"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Waarom zo veel mensen hun doelen niet bereiken.

performancemanagementVeel van mijn klanten zijn kenniswerkers. Slimme adviseurs met veel kennis van zaken en een brede belangstelling. Heb jij ook zo’n profiel? Je bent intelligent en je weet de zaken slim aan te pakken. Daarnaast kun je goed met mensen overweg. Je hebt diverse mooie stappen gemaakt in je loopbaan. Alles gaat loopt lekker en je bent leuk aan de slag.

En dan bereik je opeens een punt waarop de zaken beginnen te stagneren. In eerste instantie raak je er niet direct van onder de indruk. Maar als deze situatie wat langer duurt, bekruipt je toch een onrustig gevoel. Kom je dan in beweging of laat je de zaken op hun beloop?

Wat zijn de belangrijkste valkuilen waardoor juist talentvolle mensen te laat in beweging komen? Waardoor ze kansen missen of te lang in een ongewenste situatie blijven hangen. In het onderstaande artikel lees je hier meer over.

Waarom talent geen garantie is voor succes

Mijn neefje van zeven is zo’n razendslim ventje die inmiddels al een klas heeft overgeslagen. Omdat hij zich verveelde en niet meer werd uitgedaagd op school. Proefwerken leert hij zelden want hij haalt toch wel goede cijfers. Hij is zo gewend dat hij nergens zijn best voor hoeft te doen dat hij een beetje lui is geworden.

Zelf hoefde ik ook nooit echt hard te leren en was ik op de lagere school al leesmoeder voor andere kinderen omdat ik geen leesles meer nodig had. En toen ik begon met werken, rolde ik vrij makkelijk van de ene in de andere baan. Omdat ik mij snel verveelde, was ik jarenlang een echte jobhopper. En omdat ik zo’n fijne generalist was, bleef ik heerlijk in de volle breedte bezig. En omdat ik gewend was dat er altijd toch wel weer iets leuks aan kwam waaien, bleef ik ook een beetje hangen in die situatie.

Op zich heel leuk maar ik miste gebrek aan focus.

Waar blijft de uitdaging?

En dan gaat het toch kriebelen want je wilt uiteindelijk liever meer doelmatig bezig zijn met je loopbaan. Je hebt het gevoel dat er meer in je zit dan er nu uitkomt. Je zou wel eens weer mooie stappen willen maken. Uitgedaagd worden om ergens echt je tanden in te zetten.

Maar hoe krijg je die uitdaging helder? Ik heb in eerste instantie een complete bibliotheek aan loopbaanboeken doorgewerkt en kwam daar geen steek verder mee. Want je zit braaf alle oefeningen uit te werken maar vervolgens mis je iemand om over de uitkomsten te praten die daar zinnige dingen over kan zeggen. Uiteindelijk ben ik toen de opleiding voor loopbaanadviseur gaan doen. Met het idee dat je dan echt helemaal tot de kern van de problematiek zou gaan en daar ook voor jezelf veel zinnigs uit zou halen. Leuke opleiding hoor, maar ik had daarna voor mezelf het lek nog steeds niet boven. Wel kon ik anderen daarna heel goed helpen met het realiseren van loopbaanambities.

Moeite met hulp vragen?

Juist voor talentvolle mensen kan het bijzonder lastig zijn om toe te geven dat ze wel wat hulp kunnen gebruiken. Je raakt er aan gewend dat je alles altijd goed voor elkaar hebt. En het is natuurlijk prettig om zo zelfredzaam te zijn. Maar soms moet je weten op welke momenten het slimmer is om hulp te vragen. Je voorkomt zo dat je langer blijft doormodderen dan nodig is.

Succes komt niemand aanwaaien

Zo sprak ik afgelopen week Joost, een interim manager bij wie de nieuwe opdrachten al een tijd uitbleven. Joost realiseerde zich dat hij zijn merk scherper moest neerzetten en zijn toegevoegde waarde beter moest kunnen verwoorden. Maar hij had er behoorlijk moeite mee gehad de stap te maken om hier begeleiding bij te vragen. Want hij vond aanvankelijk dat hij met al zijn ervaring en opleidingen slim genoeg moest zijn om dit zelf op te kunnen lossen.

“ Eigenlijk had ik hier al veel eerder mee aan de slag moeten gaan’ gaf hij openhartig aan. “Ik zit nu al een aantal maanden zonder opdracht en iedere keer weer dacht ik dat ik een leuke lead had lopen. Maar dan had ik vervolgens weer een aantal concurrenten in de markt die net iets beter op het gevraagde profiel bleken te passen. Ging het feest weer niet door en zat ik alsnog met lege handen. Op deze manier wil ik niet meer achter opdrachten aanjagen. Ik wil mijn merk nu helder hebben en ik wil leren hoe ik zelf mijn persoonlijke marketing zo neer kan zetten dat klanten een bewuste keuze voor mij maken. Als ik eerder met mijn profilering aan de slag was gegaan, had ik nu misschien al in een nieuwe opdracht kunnen zitten! Maar goed, ik ben nu zover, en volgende keer laat ik het niet zo lang duren voordat ik actie onderneem!”

Herkenbaar?

Zijn de valkuilen die talentvolle mensen tegenhouden hun doel te bereiken ook voor jou herkenbaar?

  • Te weinig sturen geven aan je loopbaan of ondernemerschap waardoor je jouw potentie onvoldoende benut.
  • Zaken te lang op hun beloop laten omdat je verwacht dat het wel weer goed komt.
  • Geen hulp vragen omdat je vindt dat je het zelf moet kunnen.

Hoe lang wacht jij af voordat je aan de slag gaat om je ambities te realiseren?

Personal branding en acquisitie

Vanuit haar bureau De Personal Branding Coach traint Saskia Postma adviseurs, interim managers en adviesbureaus om zich als een sterk brand te profileren, hun verhaal en toegevoegde waarde onder woorden te brengen en hun eigen markt te creëren.In de periode 2014-2016 voert zij daarnaast samen met een compagnon het succesvolle trainingsbedrijf The Why Generation waarin zij interim managers traint om zich vanuit een sterke personal branding en goede sales vaardigheden te profileren voor de betere opdrachten in de markt.Door haar gecombineerde achtergrond van headhunter en marketeer herkent Saskia als geen ander wat jou als interim-manager of consultant onderscheidend maakt. In de loop der jaren heeft zij honderden managers en consultants uit alle mogelijke branches mogen helpen zichzelf te positioneren voor opdrachten, hun eigen bedrijf op te bouwen of te rebranden. Bekijk alle berichten van Saskia Postma