"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Bovib: “maak vragen webmodule neutraler.”

Brancheorganisatie reageert op concept webmodule.

De Bovib vindt de webmodule een “behulpzaam instrument mits de module neutrale vragen bevat en als er vooraf inzicht wordt gegeven in de weging van de antwoorden.” Dat schrijft de brancheorganisatie van intermediairs en brokers in een brief aan minister Koolmees.

De webmodule kan – naar verwachting vanaf medio 2020 – gebruikt worden om duidelijkheid te krijgen over de kwalificatie van de arbeidsrelatie van een zzp’er. De afgelopen weken stond een concept versie online, zodat deze getest kon worden. Het ministerie heeft partijen uitgenodigd om hun reactie te geven.

In deze brief aan minister Koolmees doet de Bovib de nodige aanvullende suggesties.

“We delen met de minister de mening dat opdrachtgevers op dit moment onvoldoende duidelijkheid ervaren bij het bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking. Ook onze leden hebben behoefte aan meer zekerheid.” zo schrijft de Bovib op haar website. “Op basis van de voorliggende vragen die in de webmodule staan, zijn we van mening dat een deel van de vraagstelling gekleurd dan wel suggestief is. Dit komt mede doordat er enkel “ja” of “nee” ingevuld kan worden. Daarnaast is het essentieel dat er een transparante en vooraf inzichtelijke weging van de vragen bekend is. Alleen op deze manier kan de webmodule een instrument worden die zorgt voor meer duidelijkheid op de arbeidsmarkt.”

Verder wijst de Bovib er in hun brief op dat in de huidige versie van de webmodule geen vraag gesteld kan worden over de ‘intenties van partijen’ terwijl dat wel van doorslaggevend belang kan zijn.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. De webmodule is niet bruikbaar voor een opdrachtgever die wil vaststellen of het uit te besteden werk wel door een zzper gedaan mag worden. Hij weet op dat moment nog niet wie het werk gaat uitvoeren want hij zet de opdracht pas op de markt als hij weet dat het kan. Toch stelt de module vragen over de zzper die het werk gaat uitvoeren.