"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Je boekhouding zélf doen of láten doen: wat is beter?

Vaak zijn ondernemers geneigd om een boekhouder of accountant in te huren die dit ‘vervelende’ klusje uit handen neemt. Is dit wel altijd nodig of kun je het ook zelf eenvoudig bijhouden? In dit artikel wegen we de mogelijkheden af.

Wanneer je een eigen bedrijf hebt, kan de boekhouding er wel eens bij inschieten. Toch moet het gebeuren. Vaak zijn ondernemers geneigd om een boekhouder of accountant in te huren die dit ‘vervelende’ klusje uit handen neemt. Is dit wel altijd nodig of kun je het ook zelf eenvoudig bijhouden? In dit artikel wegen we de mogelijkheden af.

Waarom je boekhouding niet zelf doen?

Veel ondernemers schakelen dus een professional in om de boekhouding te doen. Maar wat is hier eigenlijk de toegevoegde waarde van? Een boekhouder kan je een hoop werk uit handen nemen maar is ook gespecialiseerd in financiën waardoor hij precies weet hoe alle wet- en regelgeving in elkaar zit. Hij kan je dus een gepast advies geven over al je geldzaken. Daarnaast kan hij inzichten bieden in je financiële situatie en helpt hij je met toekomstplannen. Dit maakt je financiën een stuk overzichtelijker, helemaal wanneer je er zelf geen verstand van hebt. Je hebt dus vrijwel de garantie dat het met je boekhouding goed komt wanneer je dit door een professional laat doen.

Waarom zou je het zelf doen?

Je boekhouding door een professional laten doen, betekent een last minder. Dat is fijn, want dan komt het immers goed. Maar er zijn ook redenen om het zelf te doen.

Kostenbesparing boekhouder

Als je alles door je boekhouder laat doen, kunnen de kosten aardig oplopen. Wanneer je zelf je boekhouding bijhoudt met een boekhoudpakket kun je aanzienlijk in kosten besparen. Een boekhouder (geen beschermde titel) kost per uur gemiddeld 50 euro. Voor het verzorgen van je gehele administratie (met maximaal 50 handmatige boekingen), een kwartaalaangifte en IB-aangifte heeft een boekhouder gemiddeld 1,5 uur per maand nodig. Op maandbasis kost je dit dus ongeveer 75 euro, wat totaal op jaarbasis rond de 900 euro bedraagt. Huur je een accountant (beschermde titel) in dan kunnen de kosten oplopen tot het dubbele. Een boekhoudpakket is op jaarbasis al beschikbaar vanaf ongeveer 100 euro. Je kunt hier dus op aardig op besparen.

Beter inzicht in je financiën

Wanneer je over een goede basiskennis van financieel beheer beschikt, is zelf je boekhouding bijhouden prima te doen. Je moet alle gegevens weliswaar zelf bijhouden, daar gaat dus extra tijd in zitten, maar daardoor heb je wel inzicht in wat er allemaal is gedocumenteerd. Ook is het prettig om zelf een overzicht te bewaren, zodat je snel in kunt springen op actuele ontwikkelingen.

Waarom beide?

Naast het laten uitbesteden van je boekhouding of het zelf doen van je boekhouding, kun je ook een combinatie van beide maken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf je boekhouding bij te houden met een boekhoudpakket en een boekhouder in dienst te nemen die alleen even alle gegevens voor je checkt. Zo kun je met veel boekhoudsystemen gebruikmaken van een ‘meekijkfunctie’. Dit geeft je boekhouder de mogelijkheid om alle data eenvoudig in te zien en kan zij of hij je vervolgens advies geven. Maar nu denk je misschien: een boekhouder én een boekhoudpakket, gaat dat niet extra kosten met zich mee brengen?

Dat hoeft dus helemaal niet. Wanneer je zelf alle boekhouding met een boekhoudprogramma bijhoudt, heb je een boekhouder alleen nodig om alles een keer door te nemen. Uiteindelijk kun je dus aardig in kosten besparen, omdat je een boekhouder alleen nodig hebt voor de laatste check. Je hebt inzicht en controle over alle gegevens en tegelijkertijd een deskundige, die het allemaal nog even voor je controleert. Een mooie middenweg dus.

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki , dé advieswebsite waar je als ondernemer de beste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en projectmanagement. Door onze expertise met je te delen ontdek je hoe software je helpt het maximale uit je business te halen. Bekijk alle berichten van Arjan Nieuwbeerta