"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Werkvereniging daagt Staat voor rechter wegens discriminatie bij coronasteun

De Werkvereniging wil een proces aanspannen tegen de staat wegens de ongelijke behandeling van werkenden die worden getroffen door de coronamaatregelen. De belangenorganisatie bereidt de zaak nu voor met een advocaat.

Sinds de laatste lockdown kwam er een nieuw steunpakket van de overheid, met onder meer een verruiming van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Getroffen werkgevers ontvangen daardoor een tegemoetkoming in de loonkosten van hun werknemers met een contract voor onbepaalde tijd.

Van Tozo naar Bbz

Voor ondernemers (met en zonder personeel) werd geen nieuwe regeling opgetuigd. Het kabinet eindigde op 1 oktober de Tozo-regeling voor zelfstandig ondernemers. In plaats daarvan hoeven ondernemers aan iets minder eisen te voldoen om bijzondere bijstand (Bbz) aan te vragen. Anders dan bij de Tozo, kijkt de gemeente bij de Bbz ook naar de levensvatbaarheid van de onderneming. Vooral voor kleinere gemeenten is de uitvoering van deze regeling lastig, blijkt uit de eerste ervaringen van zzp’ers.

Kloof tussen vast en flex

Volgens de Werkvereniging is het onderscheid dat de overheid maakt tussen steun aan werkenden in loondienst en aan andere werkenden ronduit discriminerend. Bovendien vergroot dit alleen maar de kloof tussen vast en flex, “Het kabinet heeft de commissie-Borstlap advies gevraagd over scheefgroei op de arbeidsmarkt. Het moest meer gelijk worden getrokken, maar nu wordt de meest beschermde groep weer ontzien en krijgt de minst beschermde groep veredelde bijstand. Dat is niet uit te leggen”, aldus Roos Wouters in het FD.

Ongelijke behandeling op basis van contractvorm

De Werkvereniging wil daarom een rechtszaak aanspannen tegen de Staat, een suggestie die Mathijs Bouman eerder deed in een column. Roos Wouters: “We trekken deze rechtszaak breder dan de zzp’er of een bepaalde getroffen sector. De ongelijke behandeling bestaat volgens ons uit het onderscheid dat het kabinet maakt op basis van de contractvorm: Waarom doet je contractvorm ertoe bij de bepaling of en hoeveel steun je krijgt als je allemaal op last van overheid moet stoppen met het uitoefenen van je werk? Dit heeft niets met ondernemersrisico te maken. Bovendien wordt de noodsteun van ons aller belastinggeld betaald.”

Inkomensongelijkheid werknemers en ondernemers

Volgens de Werkvereniging worden werknemers door de NOW-regeling vrijwel volledig ontzien, en staat dat in schril contrast met de steun die aan andere werkenden wordt geboden: “Werknemers mogen niet ontslagen worden, ze krijgen geen deeltijd-ww zoals bij eerdere crises gebruikelijk was en ze kunnen rekenen op een inkomen tot drie keer modaal (ruim een ton per jaar). Voor ondernemers (met en zonder personeel) wordt geen nieuwe regeling opgetuigd. Als ze al in aanmerking komen voor noodsteun (Tozo) dan is deze steun gebaseerd op een versoepelde versie van de bijstand die onder de participatiewet valt. Hun inkomen wordt aangevuld tot bijstandsniveau, zo’n 12.000 per jaar voor alleenstaanden en 18.000 per jaar voor een gezin. En de voorwaarden zijn, sinds het eerste noodsteunpakket, alleen maar aangescherpt.“

Crowdfunding

Omdat de Werkvereniging niet over de financiële middelen beschikt om deze rechtszaak te bekostigen, is ze een crowdfunding-campagne gestart (zie hier)

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

3 reacties op dit bericht

 1. goed plan,

  ondanks dat ik weet dat er wel maatregelen en zo nodig zijn zie ik inderdaad niet in waarom ik als eenmanszaak in de catering al 2 jaar op last van de overheid geen of weinig werk en dus inkomen heb, en moet teren op het inkomen van mijn partner,
  En dat grote, en ook internationale winstmakende bedrijven, steun blijven krijgen waarbij niet gekeken wordt of dat wel echt naar hun werknemers gaat.
  En of ik nu werknemer of zelfstandige ben, ook ik moet mijn boodschappen bij de kassa afrekenen.
  En dat er dan gezegd wordt, zoek maar een functie elders, omscholen, dan denk ik ja hallo, ik heb dit bedrijf al 20 jaar, hier zit mijn ziel en zaligheid in, dat kan je toch niet zo bepalen?!

 2. Blij dat iemand aan de bel trekt in dit dossier. Het is inderdaad scheef…niet alleen in contractvorm, maar dus ook in organisatievorm. BV’s hebben hele andere mogelijkheden dan de eenmanszaak.
  De steun van grotere bedrijven hoeft niet naar de werknemers te gaan, deze hebben gewoon recht op hun salaris, de steun is bedoeld als tegemoetkoming in de salariskosten van het bedrijf nu het geen inkomsten heeft….en dat is precies wat ik ook wel had gewild. Ik heb in de afgelopen twee jaar 50% minder kunnen werken en verdienen (en dat merk ik wel)

 3. En weer een slapeloze nacht van de zorgen
  Gaat mijn bedrijf het redden in 2022..
  Ik hoop het maar hè…want wegens nalatigheid van onze regering voor onze gezondheid zijn we mooi genaaid met dit Covid virus…2 jaar de hel…
  Dan mag je nog blij zijn met wat steun…wel plukken als het goed gaat tot het gaatje…van 19% naar 21 % Btw…
  Grrrrr…

  Ik hou mijn eigen broek op al zo.n 12 jaar…nooit gepaste hulp ontvangen van de gemeente…ondanks aanvraag hulp wegens hernia klachten…je bent een nummer.als zij maar aan het projecten blijven…en dus betaald worden.

  Nee !ik wil niet in de bijstand…
  Nee Ik wil ook geen andere baan…
  Ben geen 35 of 40 meer!!
  Ik wil ook geen dure verzekering
  Ik wil wel aan het werk blijven wat bij mij fysiek past…
  Van werken word je niet ziek
  Hokjes denken…resultaat, daar wordt je pas zwak en ziek van, dat moet worden afgeschaft..