"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Werkgevers zetten flexwerkers en interimmers (nog) niet massaal op straat

Onderzoek onder leden AWVN.

1 op de tien werkgever heeft het inhuren van flexibel personeel verminderd. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN na een onderzoek (zie hier) onder 100 van haar leden. “Dat lijkt mee te vallen ten opzichte van de omzetdaling die zij melden”, zegt AWVN-directeur Raymond Puts in een toelichting in het FD.  Volgens de AWVN heeft het onder andere te maken met het royale vangnet dat de overheid biedt. “We komen ook uit een heel krappe arbeidsmarkt. Bedrijven willen hun personeel vasthouden voor het moment dat het weer beter gaat.”

Ook in een ZiPconomy onderzoek onder zelfstandig professionals blijkt dat de interim professionals, die ingehuurd worden voor wat langere opdrachten, minder geraakt worden dat zelfstandigen die het van korte opdrachten moeten hebben. Een kwart van de interim-professionals geeft in dat onderzoek aan dat opdrachten – al dan niet tijdelijk – stop gezet worden. Een percentage dat dus hoger ligt dat de cijfers uit het AWVN rapport.

Overigens houdt 3 van de 10 bedrijven volgens AWVN de optie open om alsnog te stoppen met het inzetten van extern personeel. Veel zal afhangen de duur van deze crisisperiode. Driekwart van de bedrijven verwacht een lagere omzet in maart (de eerste crisismaand), het merendeel verwacht een gematigde terugval (tot 25 procent minder omzet). Bijna 10 procent verwacht juist een hogere omzet. Voor april zijn de omzetverwachtingen aanmerkelijk pessimistischer.

In een Kamerbrief doet het kabinet doet een oproep aan (uitzend)werkgevers om mensen met flexcontracten en uitzendkrachten in dienst te houden.  Minister Koolmees wijst erop dat de steunregeling ‘NOW’ ook geldt voor mensen met een oproep- of flexcontract. Die regeling geldt niet voor ingehuurde zelfstandigen.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie