"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Weer minder fulltime startende zzp’ers. Vooral bij organisatie-advies en interim-management.

Het aantal startende zzp’ers blijft daalt. Dat blijkt uit de KvK Bedrijvendynamiek over augustus 2016. Deze trend was al zichtbaar over het eerste helft van het jaar en zet dus blijkbaar door. De daling is het grootst onder organisatie-adviseurs en interim-managers.

Parttime zzp-schap zit in de lift, terwijl het aantal startende zzp’ers daalt. Dat blijkt uit de KvK Bedrijvendynamiek over augustus 2016. Deze trend was al zichtbaar over het eerste helft van het jaar en zet dus blijkbaar door. Per sector zijn grote verschillen. Er zijn vooral minder organisatie-adviseurs en interim-managers gestart.

In augustus zijn veel meer (36%) parttime zzp’ers gestart dan in augustus vorig jaar: hun aantal stijgt van 1.709 in augustus vorig jaar naar 2.330 in augustus dit jaar. In dezelfde maand stopt ook 948 parttime zzp’ers. De groei van het aantal startende fulltime zzp’ers neemt met 9% af in augustus 2016 ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder: het aantal startende fulltime zzp’ers bedraagt in augustus 2016 7.385 ten opzichte van 8.120 in augustus vorig jaar. In augustus stopte 3.347 fulltime zzp’ers, dus netto groeit het aantal zzp’er dus nog wel. Over heel 2016 zijn tot nu toe 3% minder zzp’ers gestart dan in dezelfde periode vorig jaar.

startende zzp´ers

Meer stoppers

bedrijvendynamiek
bron: KvK Bedrijvendynamiek-augustus 2016

De afgelopen maand zijn er 16% meer bedrijven gestopt dan vorig jaar (van 5.252 naar 6.076).

Uitgesplitst is het beeld het volgende van stoppers:  17% meer zzp’ers, 12% meer mkb’ers en 23% meer parttime zzp’ers gestopt. Het totaal aantal stoppers in 2016 komt per eind augustus uit op 62.909. Dat is 3% meer  dan per eind augustus 2015.

 

Meer zorg, minder organisatieadvies en interim-management

De uitsplitsing van de KvK naar sectoren en activiteiten laten flinke verschillen zien.

Ondanks de 9% daling van het aantal zzp’ers in augustus vergeleken met vorig jaar, laten de sectoren gezondheid en cultuur een stijging zien. De cultuursector is van de top 5 de enige sector die een + laat zien als we naar het hele jaar kijken. Voor de echte uitschieter van dit jaar zorgen de zzp’ers in de taxibranche. Die gaan tot nu toe van 292 naar 1.980. Nagenoeg een verzesvoudiging.

startende zzp
bron: KvK Bedrijvendynamiek-augustus 2016

Binnen de cultuursector draagt de activiteit schrijven en overige scheppende kunst mede bij aan het positieve beeld van die sector. Opvallend is wederom de teruggang van de veel gekozen activiteiten organisatie adviesbureaus (daarin zitten veel interim managers) en algemene burgerlijke en utiliteitsbouw (bij de bouw stijgt het aantal MKB bedrijven wel). Beide activiteiten kenden de laatste 6 maanden duidelijk minder starters dan vorig jaar.

startende zzp naar activiteit
bron: KvK Bedrijvendynamiek-augustus 2016
Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts