SLUIT MENU

8 coronacrisis-tips voor Zelfstandig Professionals

Natasja Spooren van de HeadFirst Group geeft enkele tips en tricks, als steuntje in de rug.

Nederland is in de ban van het coronavirus. Voorzorgsmaatregelen van de overheid om het virus in te dammen raken zzp’ers hard. Opdrachten worden verzet of geannuleerd, wat maakt dat jij minder gewerkte uren kunt factureren. Het paradox: deze chaotische en onzekere periode biedt ook kansen. Het vergt van jou als Zelfstandig Professional creativiteit en doorzettingsvermogen. Om jou een steuntje in de rug te geven, vind je hier een enkele tips en tricks.

 1. Volg coronabeleid Opdrachtgever

  Zorg ervoor dat je constant op de hoogte bent van het door de Opdrachtgever bepaalde coronabeleid. Volg intranet op de voet. En vanzelfsprekend: volg het beleid nauwkeurig op.

 2. Controleer voorwaarden

  Het is verstandig de algemene voorwaarden voor jouw lopende opdracht te controleren op afspraken over beëindiging of annulering. Dit verschilt per overeenkomst.

 3. Voorkom beëindiging

  Kun jij jouw werkzaamheden thuis voortzetten? Stuur bij jouw Opdrachtgever dan aan op thuiswerken. Hint jouw Opdrachtgever naar beëindiging van de opdracht? Ga in gesprek en probeer een werkwijze te vinden waarin jullie beide geholpen zijn, bijvoorbeeld met een tijd-voor-tijd overeenkomst. Jij werkt nu minder uren. Zodra de coronacrisis voorbij is, werk je meer uren ter compensatie.

 4.  Voorkom digitaal virus

  Ook wanneer je thuis aan het werk bent, kun je een ‘virus’ oplopen. Juist nu zijn online criminelen actief. In deze blog krijg je zeven cyber security tips. Ook slim: sluit een Cyberclear verzekering af. Jij – en zo ook de Opdrachtgever – bent dan verzekerd tegen hacking, systeeminbraak, verloren data, gegevensdiefstal en cyber-aanvallen.

 5. Vraag belastinguitstel aan

  Tijdens de persconferentie van zondag 15 maart kondigden de Ministers Koolmees, Hoekstra en Wiebes enkele ondersteuningsmaatregelen voor zzp’ers aan. Een daarvan is de optie om als Zelfstandig Professional uitstel van inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw) aan te vragen. De invordering door de fiscus stopt dan direct en bewijs dat je door het coronavirus in de problemen bent gekomen hoeft pas later aangeleverd te worden. We hopen niet dat het nodig is, maar je kunt ook sneller toegang krijgen tot de Bijstand voor zelfstandigen (BBZ) regeling. De regeling geldt voor drie maanden en vult het inkomen van zzp’ers aan tot het sociaal minimum (bijstandsniveau).

 6. Grijp corona aan als opportunity

  Wellicht is er vanuit huis meer mogelijk dan je van tevoren had gedacht. Ook Opdrachtgevers werken vanuit huis, waardoor vaste overlegstructuren wegvallen. De ruimte in zijn of haar agenda geeft jou de mogelijkheid relevante contacten te leggen en zo jouw netwerk uit te breiden.

 7. Blijf ontwikkelen, juist nu

  Verder is kennis verkrijgen onverminderd belangrijk. Hoewel fysieke evenementen zijn afgelast, is er voldoende aanbod aan online opleidingen, cursussen en interessante webinars. Leg jezelf op minimaal eenmaal per week een webinar, tutorial of online opleiding te volgen.

 8. Blijf gezond!

  Tot slot, het belangrijkste en momenteel veelgehoord: blijf gezond. Zorg dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen, volg het advies van het RIVM op en maak op basis daarvan – zowel zakelijk als privé – verstandige keuzes. Niet alleen moet je voorkomen dat je het coronavirus oploopt, het is ook belangrijk dat je geen klachten krijgt door jouw nieuwe werkplek thuis. Creëer daarom een rustige werkomgeving, neem een goede houding aan achter jouw ‘bureau’ en breng structuur aan in jouw dag.

  Natasja Spooren

HeadFirst Group is marktleider in de Benelux op het gebied van het professioneel organiseren van externe inhuur. De organisatie biedt een diversiteit aan flexoplossingen, waaronder contracting, matchmaking, managed service providing (msp) en business consultancy. Er werken dagelijks ongeveer 15.000 professionals bij ruim vierhonderd opdrachtgevers in Europa, waarmee HeadFirst Group een jaaromzet realiseert van ongeveer 1,5 miljard euro. De bekendste merken van HeadFirst Group zijn de intermediairs HeadFirst, Between en Myler en MSP-dienstverlener Staffing Management Services. Door de unieke samenstelling van bedrijven – met ieder zijn eigen specialistische diensten - heeft HeadFirst Group een oplossing voor ieder inhuurvraagstuk. Zorgeloos inhuren, dat is onze belofte. Bekijk alle berichten van HeadFirst Group

Eén reactie op dit bericht

 1. Goede tips!
  Misschien ter aanvulling op punt 8…Blijf gezond, jazeker!
  Waar nu de aandacht, logischerwijze, veel uitgaat naar de lichamelijke gezondheid, is het minimaal zo belangrijk de geestelijke gezondheid goed te onderhouden.
  Veel minder sociale contacten over langere tijd, onzekerheid over toekomst, het gevoel in de eigen vrijheid beperkt te worden, de overload aan Corona-info op (social) media…ze gaan onherroepelijk een grote impact op ons menszijn leveren.
  Gezond denken ondersteunt het hele systeem!