Videosolliciteren

Gammele verbindingen en onduidelijkheid over wie het woord neemt. De kans dat videosolliciteren soepel verloopt, is niet heel groot.

Gammele verbindingen en onduidelijkheid over wie het woord neemt. De kans dat videosolliciteren soepel verloopt, is niet heel groot. Zeker niet als je met veel mensen tegelijkertijd gaat praten. Maar we mogen in tijden van corona niet naar kantoor komen. Wil je dan toch een sollicitatiegesprek voeren, dan moet dat via een scherm. Toch lijken de eerste ervaringen met videosolliciteren uit te nodigen tot meer, misschien ook wel als het virus straks het land weer uit is.

Videobellen

Aaltje Vincent is sollicitatie-expert en merkt dat veel sollicitatiegesprekken niet doorgaan. “Ik merk ook dat veel bedrijven zijn overgestapt naar sollicitatiegesprekken via zoom, whatsapp of skype. Met name de eerste gesprekken gaan via beeldbellen. Mensen die al in de procedure zaten worden vaak nog wel gesproken. Tweede of derde gesprekken, die gaan nu vaak niet door. In de ICT, techniek, en zeker in de zorg worden wel veel mensen aangenomen. Maar de vraag is ook of iemand het zelf prettig vind om ergens te worden aangenomen, zonder ooit een stap binnen de organisatie te hebben gezet.”

Jobhoppen is nu dus niet waarschijnlijk. Maar in de ICT en de zorg worden nog steeds mensen gezocht. Hoe zit dat bij de gemiddelde gemeente? Emile van Nassau is HR-adviseur bij gemeente Lingewaard. “Videosolliciteren is bij ons vooral van toegevoegde waarde. We doen het nu voornamelijk voor de lopende procedures. Daarvoor hadden we ook al kandidaten gesproken en we vinden het wel zo netjes om die procedures op een goede manier af te ronden. Zo hoeven mensen niet heel lang te wachten op het eindresultaat.”

Erik Versteeg, is recruitmentmanager bij Balance. Hij houdt zich normaal gesproken bezig met het vinden van goede, nieuwe medewerkers. “Er valt zeker nog genoeg te ‘recruiten’ nu. Je merkt wel dat mensen wat voorzichtiger worden. Iemand zal niet heel snel zijn vaste baan opzeggen om nu ergens anders te gaan solliciteren. Als mensen echt hard op zoek zijn naar een nieuwe baan, dan zijn ze wel bereid om meer moeite te doen om in contact te komen. Momenteel doen we veel aan videobellen. Dat gaat prima. In de communicatie zijn woorden natuurlijk belangrijk, maar ook de houding en de uitdrukking op iemands gezicht zijn minstens zo belangrijk. Dat zie je bij het videobellen gelukkig ook allemaal.”

Checklist

Bij de gemeente Lingewaard is een checklist opgesteld om videosollicitaties zo soepel mogelijk te laten verlopen. “We bespreken vooraf de uitnodiging en het systeem waar we mee werken.” zegt Emile. “We bieden de kandidaat de kans om even te oefenen met het systeem, om te zorgen dat alles tijden het gesprek soepel verloopt. We proberen duidelijk de procedure toe te lichten en geven tips voor tijdens de videosollicitatie.”

Toekomst

Videosolliciteren is nu vooral een noodzaak, maar wat als het goed bevalt en we hier na de coronoacrisis mee doorgaan? Aaltje Vincent denkt dat het een grotere rol zal innemen dan voorheen. “Iedereen is straks gewend aan deze (video)tools. Daarnaast bespaart het veel reistijd én CO2, waar iedereen uiteindelijk baat bij heeft.”

Conclusie

Er liepen al sollicitatieprocedures voordat het coronavirus ook Nederland stil legde. Ook worden in bepaalde beroepsgroepen nu ook gewoon nieuwe mensen gezocht. Dus er wordt nog steeds gesolliciteerd, met name door middel van videobellen. De verschillen? Je ziet iemand niet binnenkomen, je doet minder aan smalltalk en je bent overgeleverd aan de grillen van de techniek. Aan de andere kant is het een stukje efficiënter, waar we allemaal wat aan hebben.

Een goed ingericht inhuurproces kan naast tijd- en kwaliteitswinst ook forse kostenbesparingen opleveren. Bij strategische personeelsplanning hoort een professioneel ingerichte flexibele schil. Brainnet adviseert organisaties bij het inrichten van hun flexibele schil. Wij ontzorgen organisaties volledig als het gaat om het zoeken en vinden van de juiste professionals, het opstellen en beheren van inhuurcontracten, de facturatie, realtime management informatie, leveranciersmanagement en het minimaliseren van inhuurrisico’s. Wij geloven in transparante samenwerkingsverbanden waarbij talent waarde toevoegt aan ondernemingen. Bekijk alle berichten van Brainnet