SLUIT MENU

BV opheffen? Waarom zou je?

In dit artikel hoe het werkt om een BV op te heffen en wat erbij komt kijken. Rick Schmitz zet het hoe en waarom op een rij.

Je begon ooit met ondernemen in een BV. Maar de laatste tijd kom je erachter dat een andere rechtsvorm toch beter is. Bijvoorbeeld eenmanszaak of VoF. Of je overweegt een andere aantrekkelijke stap. Het kan natuurlijk ook zijn dat je klaar met ondernemen omdat je met pensioen gaat. Het zijn allemaal redenen om het opheffen van je BV te overwegen. Wil je weten hoe dit werkt en wat erbij komt kijken? Lees dan het onderstaande artikel.

BV opheffen? Minder complex dan gedacht

Maar een BV kan ook stoppen door een bedrijfsovername of een faillissement. De meeste bekende vormen van het eindigen van een bedrijf. Maar stel je wilt zelf stoppen met je BV? Dan kun je op verschillende manier je BV opheffen. Veel ondernemers zien dit als een complexe optie waarbij ze niet direct weten hoe het werkt, of waar ze moeten beginnen.

Gelukkig hoeft het opheffen van je BV helemaal niet zo complex te zijn. In de praktijk komt het – mits aan bepaalde voorwaarden voldaan – neer op het invullen van enkele formulieren en wordt uiteindelijk een akte gepasseerd bij de notaris. Hoe het opheffen BV precies werkt, leggen uit in het artikel stappenplan opheffen BV.

3 redenen voor opheffen BV

In de praktijk zijn er drie redenen voor het opheffen van een BV. Hieronder lees je meer over de verschillende redenen van het opheffen van een BV.

Reden 1: BV opheffen omdat je BV niet meer actief is
Om te beginnen is er de mogelijkheid dat je BV niet meer actief is. In dit geval gebeurt er niets in de BV. En dan kost een BV dus geld. Je moet immers een administratie blijven voeren en aangiftes blijven doen. Om van die kosten af te komen, is de enige logische stap die van het opheffen van je BV.

Reden 2: Een lege stamrecht BV opheffen
Een andere reden voor het opheffen van je BV is het aanwezig zijn van een lege stamrecht BV. Een stamrecht BV wordt doorgaans gebruikt om een gouden handdruk in te ontvangen. Wanneer de gelden in deze BV zijn uitgegeven blijft een lege stamrecht BV over. Heb je geen geen behoefte om andere activiteiten in deze BV te verrichten? Dan is het opheffen van deze stamrecht BV de beste oplossing.

Reden 3: Opheffen BV omdat je BV niet langer levensvatbaar is
Je kunt een BV dus opheffen omdat er geen activiteiten meer zijn. Of omdat – zoals in geval van de stamrecht BV – er geen financiële noodzaak meer is. Een derde reden om te stoppen wanneer de BV niet langer levensvatbaar is. Dit kan als uit de cijfers blijkt dat er structureel te weinig geld verdiend wordt. Hiermee is de kans op een faillissement groot. Wil je dat voorkomen? Dan is het opheffen van de BV een optie.

Kosten BV opheffen

Besloten om je BV op te heffen? Bij ons kan je jouw BV opheffen vanaf €219,-.

Je BV opheffen? Dat kan op 2 manieren

Praktisch gezien zijn er 2 manieren om je BV op te heffen. De gewone en de turboliquidatie. Hoe dit werkt en wat erbij komt kijken leggen we uit in het artikel: Het einde van je BV – Verkopen, (turbo)liquidatie of failliet gaan. Wil je je BV opheffen? Of wil je gewoon even sparren over je BV? Neem dan even contact op met een van onze specialisten. 

Lees meer over BV opheffen

Rick is een van de oprichters van FIRM24 en heeft ruim 6 jaar ervaring als fiscalist (PwC en Deloitte). Rick houdt zich – naast de dagelijkse bedrijfsvoering – bezig met business development en is fiscaal eindverantwoordelijk voor FIRM24. Bekijk alle berichten van Rick Schmitz