"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Nieuw: arbeidsongeschiktheidsverzekering via de crowd

Deelnemers Sharepeople zijn netwerk van donateurs voor het geval een van hen ziek wordt.

Nog geen 20 % van de zzp’ers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Er zijn alternatieven, zoals het Broodfonds en sinds kort ook Sharepeople, dat werkt via ‘crowdsurance’. Oprichter Cosmas Blaauw legt uit.

“Er is niet één grote pot geld bij een verzekeraar, maar er zijn allemaal kleine potjes van deelnemers die wij aan elkaar knopen. Deelnemers doen elkaar rechtstreeks een donatie bij ziekte en SharePeople maakt er één groot netwerk van.” Hij meent dat het risico op deze manier veel beter is op te vangen dan met twintig tot vijftig mensen, zoals bij een Broodfonds. Een ander verschil met een Broodfonds is dat niet de andere deelnemers gaan bepalen of iemand ziek is en of ze gaan uitkeren, maar dat een onafhankelijke arbodienst dit bepaalt.

Alternatief voor Broodfonds

Maar er zijn nog meer verschillen met Broodfondsen. Het geld blijft voor de SharePeople deelnemer vrij beschikbaar. Is er in een maand niemand ziek, dan is de inleg vrij besteedbaar. De zzp’er kan het geld investeren in zichzelf, bijvoorbeeld in een cursus of pensioen.

Dat ‘investeren in jezelf’ is ook de achterliggende gedachte achter SharePeople. Het viel de oprichter op dat zzp’ers veel minder in zichzelf investeren op het gebied van opleidingen of pensioen, dan mensen in loondienst. Deze manier geeft ze de gelegenheid om dat toch wel te doen. Wie investeert in zichzelf, wordt bovendien minder snel ziek, is bovendien de gedachte.

Een ballotage is er niet, aldus Blaauw. Wel moet de deelnemer beloven dat hij de komende 3 maanden niet verwacht door een reeds gediagnosticeerde ziekte of aandoening ziek te worden.

Buffer

€ 10 per maand gaat per deelnemer naar SharePeople, ‘voor het regelwerk’, daarnaast betaalt iedereen maandelijks tussen de € 0 en € 75 aan donaties. Maar die € 75 gaat alleen op als er meer dan 5% zieken zijn. Omdat het ziekteverzuimpercentage onder zzp’ers doorgaans lager ligt dan onder werknemers, verwacht Blaauw dat deze buffer groot genoeg is. Zo zijn er op het moment bij SharePeople geen zieken, dus er zijn ook geen donaties te doen. “Feitelijk ben je dan nu alleen die tien euro kwijt.” Inmiddels zijn er meer dan 200 leden bij SharePeople.

‘AOV ingewikkeld en duur’

Deelnemers van SharePeople zijn vooral online georiënteerde zzp’ers, die wel de noodzaak inzien om iets te regelen, maar een AOV niet zien zitten. “AOV’en hebben de naam ingewikkeld en duur te zijn en omdat ze geen tijd hebben om het uit te zoeken, regelen zelfstandigen vaak niks.”

Overigens is iedereen bij SharePeople voor twee jaar gedekt tegen ziekte, wat wel weer een overeenkomst is met het Broodfonds. Voor langdurige ziekte moeten deelnemers toch een AOV afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij.  “We verwachten binnenkort deelnemers een goed aanbod te kunnen doen voor een verzekering.”

Ook ziet Blaauw toekomst in samenwerking met pensioen-organisaties, waarbij de ‘pensioenpremie’ eerst een maand via SharePeople als een ‘crowdsurance’-buffer functioneert, alvorens gestort te worden in een individueel pensioenpotje.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie