"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Summer College Tour ‘Professioneel Organiseren van Externe Arbeid’

Hoe implementeer je met succes een inhuurprogramma? En vooral, hoe overwin je de weerstand binnen de eigen organisatie? Verantwoordelijken vanuit onder andere HR, Inkoop en Recruitment van inhurende organisaties krijgen argumenten aangereikt om deze interne discussie te slechten tijdens de Summer College Tour ‘Professioneel Organiseren van Externe Arbeid’, waarmee Staffing MS deze zomer door het land trekt.

Het belang van een professioneel inhuurprogramma staat buiten kijf. Daarover is over het algemeen weinig discussie. “Binnen organisaties is vaak 20% extern ingehuurd. Dat is een substantieel deel van de workforce. Dus het is zonde als je daar jouw HR-instrumentarium niet op inzet”, stelt Paul Oldenburg (Staffing MS). Toch ziet hij dat HR in de praktijk vaak terughoudend is bij het professionaliseren van de externe inhuur. “In de HR-kolom leeft vaak angst dat men door het invoeren van een inhuurprogramma draagvlak in de lijn verliest. Maar die angst is onterecht, want organisaties die externe inhuur goed aanpakken, zien uiteindelijk dat dit tot meer draagvlak leidt binnen de organisatie.”

Elke verandering roept weerstand op, ook al is de verandering een verbetering.

Weerstand doorbreken

Oldenburg weet ook dat HR bij het invoeren van een professioneel inhuurprogramma vaak te maken heeft met weerstand en vooroordelen van inhurende managers. “Die inhuurmanagers hebben hun eigen netwerk en maken zich zorgen dat ze niet meer met hun voorkeurskandidaat kunnen werken. Wij kunnen aantonen dat zij ook binnen een nieuw inhuurprogramma hun eigen kandidaten kunnen blijven kiezen, alleen is dan het proces meer open en zijn er ook andere opties (kandidaten). En dan blijkt achteraf dat inhuurmanagers daar eigenlijk heel blij mee zijn. Door die bredere horizon gaan zij ook daadwerkelijk andere kandidaten kiezen, niet alleen op basis van prijs, maar ook op kwaliteit. Als je eenmaal die weerstand doorbreekt, boek je dus betere resultaten.”

Up to date over inhuurmarkt

De Summer College Tour ‘Professioneel Organiseren van Externe Arbeid’ is dan ook juist bedoeld om HR goede argumenten te geven om die omslag te maken binnen de organisatie, draagvlak te creëren, en met succes een professioneel inhuursysteem te implementeren.

In drie leerzame sessies op drie locaties (regio’s) wordt je actuele kennis over de inhuurmarkt weer helemaal up to date gebracht:

  • Keynote speaker is Ron Bosma van TalentIn, de man achter Randstad Sourceright, die zijn ervaring deelt en deelnemers bijpraat over de internationale ontwikkeling in de inhuurmarkt
  • Chris Neddermeijer (mede-oprichter Nétive VMS) demonstreert hoe kunstmatige intelligentie kan worden gebruikt om verrassend veel meer uit een VMS te halen, zoals welke wervingsstrategie wel werkt en welke niet, of hoe je de beste respons op een uitvraag krijgt?
  • Stefan de Jong (AevesBenefit) kent de do’s & don’ts van inkoop- en aanbestedingsstrategieën en contractmanagement. Zijn praktische tips helpen de HR professional de juiste keuzes te maken.

Drie cases uit drie regio’s

Er komen drie edities van de Summer College Tour ‘Professioneel Organiseren van Externe Arbeid’, in drie verschillende regio’s (Zwolle, Zoetermeer en Eindhoven), waarbij uit elke regio een vooraanstaand bedrijf zijn eigen case presenteert. Zo neemt Alliander tijdens de sessie in Eindhoven de deelnemers mee in de transitie naar de vergaande geprofessionaliseerde inhuur in hun organisaties, vertelt Vitens (Zwolle) openhartig over de voortgang van het onlangs opgezette nieuwe inhuurtraject en deelt BAM (Zoetermeer) hun ervaring met het zelf ontwikkelen van een VMS en het opzetten van een eigen MSP.

Interactief discussieprogramma

De naam Summer College Tour is een verwijzing naar het bekende tv-programma, zegt Oldenburg. “Net zoals Twan Huys, zullen Joanne Littooij (recruiter en presentatrice) en keynote speaker Ron Bosma als discussieleiders de middag levendig en interactief maken.” Want het is juist de bedoeling dat deelnemers uit de zaal vragen stellen en samen discussiëren. Mede daarom streeft organisator HeadFirst Group, waar Staffing MS onderdeel van is, naar een beperkt aantal deelnemers (maximaal 60) per sessie. Aan animo is geen gebrek. “We zijn inmiddels in totaal al ruim over de honderd aanmeldingen.” Voor geïnteresseerden is nog plaats. Zij kunnen kiezen uit één van de drie sessies van de Summer College Tour ‘Professioneel Organiseren van Externe Arbeid’; op 13 juni in Zwolle, op 27 juni in Zoetermeer en op 19 september in Eindhoven. Kijk hier voor meer informatie en aanmelding.