"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Wat wil het kabinet met de arbeidsmarkt? Podcast

Het nieuwe kabinet wil een aantal grote hervormingen doorvoeren voor de arbeidsmarkt. In deze BNR Werkverkenners podcast hoor je de hoop en vrees van drie deskundigen.

Het kabinet wil werk maken van de hervorming van de arbeidsmarkt. Heel concreet is dat regeerakkoord nog niet. Veranderingen zullen in de geest van de aanbevelingen van de Commissie Borstlap en het SER MLT advies zijn.

Wat lezen een drietal deskundigen in de plannen en wat vinden ze er van? Rens de Jong (BNR) sprak met Bas Ter Weel, Hanneke Bennaars en Roos Wouters.

Vast kan best een onsje minder

Flex wordt minder flex, maar vast moet ook minder vast. Het kan ook best een onsje minder, vindt Ter Weel, econoom, directeur SEO Economisch Onderzoek en oud-lid commissie Borstlap. Werkenden met de meeste zekerheden zijn juist de mensen met hogere inkomens en een goede opleiding. “Eigenlijk moet je de discussie voeren zonder dat het contract er eigenlijk toe doet. Het kabinet, en ook de sociale partners, zien het vaste contract nog te veel als de heilige graal.” Ter Weel ziet graag verdere stappen met een basis sociale zekerheid die voor iedereen gelijk is, los van de contractvorm.

Meer controle op schijnzelfstandigheid

Hanneke Bennaars, universitair hoofddocent arbeidsrecht aan de UvA en oud-lid commissie Borstlap, stelt vast dat de discussie stil ligt over wie nu wel of niet zzp’er is. Het regeerakkoord belooft meer duidelijkheid, maar geeft niet aan hoe. Volgens Bennaars moet er gestart worden met meer controle op schijnzelfstandigheid, voor de Arbeidsinspectie en de Belastingdienst. Daarmee stimuleer je ook weer echt ondernemerschap, aldus Bennaars. Het uitblijven van duidelijkheid blokkeert ook de vast/flex-discussie. Ze ziet in het regeerakkoord wel dat er stappen gezet worden in het meer wendbaar te maken van het vaste contract.

Koppel sociale zekerheid aan BSN

Directeur van de Werkvereniging Roos Wouters gelooft er meer in dat het hele stelsel fundamenteel anders ingericht wordt. Koppel niet alleen je inkomen maar ook je sociale zekerheid aan het BSN. Dan wordt het in de woorden van Wouters een BurgerServiceNummer. Werkenden blijven dan ook niet meer tegen hun zin bij hun werkgever uit angst zekerheden te verliezen. Dat gebeurt nu wel, aldus Wouters.


Beluister hier de podcast

 

Een goed ingericht inhuurproces kan naast tijd- en kwaliteitswinst ook forse kostenbesparingen opleveren. Bij strategische personeelsplanning hoort een professioneel ingerichte flexibele schil. Magnit (voorheen: Brainnet) adviseert organisaties bij het inrichten van hun flexibele schil. Wij ontzorgen organisaties volledig als het gaat om het zoeken en vinden van de juiste professionals, het opstellen en beheren van inhuurcontracten, de facturatie, realtime management informatie, leveranciersmanagement en het minimaliseren van inhuurrisico’s. Wij geloven in transparante samenwerkingsverbanden waarbij talent waarde toevoegt aan ondernemingen. Bekijk alle berichten van Magnit