SLUIT MENU

Cocoroco, wereldwijde marktplaats voor remote-vacatures

Weer een nieuw platform: Cocoroco. Hiermee kunnen Nederlandse bedrijven eenvoudig mensen met specifieke vaardigheden van over de hele wereld vinden. Klinkt bekend uit de gig economy, maar is toch anders. Want het gaat het gaat hier niet om kleine freelance-klussen, maar om serieuze vacatures voor langere tijd.

Het nieuwe online talent marktplaats Cocoroco maakt het voor bedrijven makkelijk om wereldwijd medewerkers met de juiste vaardigheden te vinden, te matchen en lokaal te verlonen.

Hiermee biedt het bedrijf naar eigen zeggen een oplossing voor het groeiende tekort op de Nederlandse arbeidsmarkt aan medewerkers met specifieke (taal)vaardigheden. “Denk bijvoorbeeld aan een customer support medewerker die verstand heeft van gaming, de Duitse taal spreekt en beschikbaar is op tijdstippen die buiten de reguliere werktijden in Nederland vallen”, zegt Floor van Haaren van Cocoroco. 

Trend remote werken

Het platform speelt in op de door de pandemie versnelde trend van remote werken, waarbij medewerkers van over de hele wereld vanuit hun eigen werkomgeving werkzaam zijn voor Nederlandse organisaties.

In Nederland is er schaarste aan geschikt personeel. Dat is nog versterkt door het vertrek van expats naar hun thuisland tijdens de coronacrisis. “Wereldwijd is er echter zoveel onbenut arbeidspotentieel beschikbaar, dat via remote werken kan worden bereikt. Via cocoroco.com geven we bedrijven toegang tot deze wereldwijde talentpool van potentiële meertalige medewerkers. Andersom zorgt dit ervoor dat mensen van over de hele wereld hun talenten en vaardigheden in kunnen zetten voor organisaties waar ze affectie mee hebben. Hiermee bieden we hen een opstap in hun carrière en doorgroeimogelijkheden naar de organisatie waarvoor ze werken, ongeacht hun achtergrond of waar ze wonen. Online is iedereen gelijk”, zegt Van Haaren.

Ons doel is niet om bedrijven tegen het laagste salaris een vacature te laten vervullen, maar om hen toegang te geven tot het wereldwijde potentieel aan medewerkers met specifieke vaardigheden.

Bedrijven kiezen zelf

Want anders dan bestaande platformen richt Cocoroco zich niet op de ‘gig economy’ waar freelancers klussen vinden, legt Van Haaren uit. “Op ons platform kiezen bedrijven zelf een profiel van een potentiële medewerker, vaak voor een langere periode, dat het meest geschikt is voor de vacature die zij open hebben staan. Wij maken hier geen keuze in, maar geven de wervingsmanager zoveel mogelijk informatie over de kandidaat. Dit profiel is onder andere opgebouwd uit onze vaardigheidstesten, taaltesten en een cv. Vervolgens verlonen wij de medewerker in het land waar hij of zij zich bevindt voor marktconforme arbeidsvoorwaarden. Ons doel is dan ook niet om bedrijven tegen het laagste salaris een vacature te laten vervullen, maar om hen toegang te geven tot het wereldwijde potentieel aan medewerkers met specifieke vaardigheden en hen hier zelf een keuze uit te laten maken.”

Remote customer support

Opvallend is dat Cocoroco niet voortkomt uit de wereld van bemiddeling en werving en selectie, maar uit de Nederlandse outsourcing-organisatie 5CA die veel ervaring heeft met remote customer support. Naast 5CA hebben bedrijven als Bugaboo, Voodoo Games en Dott zich inmiddels bij het Cocoroco platform aangesloten. Het platform focust tijdens de introductiefase vooral op customer support medewerkers voor Nederlandse bedrijven.

Overzicht

 

In dit segment van de ZiParena staat een overzicht van vergelijkbare dienstverleners en platformen. Die hebben we gesplitist in  ‘Freelance selfsourcing tools’ (waarbij de opdrachtgever zelf actief via een platform zoekt) en  ‘alternative sourcing solutions’ (waarbij het platform een actieve rol bij het zoeken en selecteren heeft).   

 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie