"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Absurd hoge rente” van 8% op overheidsleningen coronasteunpakket zelfstandigen

Coronalening Bbz is voor zelfstandigen nauwelijks steun te noemen, vindt belangenbehartiger VZN. Ze vindt de verhoging van de rente van twee naar acht procent onacceptabel.

De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) trekt aan de bel over de hoogte van de rente op de Bbz-lening. Die is 8% en dat vindt VZN ‘absurd’ en ‘onacceptabel’.

De Bbz-lening is een de weinige overgebleven coronasteunmaatregelen voor zelfstandig ondernemers.

Tijdens de coronapandemie zijn er meerdere steunmaatregelen opgetuigd voor zelfstandig ondernemers. De meeste zijn alweer ingetrokken, zoals de Tozo en de TONK. Zelfstandigen moeten het inmiddels doen met de Bbz-light en de TVL. Over de TVL is al veel gezegd en geschreven. Die regeling sluit grote groepen zelfstandigen uit omdat zij bijvoorbeeld geen vestigingsadres hebben anders dan het woonadres of niet aan het minimumpercentage omzetverlies komen.

Bbz-light

Zelfstandigen in financiële nood zijn momenteel aangewezen op de Bbz-regeling. Deze is tot 1 april 2022 weliswaar aan te vragen met terugwerkende kracht en met versoepelde eisen (de “Bbz-light”) maar blijft problematisch. Gemeenten vragen bijvoorbeeld toch naar iemands vermogen als onderdeel van de levensvatbaarheidstoets. VZN-voorzitter Van de Ven: “De Bbz is een bijstandsuitkering, die niet aansluit bij ondernemerschap. Het is absoluut geen passende vervanger van de Tozo-regeling”.

Regels

VZN signaleert bovendien dat de hulp vanuit de Bbz aan veel regels is gebonden. Zelfstandig ondernemers kunnen die vaak niet goed overzien als ze akkoord gaan. Eén van de vormen van bijstand, naast een periodieke uitkering, is het aangaan van een lening. Maar waar eerder nog 2% rente op de lening werd gevraagd is dat percentage verhoogd naar 8%.

VZN vindt een rente van 8% op een lening vanuit een bijstandsregeling absurd. Zelfstandig ondernemers die een lening aangaan, doen dat omdat ze financieel in de problemen zitten en niet uit weelde. De overheid lijkt met een woekerrente van 8% een hoog rendement op hun geld te willen halen ten koste van de zelfstandig ondernemers in nood als gevolg van de coronamaatregelen. Deze zelfstandigen zouden ze juist moeten helpen, aldus de belangenbehartiger voor zelfstandigen.

Van de Ven: “Er zijn al veel coronasteunmaatregelen voor zelfstandig ondernemers stopgezet. Als de weinige maatregelen die nog overblijven voor zelfstandigen zo zwaar worden belast, dan geeft de overheid daarmee feitelijk aan dat deze groep het maar zelf moet oplossen. Terwijl hun problemen voortkomen uit overheidsbeleid. Dat is onacceptabel”.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie