"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Freelancemarktplaats Malt wil met overname Comatch Europa veroveren

Freelancemarktplaats Malt groeit door de overname van Comatch, een platform voor onafhankelijke consultants. Doel: uitgroeien tot ‘de onbetwiste marktleider in Europa’.

De van oorsprong Franse freelancemarktplaats Malt neemt Comatch over. Beide bedrijven zijn al een tijdje actief in Nederland. Malt is een marktplaats voor allerlei zzp’ers die werken in de kenniseconomie. Comatch richt zich specifiek op onafhankelijke managementconsultants en branche-experts. Voortaan kunnen opdrachtgevers dus ook dit type hoogopgeleide zzp’ers vinden via Malt.

“Deze overname levert nog meer voordelen op voor bedrijven en zzp’ers”, zegt Dustin Robinson van Malt. Hij is verantwoordelijk voor de Nederlandse markt. “Opdrachtgevers hebben nu nog ruimere keuze uit top freelancetalent. Zzp’ers krijgen meer kansen om aan internationale projecten te werken.”

Malt wil Europees marktleider worden

De digitale marktplaats Malt bestaat nu 8 jaar en is sinds oktober 2021 actief in Nederland en België. Het bedrijf breidde eerder uit in Spanje en Duitsland. Opdrachtgevers vinden via Malt zzp’ers die werken in de kenniseconomie, denk aan marketingprofessionals, IT-developers en projectmanagers.

Tot nu toe vonden 320.000 Europese freelancers werk via het digitale platform bij zo’n 40.000 kleine en grote bedrijven. Malt heeft grote ambities: CEO Vincent Huguet wil ‘de onbetwiste Europese marktleider worden’ en ‘voorkeurspartner voor bedrijven die op zoek zijn naar externe krachten’. Huguet wilt eind 2025 zo’n 1 miljard euro bedrijfsvolume halen in Europa.

De Benelux is één van de focusgebieden. Malt schat de marktwaarde van Nederland op 37 miljard euro en van België op 14 miljard euro (Bron: Roland Berger Freelancing Market Study 2021).

Comatch: Europese marktplaats voor consultants

De overname van Comatch is onderdeel van de groeistrategie van Malt. Comatch is een van oorsprong Duitse nichespeler die hoogopgeleide en gespecialiseerde consultants online bemiddelt. Het bestaat sinds 2015 en is sinds 2016 ook actief in Nederland. De Duitse directie bestaat uit twee voormalig consultants van McKinsey.

Comatch heeft inmiddels een community opgebouwd van meer dan 15.000 onafhankelijke consultants en experts. Het platform heeft 130 fulltime medewerkers en is actief in negen markten.

Meer landen, meer functies

Na de overname van Comatch heeft Malt naar eigen zeggen een Europees klantennetwerk van meer dan 1000 ondernemingen. Verder heeft het bedrijf teams in elf regio’s en landen. Behalve Europese landen zijn dat ook het Verenigd Koninkrijk, Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Malt en Comatch verwachten een flinke toename in de vraag naar hoogopgeleide zzp’ers. Zij schatten dat er momenteel zo’n 355 miljard euro omgaat in de Europese freelancemarkt. Door digitalisering zal dat alleen maar toenemen, denken zij.

‘Beste professional voor elk project’

Christoph Hardt, mede-oprichter van Comatch: “Wij geloven dat technologie en bedrijfsconsulting naar elkaar toe blijven groeien, daarom zijn we erg enthousiast over deze samenwerking. We bouwen een marktplaats waar organisaties de beste onafhankelijke professionals kunnen vinden voor elk project.”

Van links naar rechts: Jan Schächtele, Co-Founder en Managing Director bij Comatch; Vincent Huguet, CEO van Malt; Christoph Hardt, mede-oprichter van Comatch en Managing Director en Alexandre Fretti, Managing Director bij Malt.

Vincent Huguet van Malt vertelt dat de visies van beide bedrijven goed bij elkaar passen. “Comatch deelt onze ‘community first-benadering’ en onze visie op de toekomst van werk. We kijken ernaar uit om onze twee werelden van hoogopgeleide freelancers samen te brengen.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie