"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Europese werkgevers vechten om IT-talent met prijsverhoging en extraatjes

Werkgevers in Europa moeten knokken om hoogopgeleid IT-talent binnen te halen. Dat doen ze door lonen en tarieven te verhogen en de secundaire arbeidsvoorwaarden uit te breiden.

Werkgevers in Europa worden geconfronteerd met ernstige krapte voor hoogopgeleid talent in een aantrekkende arbeidsmarkt. In een poging om deze werknemers aan te trekken, verhogen bedrijven hun lonen en tarieven en breiden ze de secundaire arbeidsvoorwaarden uit. Vooral de vraag naar technologische arbeidskrachten is extreem hoog in heel Europa, en drijft de prijzen op.

Dat blijkt uit het Rapport Arbeidsmarkt Europa van PRO Unlimited, inhuurspecialist en het moederbedrijf van Brainnet. Het bedrijf onderzocht daarvoor een scala aan werkgelegenheidscijfers van jaar tot jaar in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Duitsland.

Gemiddeld 12% meer vergoeding voor IT-talent

Werkgevers verhogen hun vergoedingen om talent binnen te halen, zo blijkt uit het rapport. De meest gevraagde functies krijgen de grootste salarisverhogingen. In alle onderzochte landen stegen de lonen voor IT-talent met 12% en stegen de lonen voor data-ingenieurs met 20%.

Vervullen vacatures kost meer tijd

Een kandidatenmarkt zorgt er ook voor dat het langer duurt om vacatures te vervullen. Vooral het invullen van openstaande vacatures voor IT’ers duurde langer: van 14,9 dagen in 2020 tot 21,5 dagen in 2021, een stijging van bijna een volledige week.

Ook recruiters schaars

Werkgevers hebben ook moeite met het vervullen van openstaande vacatures voor recruiters, vooral met een specialisatie in het werven van IT-talent. Maar ook kandidaten voor functies op het gebied van organisatieontwikkeling en sales en horecapersoneel zijn moeilijk te vinden.

Krapte op de Nederlandse IT-markt

De Nederlandse markt vormt hierop geen uitzondering, zo blijkt uit het rapport. “Het duurt ongeveer drie weken om hoogopgeleid personeel te vinden voor IT-functies; een proactieve planning voor personeelswerving is dus cruciaal.”

Bedrijven in Nederland vinden het lastig om kandidaten te vinden met vaardigheden in alle programmeertalen en functies zoals softwareontwikkelaars en -testers, technische leads, architecten en netwerkprofessionals.

De IT-tarieven in Nederland zijn de afgelopen jaren significant gestegen, met voor sommige veelgevraagde IT-functies een stijging van 25% tot 31% in de periode begin 2020 en eind 2021. De lonen voor ELT-ontwikkelaars stegen in Nederland met 26% en voor data-ingenieurs met 31%.

Voorbeeld tarieven IT-specialisten Nederland Onderzoek Pro Unlimited

Meer uitzendkrachten op de Belgische markt

Buurland België worstelt met hetzelfde probleem. Uitzendkrachten lijken hier gemiddeld vaker te worden ingehuurd om de gaten te dichten.

In België is er een tekort aan talent voor functies als IT-ontwikkelaars, bedrijfsanalisten, functioneel analisten, data-engineers en -wetenschappers, systeemingenieurs en bedrijfsarchitecten.

Het aantal gewerkte uren door uitzendkrachten in België steeg in oktober 2021 met 9,3% in vergelijking met het jaar daarvoor.

Secundaire arbeidsvoorwaarden: voorkeuren verschillen per land

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden worden aangeboden, verschilt per land, zegt Pro Unlimited. Flexibel en op afstand werken waren over de hele linie gangbare opties. Nederlandse bedrijven verleiden werknemers met studiebeurzen en kortere werktijden. Bedrijven in België bieden een particuliere ziektekostenverzekering aan, en een auto van de zaak om talent aan te trekken en te behouden.

In Ierland worden vierdaagse werkweken aangeboden. Brits talent wil sport- en fitnessapparatuur. Gratis eten, teamevenementen en parkeerplaatsen zijn populair in Duitsland.

Acquisitie gebaseerd op data

Brainnet: “Onze analyse laat zien dat er in Europa veel meer vacatures zijn dan beschikbare werknemers. Dat zorgt voor een heftige strijd om talent. De beste manier om toptalenten binnen te halen, is met een acquisitiestrategie die gebaseerd is op data. Inzicht in zaken als beschikbaarheid, voorkeuren van talenten en concurrerende salarissen helpt bedrijven openstaande vacatures sneller te vervullen en wendbaar te blijven.”

Gegevensbronnen rapport

Het rapport van PRO Unlimited maakt gebruik van informatie en inzichten die zijn verkregen door het samenvoegen, opschonen en anonimiseren van data uit verschillende interne en externe gegevensbronnen, waaronder honderden klantprogramma’s. PRO Unlimited beheert jaarlijks data van honderdduizenden werknemers in meer dan 51.000 unieke functies wereldwijd.

Een digitale versie van het ’Rapport Arbeidsmarkt | Europa | Januari 2022′ is aan te vragen bij Brainnet via dit aanvraagformulier.


Data is de sleutel voor de flexmarkt. Dat stond centraal in de onderstaande sessie in de WebinarWeek. Laurence Kirk, VP EMEA van PRO Unlimited ging hierover in gesprek met Wim van Nieuwenhuizen (Brainnet/PRO). Ook beantwoorden ze tal van kijkersvragen.

 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie