"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Minimale omzetdaling detacheerders in derde kwartaal

De Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) ziet de omzet als gevolg van de coronacrisis in het derde kwartaal slechts bescheiden krimpen met -3% ten opzichte van een kwartaal eerder. Voorzitter Maikel Pals ziet positieve signalen vanuit de markt.

Dat blijkt uit de MarktMonitor die de branchevereniging VvDN vandaag heeft gepubliceerd.

“Ondanks het feit dat de omzet van onze sector gedaald is houden we ons goed staande. Niemand ontkomt in deze tijd aan een krimpende markt”, stelt Pals. Positief is volgens hem dat er in het derde kwartaal sprake is van enig herstel (minder omzetkrimp) als de kwartaalcijfers worden vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De omzet in het derde kwartaal ligt 3% onder de omzet in het tweede kwartaal. “We zien onder detacheerders een jaar-op-jaar omzetkrimp van -9,4% (en -3% in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal). In het tweede kwartaal bedroeg die jaar-op-jaar krimp nog -12%.”

De omzet van Nederlandse detacheerders was in het tweede kwartaal overigens met -6% gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder.

Herstel in sectoren 

Ondanks de coronacrisis heeft de economie in het derde kwartaal in sommige sectoren weer veerkracht laten zien, stelt de VvDN. Branches waar de detacheerders traditioneel sterk vertegenwoordigd zijn – denk aan Industrie, ICT & Telecom en de publieke sector – krabbelen weer op.

De industriële krimp die in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal nog -28.6% bedroeg, is nu verbeterd in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal met een groei van 13.6%. De sectoren ICT & Telecom en de publieke sector laten tevens ook een groei zien ten opzichte van het tweede kwartaal met respectievelijk 5.5% en 5.2%. Branches die het moeilijker hebben zijn de toeristische sector en de bouw.

De vakgebieden ICT-, financiële en engineeringsfuncties herstellen zich. Net als het aantal juristen. Met maar liefst 18% groei ten opzichte van een kwartaal eerder doen zij het goed. Dat komt vooral door inhuur door de overheid op het gebied van het opstellen van en de uitvoering van wetgeving rondom de Corona maatregelen.

Minder leegloop

Een goed teken voor de detacheringsbranche is ook dat de leegloop afgelopen kwartaal minder is geworden.

Het percentage ‘leegloop’, gedetacheerden in vaste dienst maar zonder opdracht, is van 7,6% in het tweede kwartaal gedaald naar 6,6% in het derde kwartaal. Daarmee zit het percentage leegloop weer op het niveau van het eerste kwartaal.

Vast dienstverband

Uit het onderzoek blijkt dat de gedetacheerde die een vast dienstverband heeft bij het detacheringsbureau is gestegen van 57,1% naar 58,1%. Ook dat is positief voor de detacheringsbranche, stelt Pals: “Je ziet steeds vaker dat werkgevers die gedetacheerden – waar vraag naar is – langer aan zich weten te binden. Als detacheerder weet je dat er vraag is naar deze ‘pareltjes’ en dat je voldoende werk hebt, nu en in de toekomst.”

Verschil detacheren en uitzenden

Pals ziet in de uitkomsten van de VvDN MarktMonitor een duidelijk verschil tussen de detacherings- en uitzendwereld. “Uitzenders laten namelijk in het derde kwartaal een omzetkrimp van bijna -11% (op jaarbasis) zien, in het vorige kwartaal was dat maar liefst bijna -18%. Dus met onze beperkte kwartaalkrimp mogen we tevreden zijn.” Dat heeft volgens Pals absoluut te maken met de aard van het werk. “Hoe dit laatste kwartaal van het jaar eruit gaat zien is spannend. Het herstel van afgelopen maanden zal vertraging oplopen door de 2e coronagolf. Maar het is een voordeel dat de detacheringswereld beduidend minder heftige schommelingen kent als gevolg van economische veranderingen.”

De VvDN-leden vertegenwoordigen een omzet van ongeveer 35% van de markt. De omzet van de detacheerders markt wordt volgens onderzoek uit 2018 geschat op 6,2 miljard euro.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie