"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Staat weigert compensatie coronaschade zzp’ers cultuursector, Kunstenbond zet rechtszaak door

De overheid wil geen schadevergoeding uitbetalen aan zzp’ers uit de cultuur en creatieve sector die door coronamaatregelen niet mochten werken en ook geen noodsteun kregen. Daarom stapt de Kunstenbond nu naar de rechter.

In juli stelde de Kunstenbond de Staat aansprakelijk voor de onevenredige schade die de zzp’ers in de culturele en creatieve sector hebben geleden tijdens de coronapandemie. Onder de noemer de Kunst Klaagt Aan eiste de vakbond voor kunstenaars compensatie voor 1,6 miljard euro aan schade. De Staat heeft deze claim nu ‘met een brief vol algemeenheden’ afgewezen, meldt de bond in een persbericht. Daarom stapt de bond nu naar de rechter.

Landsadvocaat wijst aansprakelijkheid af

De Kunstenbond is teleurgesteld over de reactie van de landsadvocaat, die namens de Staat optreedt in juridische procedures. “De landsadvocaat wijst aansprakelijkheid af zonder al te veel in te gaan op de feiten, de specifieke en uitvoerig onderbouwde argumenten van de Kunstenbond en de vorderingen van onze leden.” Van de ministeries VWS, EZK, SZW en OCW, kreeg de bond nog een mondelinge toelichting op de afwijzing. Maar volgens de Kunstenbond “veranderde die hier niets aan”.

Zzp’ers in cultuursector dubbel benadeeld

Zzp’ers in de culturele en creatieve sector zijn tijdens de coronapandemie dubbel benadeeld, stelt de Kunstenbond. “Aan de ene kant zijn ze harder getroffen door coronamaatregelen en aan de andere kant hadden ze veel minder toegang tot steun dan veel andere bedrijven of werkenden.” De bond luidde hierover niet als enige de noodklok. Ook de Boekmanstichting toonde dat in 2021 al aan met het rapport ‘Ongelijk getroffen, ongelijk gesteund’.

Zwakke arbeidsmarktpositie zzp’ers cultuursector

Volgens de Kunstenbond is het daarnaast zo dat flexibel werkenden en zzp’ers de grootste klappen van de coronacrisis opvingen. De zwakke arbeidsmarktpositie van zzp’ers in de culturele sector was bovendien voor corona al bekend bij de Staat, zo stelt de Bond. “De sociaaleconomische raad adviseerde al in 2016 dat ingrijpen noodzakelijk was.”

Gang naar de rechter

De Kunstenbond constateert: “Ondanks de vele signalen, onderzoeken, adviezen en zelfs de erkenning van de Staat dat de zzp’ers in de culturele en creatieve sector extra hard zijn geraakt in de pandemie, heeft de Staat het beleid hier niet op aangepast. De Staat der Nederlanden acht zich niet verantwoordelijk en weigert deze groep alsnog te compenseren voor hun geleden schade. Met deze afwijzing gooit de Staat de deur dicht voor verder gesprek en rest de Kunstenbond de gang naar de rechter.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie