"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Staatssecretaris Van Ark tegen zelfstandig ondernemers: “Schaam je niet als je nu echt inkomensondersteuning nodig hebt”

Interview met staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken over de ‘tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO)’. “Dit valt niet onder het gewone ondernemersrisico” zegt Van Ark in een gesprek met ZiPconomy.

“Wat we nu meemaken, dat valt niet onder het gewone ondernemersrisico. Ik spreek ondernemers die nu schroom hebben om inkomenssteun aan te vragen. Dat hebben ze nog nooit gedaan. Als land hebben we voor zo’n situatie gespaard. Daarom kunnen we deze regelingen nu aanbieden. Die schroom is niet nodig”. Dat zegt staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken in een gesprek met ZiPconomy. Van Ark is verantwoordelijk voor de uitvoering van de TOZO regeling; de inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, waarvan het inkomen door de corona-crisis onder het sociaal minimum is gekomen.

Het kabinet geeft wel een beetje een dubbele boodschap af, door ook te stellen dat de regeling alleen voor noodgevallen is

“We hebben inderdaad een moreel appèl gedaan om alleen van de regeling gebruik te maken als dat echt nodig is. Als dat niet zo is, denk dan twee keer na of je er gebruik van wilt maken. Maar we hebben de inkomens- en vermogenstoets ook nadrukkelijk laten vallen hier. Enerzijds om de regeling snel in te kunnen voeren, maar ook omdat deze crisis niet onder het gewone ondernemersrisico valt. Schaamte moet geen barrière vormen om een aanvraag te doen. De regeling kan tot 31 mei aangevraagd worden, met terugwerkende kracht. Je kan dus ook even rustig je persoonlijke situatie bekijken.”

We hebben de procedures van een aantal gemeenten gisteren bekeken. Een aantal stelt toch vragen over het vermogen of het inkomen van een partner.

“We hebben de definitieve regeling vrijdag bekend gemaakt. De VNG heeft die vertaald naar een standaard aanvraagformulier die alle gemeenten kunnen gebruiken. Mogelijk hebben ze nog even nodig om de nieuwe criteria te verwerken. Het is ook niet nodig dat gemeenten verzwarende vragen stellen. Ze worden financieel volledig gecompenseerd. Ik zie in ieder geval dat gemeenten alles in het werk stellen om aanvragen snel in ontvangst te nemen. Een aantal gaat ook al voortvarend van start om voorschotten te verstrekken.”

Andere landen lijken wat guller naar hun freelancers. In veel andere landen wordt een deel van de omzet gecompenseerd.

“Je moet naar het totaalpakket kijken. De TOZO regeling is een inkomensondersteuning om je vaste, privé-lasten te kunnen betalen. Er zijn ook andere regelingen, meer gericht op de onderneming zelf. Daarbij dragen ook banken bij, door bijvoorbeeld te zorgen dat leningen en hypotheken later afgelost worden.”

“We hebben deze maatregelen in recordtempo ontwikkeld. Omdat het belangrijk is om snel steun te geven. Maar we houden ook de vinger aan de pols. In ons overleg met sociale partners en ook tijdens mijn werkbezoeken krijgt ik zicht op zaken die we meenemen om, waar nodig, regelingen aan te passen.”

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts