"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Bovib: ‘Voer de webmodule pas in als die echt werkt, we willen niet wéér een pilotjaar’

Voer de webmodule niet overhaast in, maar pas zodra de online tool echt duidelijkheid kan geven over wie je wel en niet als zzp’er mag inhuren. Dat is de oproep van branchevereniging Bovib aan de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “Als de overheid iets nieuws inbrengt, dan moet het werken.”

De online tool die duidelijkheid moet geven over de inhuur van zelfstandigen zou deze zomer klaar moeten zijn, maar de coronacrisis zorgt waarschijnlijk voor vertraging. Het Platform zzp-dienstverleners stuurde eerder al een brief naar de commissie Sociale Zaken en Werkgeledenheid met daarin de oproep om de modelovereenkomsten te verlengen en nieuw beleid voorlopig uit te stellen.

Ook de branchevereniging voor intermedairs en brokers vindt dat de webmodule niet gehaast overgerond moet worden. “Het is in ieders belang om dit gedegen in te voeren, zodat er vanaf het eerste moment ook echt duidelijkheid wordt verschaft bij het invullen van een module en de ruimte voor intepretatie geminimaliseerd is”, zegt Bovib-voorzitter Frederieke Schmidt Crans.

Jaren van onzekerheid

Zij benadrukt dat intermediairs en zzp’ers al jaren in onzekerheid verkeren. “Onze grote zorg zit in het te snel invoeren met een pilotperiode als compromis. Zolang de webmodule de generieke benadering niet concreter en specifieker kan maken, houdt het dan alsjeblieft bij het oude.”

De branchevereniging vindt de huidige conceptversie te generiek. Volgens Bovib geeft hij in veel gevallen geen uitkomst over of een opdrachtgever iemand als zzp’er mag inhuren. Deze ruimte voor interpretatie leidt tot onduidelijkheid. Schmidt Crans: “Als ondernemer moet je er je organisatie op kunnen inrichten. De webmodule moet ondubbelzinnig en werkbaar zijn voor zowel bedrijven als de Belastingdienst.”

Duur van de opdracht als criterium

Bovib adviseert de beleidsmakers daarnaast om te leren van de coronatijd. “We zien nu welke zzp’ers zich staande houden en welke niet. En wat blijkt: zzp’ers met veel korte opdrachten zijn gemiddeld minder weerbaar dan zzp’ers met langdurige opdrachten. Ondernemerschap is ook zorgen voor een eigen vangnet. Dit laat zien dat de lengte van een opdracht niets te maken heeft met ondernemerschap.”

Uit onderzoek blijkt dat zp’ers die langere opdrachten doen voor enkele opdrachtgevers, minder snel zonder werk te zitten. Dat is volgens Bovib een argument om de duur van de opdracht niet te beperken voor zzp-opdrachten.

Tot slot hoopt Bovib dat er snel duidelijkheid komt over de verlenging van de modelovereenkomsten. De eerste modelovereenkomsten eindigen in september.

Bovib, de vereniging en branche-organisatie van de onafhankelijke inhuur-intermediairs in Nederland. Bekijk alle berichten van Bovib