"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Getrouwd en zakenpartners

Problemen door relaties op de werkvloer domineerden het nieuws deze weken, van het OM tot de Groen Links-fractie. Maar wat als geliefden samen een bedrijf leiden? Rens de Jong zocht het in het radioprogramma Werkverkenners uit.

Marianne van Barneveld startte 13 jaar geleden pr-bureau Marcommit. Haar echtgenoot Roy Roelofs is er vanaf het begin bij betrokken geweest. Van Barneveld: ‘Na 3 jaar had ik 4 mensen in dienst, maar sparde altijd al met Roy. Ik vond het prettig als hij in zou stappen omdat hij mij goed aanvult op strategie en organisatie. Ik ben verantwoordelijk voor commercie en klantrelaties.’

Roelofs kwam een jaar later bij het bedrijf. ‘We praatten altijd al veel over het bedrijf, dus ik twijfelde niet of we konden samenwerken. Op zakelijk vlak zijn we het niet vaak oneens. Na een zakelijke clash moet je ’s avonds nog wel praten, voor het slapengaan moet het opgelost zijn.’

Getrouwd in het MT

Van Barneveld vond het eerste jaar samenwerken lastig. ‘Roy kan zakelijk en privé beter scheiden dan ik. Toen hij niet meer alleen klankbord was, dacht ik regelmatig: ho even, het bedrijf is wel mijn kindje. Je hebt toch wat vaker meningsverschillen dan wanneer je alleen privé deelt. Je moet wel zakelijk blijven, er zitten vaak collega’s bij. Meestal beslist degene op wiens terrein het valt, een heldere rolverdeling is belangrijk.’

Tot vorig jaar zaten ze met 1 andere collega in het MT, dat was voor diegene best lastig. Roelofs: ‘Er kwamen onderwerpen ter tafel die wij samen voor- of nabespraken waardoor wij steeds een stapje verder waren dan het derde MT-lid. Voor haar was het lastiger om aangehaakt te blijven en ze voelde zich soms misschien buitengesloten. Nu er nog 2 anderen zijn toegetreden is de dynamiek anders.’

Persoonlijke vs. werkrelatie

Advocaat Roelof Vos en organisatiepsycholoog Annemarie van Raay startten als geliefden Partner-Mediation. ‘Als een partner later instapt, werken er al anderen in het bedrijf die er wellicht anders tegenaan kijken dan wanneer je meteen samen start’, zegt Vos. ‘Je objectieve zakelijke voelhorens zijn heel belangrijk: wat is goed voor het bedrijf. Dat deel je ook met je werknemers. Probeer los te komen van je persoonlijke relatie. Persoonlijke voorkeur mag niet doorslaggevend zijn.’ Van Raay: ‘Een strikte taakverdeling is het belangrijkste. Daarmee baken je je persoonlijke relatie en je werkrelatie af. Hou zoveel mogelijk je persoonlijke relatie thuis en je werkrelatie op je werk.’

Pillow talk

Samen een bedrijf leiden is een ding, maar geliefden op de werkvloer is nog gecompliceerder. Mediators Van Raay en Vos noemen het onderscheid in nevengeschikt en onder- of bovengeschikt samenwerken. Vos: ‘Dat laatste is lastiger, vooral als de een de ander beoordeelt. Lastig voor de relatie, maar ook spannend wat collega’s ervan vinden die er ook een belang bij hebben. Daarom zijn er bij veel bedrijven regels voor: een van de twee moet dan weg of naar een ander team.’

Van Raay: ‘De verantwoordelijkheid om het te melden moet je als stel nemen. Het is privé, maar de omgeving reageert erop en er is al heel gauw de schijn van partijdigheid. Wat wordt er nog tussen de lakens besproken? Pillow talk heet dat. Dus het is goed om daar beleid op te hebben, want liefde op de werkvloer komt steeds vaker voor. Bij jongeren lopen privé en zakelijk veel meer door elkaar heen omdat mensen meer betekenis willen geven aan hun werk en een partner zoeken die je passie deelt.’

 

Hier kunt u de uitzending beluisteren.

Een goed ingericht inhuurproces kan naast tijd- en kwaliteitswinst ook forse kostenbesparingen opleveren. Bij strategische personeelsplanning hoort een professioneel ingerichte flexibele schil. Magnit (voorheen: Brainnet) adviseert organisaties bij het inrichten van hun flexibele schil. Wij ontzorgen organisaties volledig als het gaat om het zoeken en vinden van de juiste professionals, het opstellen en beheren van inhuurcontracten, de facturatie, realtime management informatie, leveranciersmanagement en het minimaliseren van inhuurrisico’s. Wij geloven in transparante samenwerkingsverbanden waarbij talent waarde toevoegt aan ondernemingen. Bekijk alle berichten van Magnit