"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Tijdelijke lijfrente blijft bestaan, omstreden wetsvoorstel van de baan

Het omstreden plan uit het Pensioenakkoord om de tijdelijke lijfrente af te schaffen gaat niet door, meldt consumentenprogramma Radar.

In het Pensioenakkoord is afgesproken dat voor alle werkenden die pensioen opbouwen dezelfde fiscale regels moeten gelden. Als onderdeel daarvan zou minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de tijdelijke lijfrente afschaffen.

Dat plan is van de baan, meldt consumentenprogramma Radar ‘op basis van diverse betrouwbare bronnen’. De redactie noemt het “goed nieuws voor honderdduizenden Nederlanders die zelf voor hun aanvullend pensioen sparen met een lijfrente”. Dit nieuws is ook door andere media bevestigd.

Pensioen opbouwen via lijfrente is vooral populair onder zzp’ers. Velen laten die rente binnen vijf jaar na hun AOW-leeftijd uitkeren, omdat dit voordeliger is. Het ministerie wil deze zogenaamde ‘tijdelijke lijfrente’ per 2023 afschaffen en alleen nog uitkeringen van minimaal twintig jaar tot levenslang toestaan.

Reactie SZW: ‘Voorstel kan nog wijzigen’

Het ministerie van Sociale Zaken kan het bericht van Radar niet ontkennen of bevestigen. De woordvoerder benadrukt tegen ZiPconomy dat het wetsvoorstel voor het nieuwe pensioenstelsel momenteel voor advies bij de toezichthouders en de Raad van State ligt.

In de officiële reactie schrijft het ministerie: “Tijdens de internetconsultatie zijn er veel reacties binnengekomen op dit punt, daar wordt goed naar geluisterd. Wij kunnen echter niet vooruitlopen op de precieze inhoud van het wetsvoorstel, omdat deze door de diverse adviezen nog kan wijzigen.”

Pensioenaanbieders, het Verbond van Verzekeraars, financieel adviseurs en de Consumentenbond hebben forse kritiek op het verdwijnen van de ‘tijdelijke lijfrente’, schreef het Financieele Dagblad eerder. Zij vrezen dat de vraag naar lijfrentes afneemt en dat staat haaks op de wens van de politiek om zzp’ers meer pensioen te laten opbouwen.

 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie