"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

VVD populairste partij onder zzp’ers

Wanneer er nu verkiezingen zouden zijn, dan zou de VVD als de grootste zzp-partij uit de bus komen. Dat blijkt uit een peiling door ZZP Barometer.

Wanneer er nu verkiezingen zouden zijn, dan zou de VVD als de grootste zzp-partij uit de bus komen. Dat blijkt uit een peiling door ZZP Barometer. De partij stoot hiermee D66 van de troon,  de partij die in dezelfde peilingen na de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 steevast als grootste uit de bus kwam onder zzp’ers.

D66 (-9), SP (-8) en PvdA (-3) zijn de grote verliezers onder de zzp’ers in Nederland, waarbij de SP en PvdA zelfs gehalveerd zijn ten opzichte van de zzp-peiling ten tijde van de Tweede Kamerverkiezingen in 2012. 50Plus (+5), CDA (+5) en Groenlinks (+1) winnen juist ten opzichte van de afgelopen jaren.

voorkeur-politieke-partijen-zzp
Bron: ZZPbarometer

De campagne moet nog van start gaan. ZiPconomy daar ruim aandacht aan besteden, met specifieke aandacht voor de standpunten van de partijen in de verschillende zzp-dossiers. In dit speciale ZiP-verkiezingsdossier staan alvast artikelen over de standpunten van de grootste politieke partijen.

Blijvende onrust door Wet DBA. 3% zzp’ers stopt

De helft van de zzp’ers (51%) laat zijn stem afhangen van het zzp-standpunt van de partijen, ander andere op het gebied van de Wet DBA. Blijkbaar wordt het de VVD dus niet al te hard aangerekend dat het juist hun staatssecretaris is die verantwoordelijk is zowel de Wet zelf als de mislukte implementatie. In het verkiezingsprogramma van de VVD staat ook niets over hun standpunt over de toekomst van de Wet DBA. Maar dat geldt voor meer partijen.

Uit hetzelfde onderzoek, gehouden onder 1.500 zzp’ers, blijkt dat er in de flexmarkt nog steeds onrust omtrent de Wet DBA bestaat. Ondanks het door staatssecretaris Wiebes aangekondigde uitstel van handhaving van de nieuwe wetgeving tot 1 januari 2018. Bijna alle zzp’ers (88%) vinden dat de wetgeving moet worden aangepast, en liefst 70% van hen wacht af wat de politiek gaat beslissen over de Wet DBA, alvorens actie te ondernemen. 3% van de zzp’ers uit het onderzoek geeft aan te stoppen als ondernemer en in loondienst te gaan.

2 reacties op dit bericht

  1. Merkwaardig, als er één partij is die er een puinhoop van heeft gemaakt met de Wet DBA is het de VVD wel. Voor de verkiezingen duikt de VVD weg als het aankomt op verantwoordelijkheid nemen en hoe het nu verder moet. Dat is niet alleen laf maar getuigd ook van gebrek aan visie.