"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zakelijk dienstverleners zien toekomst zonnig in: vooral uitzend- en managementadviesbureaus verwachten meer omzet

Ondernemers in de zakelijke dienstverlening zijn voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis positief over de toekomst. Komende drie maanden verwachten veel ondernemers een omzetstijging.

Het ondernemersvertrouwen van zakelijk dienstverleners steeg in het tweede kwartaal dit jaar naar 6,5. Uitzend- en managementadviesbureaus verwachten zelfs een omzetstijging, blijkt uit een rapport van ABN AMRO over de stand van Zakelijke dienstverlening juli 2021.

De 6,5 is het eerste positieve cijfer sinds het vertrouwen in het tweede kwartaal van 2020 kelderde door de coronacrisis. Ondernemers uit de zakelijke dienstverlening waren destijds aanmerkelijk somberder dan de gemiddelde Nederlandse ondernemer.

Bron: ABN AMRO

 

Zakelijk dienstverleners zien de toekomst nu weer zonnig in. Volgens de economen komt dat doordat het vaccineren vlotter gaat en de economie sneller herstelt.

Economie herstelt sneller dan gedacht

De economen van ABN AMRO denken dat de Nederlandse economie dit jaar sneller herstelt dan zij eerder voorspelden. In maart verwachtten zij nog een groei van 3%, dit stellen ze bij naar een groei van 3,7% ten opzichte van het jaar ervoor. In 2022 is de groeiverwachting 2,8%. Als die voorspelling uitkomt, is de economie volgend jaar weer boven het niveau van voor de coronacrisis.

Volgens ABN AMRO is de werkloosheid nu vergelijkbaar met het niveau vlak voor het begin van de pandemie. Toen was er krapte op de arbeidsmarkt. De economen denken dat de werkloosheid in 2022 weer wat oploopt, als de steunmaatregelen van de overheid stoppen. Dat denkt ook de Nederlandsche Bank (DNB), die in juni al voorspelde dat de werkloosheid na het wegvallen van de steunpakketten weer zal toenemen. De experts verwachten dat die werkloosheidsstijging beperkt blijft.

Organisatieadvies blijft gewild, ook in crisistijd

Vooral uitzendondernemers en managementadviesbureaus verwachten een omzetstijging komende maanden, blijkt uit het rapport. De omzet van de organisatieadviesbranche steeg de afgelopen twee kwartalen ten opzichte van 2021.

Volgens de onderzoekers van ABN AMRO heeft de coronacrisis weinig impact op deze branche. “Dit komt onder meer doordat de adviesvraag vanuit de overheid hoog blijft”, schrijven ze. “Weliswaar houden partijen als Schiphol de hand op de knip, maar bestaat bij veel andere overheidsorganen en bedrijven juist een toenemende vraag.”

Bedrijven moesten dit jaar extra snel digitaliseren en daardoor zijn adviesbureaus die zich daarop richten zelfs gegroeid.

Tabellen: omzetontwikkeling in de zakelijke dienstverlening (bron: ABN AMRO)

 

Vrees voor tekort aan uitzendkrachten

Ook in de uitzendsector wordt meer omzet verwacht, want er is meer vraag naar uitzendkrachten. Dat komt mede door de flexibiliteit van de branche, schrijven de economen. Tijdens de lockdown verschoven uitzendbanen naar plekken waar wel voldoende werk was, zoals callcenters en pakketbezorging. Volgens ABN AMRO hebben veel bedrijven momenteel een voorkeur voor flexibel personeel. Ze zijn nog huiverig om mensen in vaste dienst te nemen tijdens de onzekere nasleep van de crisis.

Verder is er veel behoefte aan uitzendkrachten in de horeca, waar sinds de heropening in het voorjaar al een flink tekort is aan personeel. Dat geldt trouwens voor de hele vrijetijdsbranche (leisure), een sector waarin veel uitzendkrachten werken. Binnen leisure is het aantal vacatures met 196% toegenomen.

Bron: ABN AMRO arbeidsmarktinidcator, november 2019 tot en met juni 2021

 

Er is zelfs zoveel vraag naar uitzend, dat de onderzoekers vrezen dat er ‘snel’ een tekort ontstaat. Uit hun gesprekken met ondernemers blijkt dat veel uitzendbureaus nu al moeite hebben voldoende personeel te vinden.

Openstaande vacatures

De mismatch tussen vraag en aanbod van professionele dienstverleners is met 10% iets minder dan gemiddeld. Daarbij zijn er wel flinke verschillen tussen beroepen. Zo is 17% van de vacatures voor accountants onvervulbaar, terwijl dat in de juridische dienstverlening slechts 4% is.

In de schoonmaakbranche zijn er veel meer openstaande vacatures. De vraag trekt aan en het aantal banen voor schoonmakers is afgelopen half jaar verdrievoudigd. Met 35% onvervulbare vacatures in juni 2021 is de mismatch in de schoonmaakbranche hoog.

In de kinderopvang is die mismatch nog hoger. Volgens ABN AMRO was in juni van dit jaar 37% van de vacatures in de kinderdagopvang onvervulbaar. De onderzoekers waarschuwen dat wensen zoals kleinere peutergroepen en kinderopvang voor alle jonge kinderen onrealistisch zijn tot het personeelstekort is opgelost.