"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Finalisten ZiPconomy Scriptieprijs 2014 bekend

En de genomineerden zijn…

Social jetlag, de professionalsering van sociaal ondernemerschap en de relatie tussen loonflexibiliteit en de lengte van recessies. Dat zijn de drie onderwerpen van de masterscripties die de finale hebben gehaald voor de ZiPconomy scriptieprijs 2014. Tijdens het ZiPconomy seminar Anders Werken, Anders Organiseren gaan Tom van Els, Femke Lotgerink en Maarten de Ridder elk kort hun onderzoek presenteren. De jury bepaalt vervolgens wie van hen de hoofdprijs van 2.500,- krijgt.

Belang van goed onderzoek

De ZiPconomy Scriptieprijs is in het leven geroepen om kwalitatief onderzoek op het gebied van de veranderende (flexibele) arbeidsmarkt te bevorderen en om jongeren meer te betrekken bij de discussie over die veranderingen. De prijs wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Er waren dit jaar weer vijftien aanmeldingen van masterstudenten, verdeeld voor acht universiteiten, waarvan drie uit België.

De jury, die dit jaar bestaat uit Marien Kwant (voorzitter jury, partner bij AIM4), Roos Wouters (voorzitter Het Nieuwe Werken Werkt), Ronald Dekker (arbeidseconoom Universiteit Tilburg/Reflect) en Kor de Jonge (HR directeur), boog zich over een shortlist van acht masterscripties. “De onderwerpen van de scripties waren dit jaar zeer gevarieerd. Van criminologie tot psychologie. Van sociologische tot arbeidsrechtelijk. En van bestuurskundig tot econometrie. Het toont maar weer aan hoe breed het gesprek over de toekomst van organiseren en de flexibele arbeidsmarkt ook is” aldus Marien Kwant, partner bij hoofdsponsor van de scriptieprijs AIM4. “Het maakte de uiteindelijke keuze voor de top drie wel lastig. Alle onderzoeken waren interessant en geven weer een ander inzicht. Wetenschappelijke kwaliteit is en blijft voor de jury het belangrijkste criterium. Daarnaast hebben we onze keuze gebaseerd op zaken als relevantie, oorspronkelijkheid en toepasbaarheid. Naast goed onderzoek gaat het ons immers ook om een prikkelende input voor het debat.

Drie finalisten

Van de drie finalisten is hier op ZiPconomy al eerder een artikel over hun onderzoek verschenen. In alfabetische volgorde zijn de finalisten:

  • Masterstudent Strategic Management Tom van Els deed aan de Tilburg University onderzoek naar het ‘social jetlag’, een groeiend fenomeen in onze moderne maatschappij. ‘After work e-mails’, continue bereikbaarheid, social media, de 24/7 economie en het leven tussen de interne biologische en externe sociale klok blijkt zijn tol te eisen. Het merendeel van de ondervraagden uit zijn onderzoek rapporteerden last te hebben van een jetlag in sociale vorm: Werktijden komen niet overeen met de gewenste uren dat iemand actief wil zijn. Dit heeft zijn uitwerkingen op het uiteindelijke welzijn en de prestaties.
  • Femke Lotgerink behaalde haar mastertitel aan de VU (Culture, Organization & Management). Ze deed een half jaar lang onderzoek naar de rol van sociaal kapitaal in de professionalisering van sociaal ondernemerschap in Nederland. Sociaal kapitaal, ofwel het voordeel dat een individu kan halen uit zijn of haar persoonlijke netwerk, is van essentieel belang voor iedere ondernemer, maar voor sociaal ondernemers speelt het een nog grotere rol. Femke kwam tot de conclusie dat sociaal kapitaal het fundament is voor het vormen van een duidelijk afgebakende, sterke sector voor sociaal ondernemerschap in Nederland.
  • Maarten de Ridder deed zijn master Economie aan de Tilburg University. Hij onderzocht gegevens over loonsverandering in Amerikaanse staten. Op basis van dat onderzoek kwam hij tot de conclusie dat economieën met een flexibele arbeidsmarkt en grotere bereidheid om vaste salarissen te laten dalen, kortere recessies hebben. Deze conclusies zijn volgens De Ridder ook te vertalen naar Nederland en de Europese Unie.

Marien Kwant: “Het zijn zeer uiteenlopende thema’s en tegelijkertijd onderwerpen die ik ook allemaal terug hoor in gesprekken met onze klanten. Mooi dus om daar meer te horen. En nog mooier om dit jonge talent een podium te kunnen bieden.”

Seminar

De finaleronde van de ZiPconomy scriptieprijs wordt gehouden tijdens het seminar Anders Werken, Anders Organiseren op 13 november in het SER gebouw in Den Haag. Dit jaar staat het seminar in het teken van Goed opdrachtgeverschap. Keynote sprekers zijn Farid Tabarki, Trendwatcher of the Year 2012 – 2013 en is o.a. columnist van het FD en Prof. Aukje Nauta, lid van de SER en hoogleraar Employability in Werkrelaties. Prof. Arjan van den Born (Univ Tilburg) doet verslag over zijn grote onderzoek naar Goed opdrachtgeverschap. De scriptieprijs wordt uitgereikt door Mirjam Bink, mede initiatiefnemer en bestuurslid van ONL voor Ondernemers‎ .

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie