SLUIT MENU

Open Hiring. Wat als je iemand gewoon laat beginnen zonder sollicitatieprocedure?

Is een sollicitant wel zo goed als je denkt tijdens een sollicitatiegesprek? Dat ontdekt je pas als deze echt aan de slag gaat. Als je iemand gewoon laat beginnen zonder die hele sollicitatieprocedure, merk je vanzelf wel of die medewerker bij jouw bedrijf past.

De Amerikaanse bakkerij Greyston heeft al duizenden mensen via Open Hiring aangenomen om brownies te bakken. Dat is een voorbeeld voor Ingeborg Zwolsman, programmamanager Open Hiring bij de Start Foundation die mensen aan het werk helpt die dat niet op eigen kracht kunnen. “De werkgever geeft aan wat iemand moet kunnen. Denk je daaraan te voldoen, dan zet je je naam op de lijst. Bij de eerstvolgende vacature word je gebeld en ga je aan de slag; dat geeft mensen een kans zich te bewijzen. Iemand die het vertrouwen krijgt, presteert ook een stuk beter. In Nederland helpt Open Hiring waarschijnlijk vooral 55-plussers, mensen zonder een diploma, een gat in hun cv of een niet-Nederlandse achternaam en jongeren zonder startkwalificaties. Dat zijn rond de 1 miljoen mensen die wel willen werken maar steeds worden afgewezen. Via Open Hiring weten ze zeker dat ze aan de slag kunnen.”

Eerste pilot

Start Foundation werkt samen met Greyston en probeert de Nederlandse arbeidsmarkt meer open te krijgen. “De eerste pilot is net gestart bij Mama Loes. Na het openen van de wachtlijst stonden er binnen een week 100 mensen op. Gesprekken met andere werkgevers zijn gaande en we zoeken er meer. We willen minimaal 10 pilots opzetten in verschillende regio’s met diverse typen werk, niet alleen productiewerk. Dan kunnen we zien welke belemmeringen er zijn en die oplossen. Er is een life coach voor de ingewikkelde gesprekken over financiële gevolgen en eventuele armoedeval, want als medewerker geef je ook wat zekerheid op.”

Iedereen kan een bijdrage leveren

Mama Loes verkoopt in 5 winkels en online babyspullen en heeft 130 medewerkers. Toen Loes de Volder jaren geleden mensen nodig had, stapte ze naar de gemeente op zoek naar mensen die een steuntje in de rug konden gebruiken. “Wij hebben veel logistiek werk waar je iemand vrij gemakkelijk op kunt inwerken en blij maken met een baan. Toen zag ik op Tegenlicht een docu over Open Hiring, heel inspirerend en vergelijkbaar met onze aanpak: mensen laten doen wat ze wél kunnen. Sinds 3 weken doen we een pilot. We hebben posters opgehangen en op Facebook geplaatst. In verband met privacy ligt er geen lijst, maar op het hoofdkantoor staat een computer waarop je je naam kunt invoeren. De eerste drie medewerkers gaan nu starten, waarvan een na 10 jaar wao. Iedereen kan een bijdrage leveren en als je samen op zoek gaat naar die kracht, heb je de winst te pakken. Ze krijgen een contract voor een half jaar met flexibele uren en een maand proeftijd. Als het echt niet werkt moet je afscheid kunnen nemen.”

Recruiter Jacco Valkenburg denkt dat Open Hiring kan zorgen voor meer diversiteit. “Selecteurs hebben vaak de neiging om iemand aan te nemen die een beetje op hen lijkt. Met Open Hiring geef je iedereen de kans om te starten.”

Kortom

  • Open Hiring heeft zich bewezen in Amerika
  • Start Foundation ontwikkelt een Nederlandse variant
  • Iedereen heeft dezelfde kans op werk
  • De armoedeval moet verbeterd worden

De werkgever heeft een kans op loyale en meer diverse medewerkers.

Een goed ingericht inhuurproces kan naast tijd- en kwaliteitswinst ook forse kostenbesparingen opleveren. Bij strategische personeelsplanning hoort een professioneel ingerichte flexibele schil. Magnit (voorheen: Brainnet) adviseert organisaties bij het inrichten van hun flexibele schil. Wij ontzorgen organisaties volledig als het gaat om het zoeken en vinden van de juiste professionals, het opstellen en beheren van inhuurcontracten, de facturatie, realtime management informatie, leveranciersmanagement en het minimaliseren van inhuurrisico’s. Wij geloven in transparante samenwerkingsverbanden waarbij talent waarde toevoegt aan ondernemingen. Bekijk alle berichten van Magnit

2 reacties op dit bericht

  1. Een mooie beweging! Vol inzetten op vertrouwen, motivatie en diversiteit en weg met cv’s.
    Alleen in het artikel nog niet de link naar de inhuurwereld, want dit gaat nog over vaste contracten, dus bij deze dan maar. Mag dit dan ook open hiring ten opzichte van contractvorm zijn bijvoorbeeld? Of wat zou er gebeuren als je dit toepast op een logistiek centrum van bv. een bol.com?

    • Dank voor je reactie, vertrouwen staat inderdaad centraal in deze aanpak. Open Hiring werkt twee kanten op; de werkgever geeft aan wat hij voor werk heeft, de kandidaat besluit dat hij of zij het werk aankan. Daarbij hoort dat de werkgever betrouwbaar is en zich inzet op behoud van werk. Bij voorkeur gaan we voor duurzame banen met uitzicht op vast dienstverband. Maar wanneer een werkgever vooraf aangeeft dat het tijdelijk is, dan kan een kandidaat daar rekening mee houden. In ieder geval moet helder zijn waar de kandidaat voor kiest, dus niet eenzijdig de uren of de duur van het contract wijzigen. Kijk voor meer info op http://www.openhiring.nl