"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Aantal startende fulltime zzp’ers daalt hard

Het aantal fulltimers onder startende zzp’ers daalt hard. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Kamer van Koophandel. KvK directeur Peter Bargon legt een voorzichtige link met de Wet DBA.

Het aantal startende fulltime zzp’ers daalt hard. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Kamer van Koophandel. Na een piek eind 2015, met meer dan tienduizend starters per kwartaal, ligt dat aantal nu op ongeveer de helft.

Peter Bargon, directeur van de Kamer van Koophandel, legt een voorzichtige link met de Wet DBA.  “Opdrachtgevers zijn behoudend met het inhuren van zzp’ers. Opdrachtgevers vinden de Wet DBA onvoldoende duidelijk. Ze hebben moeite om te zien hoe ze daarin hun risico’s kunnen managen.”  Bargon verwacht dat opdrachtgevers proberen zzp’ers te bewegen naar een payroll constructie, zodat ze het risico niet meer lopen. Zzp’ers verliezen daarmee wel hun ondernemersstatus.

Het aantal startende parttime zzp’ers groeit dan weer wel. Met zo’n 27% 16.658 in het afgelopen halfjaar, zo’n 3.500 meer dan in dezelfde periode in 2015. Sterke stijgers onder parttime zzp’ers zijn de sector zakelijke dienstverlening (communicatie en grafische vormgeving) en de sector gezondheid, sectoren waarin releatief veel vrouwen werken, wat een verklaring kan zijn voor groeiend aantal parttimers.

daling aantal fulltime zzp'ers
(cijfers KvK, bewerking RTLZ)
De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

3 reacties op dit bericht

  1. Het wordt tijd om anders tegen deze starters aan te kijken vanuit het perspectief van de Belastingdienst. Zijn dit ondernemers? Ik denk van wel. Gun ze dan ook de positie van volwaardig ondernemer voor deze parttime werkzaamheden, bijvoorbeeld door hen niet te kwalificeren als resultaat genieter. Ook door aanpassing van het urencriterium naar een pro rato systematiek. Kleine, maar wezenlijke veranderingen die een ander perspectief op het begrip ondernemerschap met zich mee brengt. Geen sprake van of/of, maar en/en (werknemer en ondernemer).

  2. Zou de daling van FT zzp-ers ook te maken kunnen hebben met de groei van zzp-ers in de afgelopen jaren? De concurrentie onderling wordt groter en de uurtarieven dalen. Misschien dat mensen daardoor niet meer zomaar die stap naar FT zzp-schap nemen? Of dat de arbeidsmarkt aantrekt en mensen die niet echt vrijwillig voor zzp-schap kozen nu weer een baan vinden? Volgens mij is het echt een samenspel van verschillende redenen.

    • Nee, helaas ondervind ik momenteel aan den lijve dat veel opdrachtgevers geen (Z)ZP-ers meer inhuren, tenzij via payroll-constructie of een arbeidscontract voor de duur van het contract.
      Ik ben al 22 jaar zelfstandig, vroeger als ‘freelancer’ en meer recentelijk als ZP-er met BV.
      Uiteraard zijn er in het verleden perioden geweest dat het verkrijgen van opdrachten lastig was, vooral in crisisjaren. Op dit moment is er echter geen crisis, maar die wordt met deze wet wel gecreeerd voor ons. Het wordt hoog tijd dat deze zijn doel ver voorbijschietende monstrositeit wordt teruggedraaid, al ben ik bang dat dat voorlopig niet gaat gebeuren, daar hangen namelijk allerlei politieke consequenties aan…