"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Klaar voor 2030: bereid je voor op de nieuwe arbeidsmarkt

Goede werknemers vinden en vasthouden is lastiger dan ooit, vertelt Jurgen Jaarsma van Hays. De ‘director of talent solutions’ deelt zijn recente onderzoek en inzichten in een webinar.

Recruitmentbureau Hays is wereldwijd actief en doet veel onderzoek naar trends op de arbeidsmarkt. Jurgen Jaarsma is directeur ‘talent solutions’ deelt de meest recente inzichten tijdens zijn webinar in de Webinar Week van Werf& en ZiPconomy.

Ander soort freelancers

Jaarsma: “Er verandert behoorlijk wat, kijk alleen al naar het aantal freelancers. Experts verwachten dat er in 2027 meer freelancers dan dat er mensen zijn met een vaste baan zijn in de Verenigde Staten.”

Die freelancers hebben een andere behoeftes dan tien jaar geleden. Jaarsma: “Jonge werknemers willen weten wat een opdracht hen oplevert. Kunnen ze zichzelf ontwikkelen, past het soort bedrijf bij ze? Ze zijn meer bezig met wat een opdracht henzelf oplevert op termijn.”

Achtjarige zoon

De talent-specialist begint zijn verhaal met een foto van zijn achtjarige zoon. “Hij zal waarschijnlijk zo’n 55 jaar werken en daardoor anders kijken naar zijn carrière”, vertelt Jaarsma. “Werk-privébalans, de combinatie van leren en werken, jezelf blijven uitdagen: deze thema’s worden steeds belangrijker. En dat heeft impact op de organisatie van talent voor bedrijven.”

Banen in 2030

In het webinar deelt hij cijfers over de wereldwijde flexibilisering van de arbeidsmarkt en drijfveren van professionals. Bijvoorbeeld dat 85 procent van de banen in 2030 nog niet bestaan. En dat ‘baanzekerheid’ niet meer in de top vijf prioriteiten van de nieuwe generatie staat. Driekwart van de jongeren heeft zelfs de ambitie om te ondernemen.

War on talent

“Niet alleen mensen, ook bedrijven flexibiliseren”, zegt Jaarsma. “Vast en flex komen dichterbij elkaar. Toch worstelen bedrijven met het binnenhalen van talent. De war on talent is groot.”

Hij ziet dat HR-afdelingen op een ‘holistische manier’ naar talent kijken. Daarmee bedoelt hij dat ze zowel vaste als flexibele mensen zoeken. “Contractvormen zijn minder belangrijk. Een bedrijf heeft een probleem en wil dat opgelost hebben.”

Oplossingen voor de toekomst

Tot slot spreekt Jaarsma over oplossingen voor de toekomst. Zo gaat het bijvoorbeeld duurzame inzetbaarheid van flex en Total Talent Management. Bekijk het hele webinar hieronder.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie