"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Geslaagde crowdfunding campagne Werkvereniging voor rechtszaak tegen de Staat

Belangenplatform start voorbereiding voor rechtszaak in verband met verschil in coronasteun.

De Werkvereniging heeft via een geslaagde crowdfundingactie in twee weken tijd € 25.000 euro opgehaald. Daarmee kan het belangenplatform voor professionals die zelfstandig werken, een rechtszaak tegen de Staat financieren. In die eerder aangekondigde rechtszaak (zie hier) wil de vereniging de ongelijke behandeling van werkenden die worden getroffen door de coronamaatregelen aan de kaak stellen.

Roos Wouters, directeur Werkvereniging: “Het is hartverwarmend om te zien hoe we in deze zware en droevige tijden gesteund worden. We zijn iedereen die gedoneerd heeft enorm dankbaar. Ook namens de mensen die niet konden doneren omdat hun geld en buffers op zijn. Tegen hen zou ik willen zeggen ‘we laten jullie niet vallen’.”

Zelfstandigen die worden getroffen door de coronacrisis krijgen hun inkomen aangevuld tot maximaal bijstandsniveau.  Via de NOW-regeling wordt voor werknemers het inkomen gegarandeerd tot 3x modaal. Dat vindt de Werkvereniging onrechtvaardig omdat de coronacrisis geen ondernemersrisico is en de noodsteun van ons aller belastinggeld wordt betaald.

Geen noodsteun Zelfstandigen meer

Het kabinet heeft ervoor gekozen om aan het begin van de coronacrisis een nieuwe regeling op te tuigen (NOW) voor werkgevers bij wie de omzet daalde. Ze komen in aanmerking komen voor noodsteun indien ze hun werknemers op de loonlijst houden en hun inkomen tot 3 x modaal uitbetalen (ruim een ton per jaar).

Voor zelfstandigen (met en zonder personeel) is de regeling heel anders.  Als ze al in aanmerking komen voor noodsteun (Tozo), is deze gebaseerd op een versoepelde versie van de bijstand en niet gerelateerd aan omzetverlies. Hun inkomen wordt aangevuld tot bijstandsniveau waarbij het inkomen van de partner en zelfs eventuele kinderalimentatie wordt afgetrokken (zo’n 12.000 per jaar voor alleenstaanden en 18.000 per jaar voor een gezin).

Smalste schouders dragen al twee jaar de zwaarste lasten

De Werkvereniging vindt het onbegrijpelijk en onrechtvaardig dat het kabinet er door middel van deze noodsteunmaatregelen voor kiest de kloof tussen werkenden op basis van de contractvorm te vergroten. Het CPB waarschuwde al in 2020 dat de smalste schouders de zwaarste lasten dragen.

Roos Wouters, directeur Werkvereniging: “Bij ons is de maat vol. Bij de laatste lockdown is ervoor gekozen om de NOW intact te laten en de eisen van een minimale omzetdaling zelfs te verlagen. Terwijl de zelfstandigen, die al twee jaar interen op hun buffers, met een nieuwe regeling en verhoogde eisen worden geconfronteerd. De coronacrisis heeft niets met ondernemersrisico te maken. Bovendien wordt de noodsteun van ons aller belastinggeld betaald. We houden er niet van om naar de rechter te stappen maar als het kabinet doof blijft voor de boodschap van de zelfstandigen, dan heeft de Werkvereniging geen keus. Wij gunnen alle werkenden die getroffen worden door de Coronamaatregelen gepaste en proportionele noodsteun want alleen samen komen we uit deze crisis.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. Hoi Roos,
    Heel goed om te zien dat je actief maarde rechter wilt stappen. Net als bij de natuurbeweging kan het de rechter zijn die vastgelopen gedachten van de Haagse bureaucratie en politiek. Mocht je hulp nodig hebben, je weet me te vinden.