"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Bovib noemt nieuwe zzp-wet ‘te complex’ en stuurt lijst verbeteringen

De branchevereniging voor intermediairs en brokers vindt het wetsvoorstel voor een minimuminhuurtarief en een zelfstandigenverklaring nog te complex. Dat schrijft Bovib-voorzitter Frederieke Schmidt Crans aan minister Wouter Koolmees.

Bovib reageerde woensdag in een brief aan de minister op de internetconsultatie over de conceptwetsvoorstellen Zelfstandigenverklaring en Wet minimumbeloning zelfstandigen. Al met al vindt Bovib de voorstellen te complex en gedetailleerd. “Dit leidt tot onnodige administratieve lasten en onduidelijkheid voor alle betrokkenen”, schrijft de voorzitter.

Tot 9 december mag iedereen reageren op de conceptwetsvoorstellen. Het eerste voorstel laat zien hoe het kabinet invulling geeft aan de plannen uit het regeerakkoord voor een zogenaamde opt-out. Zo staat erin dat zzp’ers die meer dan 75 euro per uur verdienen onder bepaalde voorwaarden een zelfstandigenverklaring kunnen gebruiken. Hiermee spreken opdrachtgever en opdrachtnemer vooraf af dat de opdrachtnemer als zelfstandige werkt.

De wet minimumbeloning moet ervoor zorgen dat alle zzp’ers minstens 16 euro per uur verdienen.

Lijst verbeterpunten

Bovib geeft niet alleen een mening over de wetgeving, maar doet ook concrete suggesties om de voorstellen te verbeteren. Zo vindt de branchevereniging dat de definitie van ‘zelfstandige’ duidelijker moet worden en dat er geen vast minimumtarief moet komen, maar een ‘billijke vergoeding’ zoals in de Auteurswet staat.

Lees ook: Opmerkelijke uitspraak: twee zzp’ers van De Persgroep stappen naar de rechter om hoger tarief, en krijgen dat ook.

Ook vinden de intermediairs en brokers de administratieve lasten voor de opdrachtgever te hoog. Als opdrachtgevers gewoon kunnen aantonen dat de factuur van hun zzp’ers klopt, is dat volgens Bovib voldoende. 

‘Haal de termijn van een jaar uit de wet’

Verder lijkt het alsof je geen zelfstandigenverklaring kunt krijgen, als je werkt via een broker. Daar zijn de leden het uiteraard niet mee eens. ‘Het is voor de Bovib onduidelijk wat de reden hiervoor is.’

Eén van de belangrijkste kritiekpunten van Bovib is de maximale termijn van één jaar voor een zelfstandigenverklaring. Volgens de intermediairs kunnen er goede redenen zijn waarom een opdracht langer duurt dan twaalf maanden. De suggestie is duidelijk: ‘Haal de termijn van een jaar uit de wet.’

De volledige brief staat op de website van Bovib.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie