"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Toch geen langere proeftijd in Wet Arbeidsmark in Balans.

Regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie tegen voorstel verlenging proeftijd tot vijf maanden.

De regeringspartijen blijken gevoelig voor de brede kritiek op het plan van de regering om de proeftijd te verlengen van twee naar vijf maanden. Dat blijkt aan de vooravond van het debat met Minister Koolmees over zijn ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ (WAB).

“Ik ben er niet van overtuigd dat dit gaat werken,’’ zegt VVD Tweede Kamerlid Dennis Wiersma in het AD. Pieter Heerma (CDA) en Steven van Weyenberg (D66) vrezen dat de risico’s van misbruik niet opwegen tegen de kans dat meer mensen zo een vaste aanstelling krijgen.

Het idee van een langere proeftijd van past in een breed pakket aan maatregelen uit de WAB. Daarmee wil Minister Koolmees het voor bedrijven aantrekkelijker wil maken om mensen in vaste dienst te nemen.

De verlengde proeftijd gaat het dus niet halen. Andere onderdelen uit de wet kunnen waarschijnlijk wel rekenen op een Kamermeerderheid. Het ontslagrecht wordt verder versoepeld. Ook mag iemand straks weer drie keer achter elkaar een tijdelijk contract krijgen. Het inzetten van payroll wordt juist minder aantrekkelijker en er komen meer voorwaarden bij het inzetten van oproepcontracten.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. “…mag iemand straks weer drie keer achter elkaar een tijdelijk contract…”
    Het aantal van drie contracten blijft gelijk, alleen gaat de termijn waarbinnen, weer terug van twee naar drie jaar.
    Het lijkt (andermaal) een tegencyclische aanpassing.