"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Wereldwijde inhuur: vooral IT en operations

Bij 30% van de organisaties staat meer dan 10% van personeel niet op de loonlijst.

35% van alle inhuur van externen betreft IT’ers. Een kwart gaat om functies in de lijn (operations). Dat blijkt uit de HR Survey 2019 van Harvey Nash, een onderzoek onder meer dan 1.000 managers uit 32 landen. Het rapport geeft geen cijfers per land, maar bekend is dat ook in Nederland IT het grootste aandeel heeft in inhuur. Zo is van alle online interim opdrachten die Planet Interim in 2018 verzamelde de helft IT gerelateerd. Bij externen gaat het hier om een mix van mensen die niet op de loonlijst staan van de organisatie waar ze werken: van consultants, detachees tot zelfstandigen.

Bij kwart organisatie is meer dan 10% een externe

Bij 61% van de deelnemende organisaties is tussen de 1 en 10% van het totale personeel een externe. Bij 19% ligt dat percentage tussen de 11 en 25 procent. Bij 9% staat meer dan een kwart niet op de loonlijst bij de organisatie waar ze werken. Uit een ZiPconomy onderzoek uit 2015 voor Harvey Nash bleek dat deze percentages bij de grotere organisaties in Nederland wat hoger ligt.

Recruitment topprioriteit voor HR

De respondenten uit het onderzoek, vooral lijnmanagers, noemen ‘recruitment’ het vaakst als de belangrijkste prioriteit voor HR. Daarna komt leiderschapsontwikkeling en betrokkenheid van het personeel.

Het volledige rapport HR Survey 2019 is hier te vinden.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie