met €23,- een stuk lager. Beroepen die het moeilijker hebben, zijn onder andere kelners en barpersoneel, huishoudelijke hulpen en schoonmakers, kinderverzorgers en onderwijsassistenten en verkopers in winkels. Zij werken voor een gemiddeld uurtarief van €20,- of minder en de schaarste-indicatie is laag. In deze beroepsgroepen zijn relatief weinig zzp’ers actief, bij elkaar  opgeteld slechts enkele tienduizenden.  Kappers zijn hierop een uitzondering: we kennen in Nederland meer dan 25.000 freelance kappers, weliswaar werkzaam tegen een gemiddeld uurtarief van €23,-.

Beroepsgroepen met aantal zzp’ers binnen tariefgroep t/m €35,- (Bron: Talent Monitor HeadFirst)

“Laat ondernemers vrij ondernemen”

Het rapport toont daarnaast dat zzp’ers met een uurtarief van €70,- of hoger zijn oververtegenwoordigd in beroepsgroepen als software-en applicatieontwikkelaars en –analisten, juristen en artsen. Specialisten op het gebied van sport & fitness en traditionele & alternatieve
geneeskunde zijn grotendeels te vinden in de tariefgroep €35,- tot €70,-. Allemaal (zeer) schaarse beroepen, wat zich doorgaans uit in stijgende tarieven.

Van Happen: “Meer dan de helft van alle zzp’ers in Nederland heeft een uurtarief van €35,- of hoger. Er mag niet voorbij worden gegaan aan deze grote groep zelfstandigen die er bewust voor kiest om in vrijheid te ondernemen, een sterke onderhandelingspositie heeft en zeer tevreden zijn over de arbeidsomstandigheden. Als het nieuwe kabinet zich richt op passende maatregelen voor beroepen met lagere uurtarieven, kunnen we succesvol toewerken naar duidelijkheid voor alle zelfstandigen en hun opdrachtgevers.”

De Talent Monitor ‘Zzp’ers: beschermen of vrijlaten?’ is gratis te downloaden op headfirst.group

HeadFirst Group is marktleider in de Benelux op het gebied van het professioneel organiseren van externe inhuur. De organisatie biedt een diversiteit aan flexoplossingen, waaronder contracting, matchmaking, managed service providing (msp) en business consultancy. Er werken dagelijks ongeveer 15.000 professionals bij ruim vierhonderd opdrachtgevers in Europa, waarmee HeadFirst Group een jaaromzet realiseert van ongeveer 1,5 miljard euro. De bekendste merken van HeadFirst Group zijn de intermediairs HeadFirst, Between en Myler en MSP-dienstverlener Staffing Management Services.Door de unieke samenstelling van bedrijven – met ieder zijn eigen specialistische diensten - heeft HeadFirst Group een oplossing voor ieder inhuurvraagstuk. Zorgeloos inhuren, dat is onze belofte. Bekijk alle berichten van HeadFirst Group

4 reacties op dit bericht

 1. “Slechts tienduizenden”, ha ha dat is wel buitengewoon precies geformuleerd. En is het wel juist om dat zzp ers te noemen. Flexwerkers, nul uren contracten, uitzendkrachten e.d. Zijn het niet veel meer degene aan de onderkant van de arbeidsmarkt waar je makkelijk tegen zegt (doet) voor jouw tien anderen.

  • Hans, ik weet niet precies waar je op doelt, maar “nul uren contracten, uitzendkrachten” zijn iig geen zzp’ers en zitten niet in de onderzoek

 2. Jammer dat dat onderscheid niet in het artikel staat. In de tabel staan wel veel beroepen waarbij juist deze contractvormen aan de orde zijn.
  groet.

 3. Het gaat hier inderdaad over zzpers…..en dat de conclusie is dat t inderdaad maar gaat om enkele tienduizenden is ook een juiste….

  Uiteindelijk een fractie van de ruim 1.2 miljoen zzpers in ons land…..
  Er wordt door vakbonden en andere “belanghebbenden” over de rug van die ruim 1.2 miljoen hardwerkende ondernemers (ja…. zzpers zijn gewoonweg ondernemers) een onterecht punt gemaakt…..!!!

  Door alles op een hoop te gooien wordt het ondoorzichtig en dat komt bijvoorbeeld de vakbonden heel goed uit…..Politici worden op deze wijze op het verkeerde been gezet….een verschijnsel wat er uit moet…..!!!

  En als je dat doet kun je ook daadwerkelijk iets betekenen voor de onderkant van de markt…..

  Ik hoop oprecht dat men in Den Haag in gaat zien dat de slinkse wijze van werken en dus het verkeerd informeren van de markt en burgers door vakbonden cs niet de oplossing is voor de op te lossen problemen in de arbeidsmarkt….