"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Trends in de wereld van inhuur in 2019 in 12 events. Een terugblik.

Wat was ‘hot’ en wat was ‘not’ in de wereld van inhuur in 2019? We laten de praktijk spreken en blikken terug op een flink aantal nationale en internationale events in 2019.

ZiPconomy mag dan misschien vooral bekend zijn als een online kennisplatform, we komen ook nog wel eens ergens. Sterker nog in 2019 waren we betrokken bij een aantal events of organiseerden die zelf. Een terugkijkje naar die events geeft een mooi overzicht over wat er hier en internationaal speelt bij opdrachtgevers en hun wereld van ‘inhuur’ en ‘workforce management’.

Inhuur in de praktijk: over missers, valkuilen en overwinningen

Harvey Nash haalt jaarlijks een flink deel van inhurend Nederland bij elkaar voor hun seminar ‘Externe inhuur’. De praktijk staat centraal op dat event. En zo krijg je een mooi inzicht in de missers, valkuilen en overwinningen. Een overzicht van de praktijk-seminar is hier terug te lezen of lees de verhalen terug van Philips (“Laat ons centraal de inhuur goed regelen, dan kan Bob de manager focussen op het resultaat”) of hoe ABNAMRO grip op de inhuurkosten heeft gekregen, om maar gelijk twee thema’s binnen ‘inhuur’ te benoemen.

Inzicht in de markt van dienstverleners

In samenwerking met IRIScf ontwikkelden we in 2019 de ZiParena, dit overzicht zet niet alleen de belangrijkste dienstverleners op een rij, maar is ook een fraaie kapstok voor gesprekken over trends en verschuiving in de markt, zoals we tijdens deze bijeenkomst bespraken. Tijdens een bijeenkomst in het najaar gingen we vervolgens dieper in op één ‘taartpunt’ uit de ZiParena, namelijk tijdens de presentatie van deze marktmonitor voor interim-management bureaus die we met en voor ABNAMRO maakten.

Aan de HR Horizon lonkt de toekomst van vast en flex

Verbinden stond centraal op het HR Horizon event van Brainnet. Met het ‘optimaliseren van de workforce’ als overkoepelend thema. Wat die term voor de aanwezigen zelf betekenden legden wij vast in deze videoreportage.

Een inhoudelijke terugblik van deze dag vol met workshops leest u hier, met onder andere Herman Pleij over Nederland als ‘een land van zzp’ers’, een onderzoek over candidate experience voor zelfstandigen, Deborah Nas over technologie en de focus op soft skills en meer workshops over het bij elkaar brengen van de wereld van ‘vast en flex’.

ProcureCon HR: total talent management

Eind september was het ProcureCon HR congres in Amsterdam. Voor een internationaal gezelschap van met name multinationals werden tal van casussen en trends besproken. ZiPconomy collega Arthur Lubbers sprak met een aantal van de Nederlandse aanwezigen.

“We zijn hier met vier man sterk om twee dagen lang alles te absorberen”, zegt Anne Meint Bouma, directeur van Brainnet. Bouma bespeurt tijdens de conferentie drie trends in de inhuurmarkt. De eerste: “Een paar jaar geleden draaide alles om kosten en compliance. Nu draait het allemaal om talent management, het juiste talent op het juiste moment aantrekken. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de krapte op de arbeidsmarkt.”

Bouma ziet ten tweede dat HR/procurement binnen de meeste grote bedrijven druk bezig is met integratie van vast en flex. “De meesten hebben hiervoor projecten lopen of hebben in ieder geval een visie hierop.” Maar dat geldt niet voor SOW, stelt Bouma. “Alle partijen worstelen hiermee. Er is nog geen goede oplossing voor gevonden. Opvallend daarbij is dat Unilever zegt dat ze misschien zelf een SOW-oplossing gaan bouwen.”

Een derde trend die Bouma ziet is de toename van de behoefte aan data bij sourcing. “Er zijn veel verschillende systemen die het proces van het verkrijgen van data faciliteren. Maar de vraag blijft wel ‘hoe gebruik je die data?’ ‘hoe zet je die tools in?’”, zo is zijn kritische kanttekening.

HR analist Mervyn Dinnen geeft dit in een van de paneldiscussies ook aan. “HR-mensen zijn gek op data en er zijn ook veel analyses uit een VMS te halen tegenwoordig, maar het echt goed gebruiken van die data – dat zie je nog maar weinig.” Er zijn heel veel data uit een VMS te halen, maar deze ook echt goed gebruiken –  dat zie je nog maar weinig. (Chris Neddermeijer van Nétive legde op een andere gelegenheid uit hoe dat wél kan: zie hier).

