"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Online interim in 2018 : meer opdrachten en hogere tarieven

Het aantal opdrachten en de tarieven voor interim-professionals stijgen. Maar er zijn wel flinke verschillen tussen branches, blijkt uit de meest recente cijfers van platform Planet Interim.

In 2018 waren er via online 57.102 interim-opdrachten te vinden, een groei van zo’n 4% ten opzichte van 2017.  De tarieven stegen met 7%.

Dat blijkt uit cijfers van Planet Interim, het online platform voor hoogopgeleide interim-managers en zelfstandig professionals. Zij zien per branche en functiegebied wel grote verschillen. We zetten de belangrijkste en opvallendste trends op een rij.

Marktvolwassenheid

Het aantal online opdrachten voor interim-professionals groeit en dat is gezien de krapte op de arbeidsmarkt geen verrassing. Maar eigenlijk is die 4 procent groei wel bescheiden, zeker ten opzichte van de jaren 2015, 2016 en 2017. Toen steeg het aantal opdrachten met tientallen procenten per jaar.

“De weg naar stabilisering lijkt ingezet”, zo stelt Niels van Berkel, oprichter en directeur van Planet Interim. De online markt is volwassen, constateerde hij al eerder in dit webinar. Daarbij hoort volgens hem ook een afvlakking van de groei.

De hogeropgeleide interim-professionals weten Plant Interim goed te vinden. Het aantal ingeschreven professionals steeg met bijna 20 duizend nieuwe professionals afgelopen jaar. Dat is een groei van 18% ten opzichte van 2017.

Aantal Finance opdrachten daalt, HR stijgt juist hard

Het aantal opdrachten steeg gemiddeld met 4%, maar er zijn forse verschillen per vakgebied. Zo daalde het aantal financiële opdrachten (inclusief bankieren/verzekeren) juist met 8%. Het aantal beleidsopdrachten nam met 10% af. En er waren ook iets minder ICT-opdrachten voor interimmers.

De vraag naar HR-professionals, met name HR-business partners en recruitment, steeg juist met 50%. Dat is een zeer forse toename. Het is opvallend, want het aantal opdrachten voor deze beroepsgroep daalde juist een aantal jaar achter elkaar. Verder steeg ook het aantal juridische en fiscale opdrachten met 24% fors.

Trend Onderwijs en Zorg

Wie berichten over de arbeidsmarkt volgt zal ook niet verbaasd zijn dat het aantal opdrachten in de sectoren Onderwijs en Zorg groeien. Er waren vorig jaar 490 interim-opdrachten voor zelfstandigen in het onderwijs online te vinden, veelal voor docenten. Dit is meer dan twee keer zoveel als in 2017.

De groei is niet alleen te danken aan de krapte op de arbeidsmarkt, zegt Van Berkel. Hij ziet dat de onderwijssector een inhaalslag maakt in het gebruik van online om aan de juiste kandidaten te komen. Bij IT-functies werd internet al flink ingezet, nu weet ook de onderwijssector internet als wervingskanaal te vinden.

“Gelukkig geldt hetzelfde voor de interim-professionals met een onderwijsachtergrond”, zegt Van Berkel.  “We kregen er 678 nieuwe professionals met een onderwijsprofiel bij, tegen 490 nieuwe opdrachten. In theorie is dat dus dekkend om die opdrachten in te vullen, al is er wel sprake van enige mismatch tussen de gewenste achtergrond en het aangeboden profiel.”

Ook in de zorgsector nam het aantal online opdrachten fors toe: 2.350 nieuwe opdrachten in 2018 ten opzichte van 1.332 in 2017.

Tarieven

De flinke verschillen in de daling of stijging van het aantal opdrachten vertaalt zich niet altijd terug in de tarieven. Veel opdrachtgevers geven bij het publiceren van hun opdrachten een tariefindicatie.  Dat is dus niet het daadwerkelijk overeengekomen tarief, maar het geeft wel inzicht in wat opdrachtgevers bereid zijn te betalen.

Als je naar alle opdrachten kijkt, dan is de tariefindicatie gestegen van bijna 63 euro in 2017 naar iets meer dan 67 euro in 2018. Een stijging van 7,2%.

De interim-professionals geven bij inschrijving ook een gewenst tarief op. Dat ligt gemiddeld een flink stuk hoger dan de tarieven die opdrachtgevers bieden. Een doorsnee interimmer vraagt 95 euro per uur, en dat is vergelijkbaar met 2017. Een groot verschil, maar de bedragen komen dus wel dichterbij elkaar.

Finance en HR-tarieven

In geen enkel functiegebied is het verschil tussen de tariefindicatie van de opdrachtgever en het gewenste tarief van de interim-professional zo groot als in de HR-sector.

Het aantal opdrachten in de financiële hoek daalt, maar opdrachtgevers bieden wel een 13% hoger tarief aan. De forse groei in HR-opdrachten vertaalt zich beperkt door in een hoger tarief: een groei van 7,3% naar 54,50 euro per uur. Dat is lager dan de 95,50 euro die professionals wensen.

IT-tarief

De tariefindicatie van opdrachtgevers in IT (met 27.116 opdrachten verreweg het grootste segment) ligt in 2018 gemiddeld op 71,50 euro per uur. Nauwelijks hoger dan in 2017.

Onderwijstarief

In de sector onderwijs is de tariefindicatie het hardst gegroeid en wel met meer dan 40%. Dat zal zeker door de krapte komen, maar mogelijk ook omdat het tarief voor onderwijsopdrachten in 2017 ruim onder het marktgemiddelde lag.

Planet Interim lanceerde in 2018 samen met onderzoeksbureau Intelligence Group een tariefindicator en benchmarktarieventool. Met deze tools kunnen zowel professionals als opdrachtgevers een realistisch tarief bepalen.

 

tarieven interim professionals

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. Leuk om via deze onderzoeksgegevens op basis van feiten te kunnen volgen dat online interim geleidelijk toch een plek verovert in het flex landschap. Langzaam en zeker.