"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Belastingvoordeel expats ingekort: ‘Heel slecht voor de Nederlandse concurrentiepositie op de arbeidsmarkt’

De overheid beperkt de voordelige 30-procentregeling voor expats. “Dit is een heel negatief signaal aan gewilde arbeidskrachten”, waarschuwt Rick Schevers.

Op dit moment hoeven expats die minimaal 37.000 euro per jaar verdienen de eerste acht jaar minder inkomstenbelasting te betalen. Het kabinet gaat die regel beperken tot vijf jaar. Nu.nl meldt dat er dankzij het geld van de dividendbelasting een overgangsregeling komt van twee jaar. Maar de maatregel gaat – ondanks aandringen van experts – niet van tafel.

“Dit is slecht voor onze concurrentiepositie op de arbeidsmarkt in Europa”, zegt Rick Schevers. Hij heeft als managing director bij Europees payroll- en contractingbedrijf TPC Group veel te maken met expats. “De groep die dit raakt, zijn geen concurrenten voor Nederlandse arbeidskrachten. Integendeel, het zijn gewilde specialisten voor bedrijven.”

De groep expats op wie deze regel van toepassing is, heeft de banen voor het uitkiezen. Nederlandse ondernemers doen er alles aan om de experts te overtuigen bij hen te komen werken. Bijvoorbeeld met goede arbeidsvoorwaarden of extra’s zoals een woning.

Hoe zit het met die regel?

Het belastingvoordeel was een extra reden voor expats om te kiezen voor Nederland. Het gaat om de zogenaamde ’30-procentregeling’: de eerste acht jaar van het verblijf hoeft over 30 procent van het loon geen inkomstenbelasting betaald te worden. De regel geldt alleen voor expats die minimaal 37.000 euro per jaar verdienen en in het buitenland zijn gerekruteerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren dat er in 2015 zo’n 57.000.

Besparing voor de schatkist

Per 2021 wordt de maatregel ingekort van acht naar vijf jaar. Er geldt nu dus wel een overgangsperiode van twee jaar voor expats die nu al in Nederland werken. Deze verandering moet de staat gemiddeld 350 miljoen euro per jaar besparen.

Schevers denkt dat die besparing overdreven is. “Als minder expats voor Nederland kiezen, komt er ook minder geld binnen”, zegt hij. Bovendien zijn de meeste expats waar TCP mee werkt binnen vijf jaar toch alweer vertrokken.

De wijziging heeft volgens hem alleen maar negatieve gevolgen voor het bedrijfsleven. “Als ondernemer kan ik hier niet goed bij,” zegt hij. “De overheid wijzigt gaandeweg de spelregels en dat zorgt voor onredelijk veel onzekerheid. Wie zegt dat ze de regel niet nog verder terugschroeven? Dit schaadt vertrouwen, zowel van bedrijven als expats.”

TCP is actief in 12 landen in Europa en helpt - al 25 jaar lang - bureaus, werkgevers en particulieren bij het creëren van soepele, efficiënte arbeidsrelaties zonder kans op financiële schade. Als Europees expert delen op deze plek onze kennis over internationale aspecten van payrolling en contracting. Bekijk alle berichten van TCP