Payroll en vakbond ineen
SMart neemt in België de – niet zo zelfstandige – fietskoeriers van Deliveroo onder de hoede. Een payrollservice en belangenbehartiger in een. Niet zo’n heel raar idee, vindt Jurriën Koops.
De bijna 4.000 fietskoeriers van Deliveroo in België zijn werknemer-af. Dat was vorige week groot nieuws bij onze zuiderburen. Ze moeten stevig op de pedalen, want de betaling gaat voortaan per rit. Tot op heden werkten de koeriers via SMart onder het statuut van loontrekkenden. Ze kregen een gegarandeerd loon, waren sociaal verzekerd en kregen bij het uitblijven van fietsritjes minimaal drie uur uitbetaald. Dat klinkt goed. Hoe werkt dat?
SMart is een coöperatie die een professioneel alternatief wil bieden voor het individueel ondernemerschap en is van oudsher werkzaam in de culturele sector. Het combineert vrijheid en ‘zelfstandigheid’ voor werkenden met de zekerheden van het werknemerschap. Niet ieder voor zich, maar in een collectief verband georganiseerd. Dat klinkt als payrollbedrijf én vakbond ineen. U leest het goed. SMart is een beetje payroll met een beetje vakbond. In Nederland tegenpolen, in België slim en sociaal samengebracht. Zo gek zijn onze zuiderburen nog niet.
Het zal wel vloeken in de vakbondskerk zijn….
Veel fietskoeriers zijn beter af met een payroll- of uitzenddienstverband, want van zelfstandigheid voor deze fietsers is vaak geen sprake. België kan voor ons land als voorbeeld dienen. Stelt u zich eens voor dat de koeriers van de Riders Union en een payrollbedrijf de handen ineenslaan. Om zo de collectieve belangen van de Deliveroo-fietsers te organiseren en tegelijkertijd professioneel werkgeverschap te waarborgen.
De vrijheid van het fietsen gecombineerd met een gegarandeerd loon en een goede verzekering. Het zal wel vloeken in de vakbondskerk zijn, maar de belangen van payroll en vakbond liggen in dit geval dicht bij elkaar. Payroll biedt een prima oplossing om deze vorm van platformwerk in goede banen te leiden. Ik ben ervan overtuigd dat de koeriers van Deliveroo beter af zijn met een payrollbedrijf dan een algoritme als werkgever. Maar misschien ben ik een dromer.