"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Weg waarborgsom!

Een waarborgsom lost het probleem van malafiditeit in de uitzendbranche niet op. Laten we het plan van de waarborgsom opbergen in een archiefkast en er af en toe hoofdschuddend een rondje omheen lopen.

Donald Trump beloofde zijn kiezers een muur. Een muur langs de grens met Mexico waardoor illegale immigratie uit het zuiden van Amerika een halt toegeroepen kon worden. Het was een symbool. Wij lachten er badinerend om. En nu staat er in het Zuid-Amerikaanse grensgebied een stukje muur waar je gewoon omheen kan lopen. Een symbool – inderdaad – van een hele rare recente geschiedenis. Maar dat lachen is eigenlijk niet terecht. Want wij dreigen geconfronteerd te worden met onze eigen muur. De waarborgsom voor uitzendondernemingen.

Veel politieke partijen maar ook onze huidige Minister van SZW, en nota bene de ABU, zijn ervan overtuigd dat een verplicht te storten waarborgsom van ongeveer € 100.000 per uitzendonderneming het aantal malafide ondernemingen zal doen afnemen. Dit is een onjuiste maatregel en lost geen enkel probleem op.

Straf voor goed gedrag

Bonafide ondernemers onderscheiden zich door het zetten van een groot aantal vrijwillige stappen die ervoor zorgen dat de belangen van hun werknemers, opdrachtgevers en de overheid optimaal gediend worden. Verschillende keurmerken en lidmaatschappen van brancheorganisaties brengen regelmatige controles met zich mee die de bonafiditeit van deze ondernemingen duurzaam waarborgen. Voor deze ondernemingen is een waarborgsom een straf voor goed gedrag.

Een waarborgsom van € 100.000 discrimineert bovendien op bedrijfsgrootte. Voor een klein uitzendbureau is zo’n bedrag een bestaansbedreigende ramp. Voor een groot uitzendbureau is het een rimpel. Tegelijkertijd zijn er vele andere branches die ook door malafiditeit geplaagd worden. Maar daar wordt een waarborgsom niet overwogen.

Voor een startende uitzendonderneming is de waarborgsom een serieuze – vaak onoverkomelijke – drempel om het bedrijf verder op te bouwen. Zij kunnen hierdoor de markt niet betreden.

Voor veel bestaande uitzendondernemingen is het plotseling ophoesten van € 100.000 een serieuze beperking van hun liquiditeit en kredietwaardigheid. Vele zullen daadwerkelijk niet in staat zijn zo’n bedrag bij elkaar te vergaren. Onnodige bedrijfsbeëindigingen zullen het gevolg zijn.

Symbool van een rare geschiedenis

En last but not least: een waarborgsom lost het probleem van malafiditeit in de uitzendbranche niet op. Een ondernemer die kwaad wil zal juist met genoegen deze eenvoudige horde nemen om daarna – nog meer verscholen – zijn malafide praktijken voort te zetten.

Laten we niet badinerend lachen over dit slechte idee zoals we deden over Trumps muur. Maar laten we het plan van de waarborgsom opbergen in een archiefkast en er af en toe hoofdschuddend een rondje omheen lopen. En er aan terugdenken als symbool van een andere rare geschiedenis.

Auteur: Jurgen Warmerdam, Senior adviseur Fiscaliteit en Ondernemerschap

De NBBU is de brancheorganisatie van ruim 1.200 professionele intermediairs op de arbeidsmarkt. Bekijk alle berichten van NBBU