"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De kracht van de introverte interimmer

Aan extraverte ondernemers worden vaak veel kwaliteiten toegeschreven. Maar juist introverten maken vaak het verschil. Hoe onderken je hun sterke punten?

Ondernemend. Initiatiefrijk. Spraakzaam. Dominant. Een sterke ‘pitch’. Prima in staat zichzelf te verkopen. Het zijn zomaar een aantal kenmerken die al snel op een zelfstandige professional worden geplakt.

Het zijn kenmerken die velen ook al snel als ‘extravert’ bestempelen. En ja, als je het succes van je eenmanszaak mede ervan afhangt of je opdrachten kunt binnenhalen, dat zijn dat soort extraverte karaktereigenschappen natuurlijk best handig.

Maar wat zeg dat over de kwaliteit?

Maar dat je jezelf goed kan verkopen in een selectieproces, zegt voor de opdrachtgever natuurlijk niet zoveel over de daadwerkelijke kwaliteiten van een interimmer. In sommige interim-rollen zal een extravert karakter best van pas komen. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Het vraagt wel een extra inspanning om als opdrachtgever de kracht van een introverte interimmer te kunnen zien. De klassieke benadering van het invullen van een interim-positie is dat als je iemand zoekt om door een brandende hoepel te springen, dat je dan in een cv kijkt of iemand al eens eerder door de brandende hoepel heen is gesprongen. Bewezen ervaring, het liefst met precies hetzelfde type opdracht, wordt snel gezien als de sleutel tot succes.

De voordelen van de introverte

Gelukkig kijken we tegenwoordig vaak wat verder. Natuurlijk, kennis en ervaring blijven belangrijk. Maar naast die diepte aan kennis is er ook de breedte aan persoonlijkheid nodig. Samenwerken, verbanden kunnen zien, over grenzen heen kijken. In het vakjargon wordt dat ook wel het T-profiel genoemd.

Juist bij dat soort skills op de horizontale as, zijn we vaak wat al te makkelijk geneigd om te focussen op extraverte eigenschappen. Maar laten we wat nuttige eigenschappen van een introverte interimmer op een rij zetten:

  • Ze zijn goed in luisteren en observeren. De energie die extraverten besteden aan praten, kunnen introverten steken in luisteren, observeren en analyseren.
  • Ze zijn experts binnen hun werkveld en interesses. Minder snel afgeleid, dus meer focus.
  • Ze kennen hun gebreken. Introspectie zorgt voor meer zelfkennis.
  • Ze gaan beter om met conflicten. Het eigen ego speelt meestal wat minder een rol, wat best handig is bij conflicten.
  • Ze denken outside the box. Creativiteit is in essentie misschien toch vooral wel een introvert proces van afstand nemen, concentratie en focus.
  • Ze zijn beter in staat om moeilijke beslissingen te nemen. Ze kunnen bedachtzaam, maar wel doordacht, en minder impulsief een besluit nemen.

Kijk dus eens dieper!

Genoeg aanleiding om in het selectieproces iets dieper te kijken dan de mooie pitches die extraverte interimmers weten neer te zetten. Op hun cv, online en in gesprekken.

Er is niets mis met extraverte mensen, net zoals er niets mis is met introverte mensen. Onder de interimmers kom je als opdrachtgever vanzelfsprekend beide soorten tegen. Het gaat erom dat je de mate van extraversie niet laat meewegen in je beslissing wie je inschakelt.

De taak die ze komen doen, de plek die ze binnen de organisatie innemen en het team waarin ze terecht komen, dat zou bepalend moeten zijn voor wie het meest toegevoegde waarde weet in te brengen. En dat kun dus vaak net zo goed die meer introverte kandidaat zijn…

Meer weten? 

Een goed ingericht inhuurproces kan naast tijd- en kwaliteitswinst ook forse kostenbesparingen opleveren. Bij strategische personeelsplanning hoort een professioneel ingerichte flexibele schil. Magnit (voorheen: Brainnet) adviseert organisaties bij het inrichten van hun flexibele schil. Wij ontzorgen organisaties volledig als het gaat om het zoeken en vinden van de juiste professionals, het opstellen en beheren van inhuurcontracten, de facturatie, realtime management informatie, leveranciersmanagement en het minimaliseren van inhuurrisico’s. Wij geloven in transparante samenwerkingsverbanden waarbij talent waarde toevoegt aan ondernemingen. Bekijk alle berichten van Magnit