Mijntje Nooij van Randstad Sourceright merkt eveneens op dat er tijdens de conferentie veel over data wordt gesproken, maar dat het nogal eens ontbreekt aan het benutten hiervan in de praktijk. “Als providers zijn wij heel erg gericht op digitalisering, de mogelijkheid om data uit systemen te halen. Maar de vraag is ‘wat doe je er vervolgens mee’? Daar moeten wij als MSP onze klanten meer in meenemen. Die human touch is heel belangrijk.”

Nooij ziet net als Bouma een duidelijke verschuiving naar total talent management. “Wij gaan steeds meer weg van puur MSP of RPO. Er wordt steeds meer gedacht vanuit het werk dat gedaan moet worden, in plaats van denken in termen als functies.”

Friso van de Kolk (Agile One) beaamt dat. “Getting work done – daar gaat het hier tijdens de conferentie om. Werkgevers willen vast en flex steeds meer loslaten en onafhankelijk van het contract het juiste talent binnenhalen. Het is aan ons om die bedrijven daarin te ondersteunen.” Van de Kolk merkt ook tijdens ProcureCon dat bedrijven dat van een MSP verwachten. “Compliance is een hygiënefactor, dat moet gewoon goed zijn. Maar de MSP moet ook een regisseur zijn. Het wordt van je verwacht dat je de lead neemt. Dan moet je die rol ook pakken.”

Twee interessante casussen op ProcureCon HR verklappen nog twee actuele thema’s: Unilever (lees hier) over meer inhuur en een flexibelere organisatie en Shell (lees hier) over de strategische rol van de afdeling inhuur.

ProcureCon HR is in september 2020 (zie hier) weer terug in Amsterdam.

De diepte in over dromen en werkelijkheid

Ook tijdens een werklunch georganiseerd door MSP dienstverlener Pontoon Solutions en VMS leverancier Nétive stond Total Talent Management centraal. Daarover schreven we het verslag “TTM tussen droom en werkelijkheid” over de hobbel rond jargon, technologie en wetgeving, maar ook over de wens en noodzaak om te blijven zoeken naar oplossingen en gedeelde dromen.

Dat stond in zekere zin ook centraal bij een sessie bij het congres van de Driessen Groep. Michel van Hoeij vertelde voor inhuurverantwoordelijken hoe met “het juiste materiaal, voorbereiding, en gevoel voor tempo elke organisatie in de publieke sector de hindernisbaan door het landschap van flex aan kan” (lees hier).

Over de werkelijkheid van inhuur (‘nu en morgen’) werd op een seminar van de HeadFirst Group, met onder andere  Staffing MS en Nétive, duidelijk dat de onderlinge verschillen tussen organisaties steeds groter worden. Van belang dus om intern de juiste vragen te stellen (lees hier) en er zo er goed achter te komen waar je staat.

Internationaal : tech centraal

In Londen en Parijs waren we respectievelijk bij het Colleboration in the Gig-economy (van Staffing Industry Analysts) en Unleash.  Twee conferenties over de wereld van werk, maar met een heel andere insteek, die nog niet direct bij elkaar lijken te komen. Maar de rode draad was wel dat tech op deze conferenties centraal stond. Collega Marleen Deleu van NextConomy schreef over het eerste event dit artikel: Paneldebat – automatiseer en maximaliseer zo de instroom van talent .

Jeroen Moerenhout was voor ZiPconomy op Unleash en schreef in dit overzichtsartikel onder meer ‘er was niet veel nieuws, wel meer urgentie, de boodschap om die enorme pool van talent die overal en nergens in allerlei contractvormen of vrijwillig rondloopt aan je te binden. Doe je dat niet in een tijdperk waarin de krapte op de arbeidsmarkt op een hoogtepunt is en talent bewuster dan ooit van zijn of haar keuzes, dan ben je gezien.’

Corporates: Selfsourcing en platformen

Met managers inhuur van een aantal multinationals kwamen we bij elkaar. In Amsterdam gaven we het podium aan Greetje Corporaal van de Universiteit van Oxford, over de opkomst van platformen als instrument voor sourcing van professionals. Op een internationale bijeenkomst (initiatief van NextConomy) in België stond – enigszins in het verlengde daarvan  – self sourcing centraal (zie dit verslag). Thema’s die in de wereld van (internationaal) inhuur in 2020 ongetwijfeld weer terug gaan komen.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts